Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Κινητοποιήσεις από επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες στην Έδεσσα



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 19 δικηγόροι, φαρμακοποιοί, πολιτικοί μηχανικοί, ιατροί, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες στην Π.Ε. Πέλλας στο κτίριο του Διοικητηρίου στην Έδεσσα,
εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου και για λίγη ώρα απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο, εμποδίζοντας τους φορολογούμενους να μπουν ή να βγουν έξω από το κτίριο.
Όπως τόνισαν  χαρακτηριστικά, οι προτάσεις του σχεδίου νόμου έχουν καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν βιώσιμο το ασφαλιστικό, καθώς πρόκειται να οδηγήσουν άμεσα την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών εκτός επαγγέλματος ή και στη μετανάστευση. Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, οι φορείς των ανωτέρω κλάδων λένε ότι στην ουσία επιχειρείται η φτωχοποίησή τους και η δήμευση της περιουσίας και του κόπου τους, με ταυτόχρονη ενίσχυση των «γκρίζων ζωνών» της οικονομίας, όπως η μαύρη εργασία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σημειώνει πως: “Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 75% από φέτος και 100% από του χρόνου κ.λπ.). Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας. Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες”.
Ήδη οι δικηγόροι από την περασμένη Τρίτη βρίσκονται σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η τριήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων λήγει στις 22 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα συνέλθουν και πάλι για να αποφασίσουν για την τύχη της αποχής, δηλαδή εάν θα μετατραπεί ή όχι σε αόριστης διάρκειας πανελλαδικής εμβέλειας.
Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας Λ. Γαϊσίδου παρέδωσε το ψήφισμα που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, το οποίο αναφέρει:
“Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα.
Αντιτιθέμεθα με τη συνολική λογική του σχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου. Οι δικηγόροι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπούμενη νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)., συνιστά εν τοις πράγμασιν δήμευση του εισοδήματος.
Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόταση για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και πλήρη τεκμηρίωση, στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν παντελώς. Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο, και να συζητήσει καλόπιστα, στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων, το ασφαλιστικό από μηδενική βάση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)