Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Με το όπλο «παρά πόδα» οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας




 

Ζητούν άμεση απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις


Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την οικονομική ασφυξία των δήμων, λέγοντας ότι ενώ το 2015 οδεύει προς τη λήξη του, τα κενά-ελλείμματα στους υπό εκτέλεση δημοτικούς προϋπολογισμού διευρύνονται και τείνουν να προσλάβουν χαοτικές διαστάσεις.


Στάση αναμονής τηρούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα αποδοθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και αποπληρωμή μέρους των οφειλών προηγούμενων ετών. Οι αιρετοί μάλιστα πρόκειται να συναντηθούν άμεσα με τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, από τον οποίο δέχθηκαν πρόσκληση, θέτοντας επί τάπητος τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι αν δεν βρουν ευήκοα ώτα, θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις όπως και στο παρελθόν.

Η πρόταση για μαχητικές κινητοποιήσεις αναμένεται μάλιστα να διαμορφωθεί στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), που προγραμματίζεται για τα τέλη του μήνα, καθώς δήμαρχοι από όλη τη χώρα ζητούν την άμεση απόδοση των θεσμοθετημένων και προβλεπόμενων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, προκειμένου να ανασάνουν οι δήμοι.
Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της μεγάλης υστέρησης πόρων που έπρεπε να έχουν αποδοθεί, βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την οικονομική ασφυξία των δήμων, λέγοντας ότι ενώ το 2015 οδεύει προς τη λήξη του, τα κενά-ελλείμματα στους υπό εκτέλεση δημοτικούς προϋπολογισμού διευρύνονται και τείνουν να προσλάβουν χαοτικές διαστάσεις.
Εμφανίστηκαν ωστόσο επιφυλακτικοί ως προς τη δέσμευση που ανέλαβε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών για την απόδοση κονδυλίων ύψους 400 εκατ. ευρώ και επανέλαβε από το βήμα της συνέλευσης ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, σημειώνοντας πως η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα κριθεί από τα χρήματα που θα μπουν στα δημοτικά ταμεία. Μιλώντας στη χθεσινή συνέλευση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς να παρακάμψουν την ΚΕΔΕ, θα αποδεχθούν την πρόσκληση για συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα, με την ελπίδα να βρουν ευήκοα ώτα για τα προβλήματα που βιώνουν οι δήμοι τους τελευταίους μήνες. “Αν δεν συμβεί αυτό, θα θέσουμε στο ανώτατο συλλογικό μας όργανο, την ΚΕΔΕ, την πρότασή μας για δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμα και κλιμάκωσή τους” διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ.
Για αρνητικά δείγματα γραφής, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες από τη νέα κυβέρνηση, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. “Η συνέχιση του καθεστώτος της μειωμένης χρηματοδότησης των δήμων, η κατάργηση θεσμοθετημένων πόρων και η αδράνεια σε κρίσιμα ζητήματα (ΕΣΠΑ, κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα) επιβεβαιώνει την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υποστήριξε ακόμα ότι η χώρα βιώνει τις συνέπειες της άτολμης πολιτικής που ασκήθηκε, καθώς η Ελλάδα, όπως ανέφερε, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, τους πόρους της και το κυριότερο πως βρίσκεται καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις στο βαθμό εξυπηρέτησης των πολιτών.


ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Με απόλυτους αριθμούς που αποδεικνύουν την οικονομική παράλυση των δήμων μίλησε από το βήμα της συνέλευσης ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, υπεύθυνος για τα οικονομικά των ΟΤΑ, Γιάννης Μουράτογλου Οι προβλεπόμενοι για τους δήμους πόροι του 2015, όπως είπε, επικαλούμενος την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα παρακρατηθέντα για το τρέχον έτος (2015) ύψους 213,9 εκατ. ευρώ και ΣΑΤΑ ύψους 180 εκατ. ευρώ. Επισήμανε ότι στους δήμους οφείλεται και μία δόση τακτικής επιχορήγησης ύψους 100 εκατ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί καμία δόση από τα παρακρατηθέντα (Ιανουάριος - Οκτώβριος 2015).
Όπως τόνισε ο κ. Μουράτογλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2014 έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση κατά 667 εκατ. ευρώ. Από 2,4 εκατ. ευρώ που έλαβε για το πρώτο επτάμηνο του 2014 μειώθηκε στα 1,7 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015.
Για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων είπε ότι έχουν αποδοθεί 3 δόσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ εκάστη και αναμένεται ακόμη μία δόση.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 23 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για θέρμανση σχολείων, που έχουν έντονο πρόβλημα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Σε ό,τι αφορά τη ΣΑΤΑ, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι οι δήμοι έχουν πάρει μόνο τέσσερις δόσεις τακτικής επιχορήγησης, ποσό 17 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία και 20 εκατ. ευρώ για τις σχολικές μονάδες.

Πακέτο 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου
Στο πακέτο συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ που διασφάλισε η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε, μιλώντας στις εργασίες της συνέλευσης, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος. Επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όπως εξάλλου δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών, θα αποδοθούν στους δήμους 400 εκατ. ευρώ και άλλα 300 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ανέφερε ότι για την κυβέρνηση της αριστεράς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το μακρύ χέρι του κράτους αλλά ένας φορέας με ουσιαστικό λόγο και ρόλο. Για αυτόν το λόγο, όπως είπε, μέχρι το τέλος του μήνα έλθει στη Βουλή νόμος για τον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ, ο οποίος θα φύγει από την αποκεντρωμένη διοίκηση και θα μεταβιβαστεί σε ανεξάρτητη αρχή. Επίσης, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το 2016 ανοίγει κύκλος διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση, στον οποίο θα μπουν τα ζητήματα της αναμόρφωσης του Καλλικράτη, της διαχείρισης των οικονομικών κ.ά.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)