Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις της ΝΔ...


Το «χαρτί» των – αμφιλεγόμενων - δημοσκοπήσεων και των πολιτικών εντυπώσεων παίζουν στην τελική προεκλογική ευθεία οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ενώπιον ενός αυστηρά μεν οριοθετημένου πια εκλογικού σώματος αλλά κι ενός...
αδιευκρίνιστου κριτηρίου ψήφου.



Το εν λόγω κριτήριο, με βάση το οποίο θα εκλέξουν την Κυριακή νέο αρχηγό οι 404.000 ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας μπορεί και να αποτελεί το κλειδί του αποτελέσματος και της επόμενης ημέρας στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τρία καθοριστικά στοιχεία:

• Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν προεξοφλεί απαραιτήτως κι εκείνο του δεύτερου, καθώς οι δύο αναμετρήσεις έχουν εντελώς διαφορετικά πολιτικά χαρακατηριστικά.

• Το βασικό κριτήριο της ψήφου θα λειτουργήσει καταλυτικά στο αποτέλεσμα: Κι εδώ, το ερώτημα είναι εάν οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα ψηφίσουν για τον αρχηγό εκείνο που θεωρούν ότι μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές και τον Τσίπρα ή για τον πρόεδρο που θα επανασυσπειρώσει τη συντηρητική παράταξη και θα επαναπροσδιορίσει το πολιτικό και ιδεολογικό της στίγμα.

• Το μεγάλο ζητούμενο της Κυριακής δεν είναι μόνον ο νικητής αλλά και η διαφορά μεταξύ των δύο. Μια μεγάλη διαφορά προφανώς και ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο, ενώ ένα οριακό αποτέλεσμα παρατείνει την κρίση και ενδεχομένως πυροδοτεί και περαιτέρω εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αυτά τα τρία δεδομένα, καθορίζουν και τα βήματά τους στα δύο τελευταία 24ωρα της κούρσας οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δημοσκοπήσεις του επιτελείου Μεϊμαράκη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπαίνει στην αναμέτρηση με τον αέρα της πρωτιάς του πρώτου γύρου και του φαβορί, και με τις διαρροές των μυστικών, κυλιόμενων δημοσκοπήσεων από το επιτελείο του να του δίνουν διαφορά «τουλάχιστον 20 μονάδων». Κατά τις εν λόγω διαρροές, οι μη ανακοινώσιμες μετρήσεις των τελευταίων ημερών φέρουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κερδίζει με ποσοστό τουλάχιστον 60% έναντι 40% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στην ακόμη πιο αισιόδοξη εκδοχή τους οι μυστικές δημοσκοπήσεις φθάνουν αυτά τα ποσοστά στο 65% και στο 35% αντίστοιχα.

Αυτό το «ρεύμα του νικητή» θα αποτελέσει έως και την Κυριακή την σταθερή πυξίδα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που χτίζει στο τρίπτυχο «καραμανλισμός – λαϊκή δεξιά – ενότητα».
Αμφισβητεί τις μετρήσεις ο Κυριάκος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά, εξίσου σταθερά, με τον άξονα «ανανέωση – αλλαγή – φιλελευθερισμός» (και όχι «νεοφιλελευθερισμός») και, παραπλεύρως, αμφισβητεί ευθέως τις δημοσκοπήσεις που έχουν βγει έως τώρα στη δημοσιότητα.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή, έντονη αντίδραση συνεργατών του στη δημοσκόπηση της «Opinion Poll» η οποία έδωσε ποσοστό 51,6% στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, 36,3% στον Κυριάκο Μητσοτάκη και 8,9% αναποφάσιστους.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)