Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ο Γιάννης Σηφάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ παράταση για δηλώσεις ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία



Συζήτησε μαζί του για τις ζημιές σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα καθώς και σε δαμάσκηνα
Ο Γιάννης Σηφάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και συζήτησαν
το σημαντικό πρόβλημα ακαρπίας και ζημιών σε δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας και Ημαθίας. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε στον βουλευτή ότι οι ζημιές σε αυτές τις καλλιέργειες δεν προέρχονται από τον παγετό και συνέστησε να διερευνηθεί και διεκδικηθεί η ένταξη των ζημιών στα ΠΣΕΑ.
Απέδωσε την ακαρπία στα καιρικά φαινόμενα ( ότι δεν είχαμε φέτος κανονικό χειμώνα) και ότι δεν «έδεσαν» οι καρποί κάτι που συνέβη και σε δενδρώδεις καλλιέργειες και στην Νότια Ελλάδα που σίγουρα δεν υπήρξε παγετός.
Ο Γιάννης Σηφάκης ζήτησε ολιγοήμερη παράταση για την δήλωση ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες για να μπορέσουν οι αγρότες να δηλώσεις τις ζημιές τους. Να εξεταστούν ενδελεχώς τα αίτια των ζημιών με επιστημονικό και δίκαιο τρόπο.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα αυτό αμέσως και να ανακοινώσει την απόφαση του. Ανέφερε ακόμη ότι αν δηλωθούν ζημιές από παγετό και αποδειχτεί ότι η ζημιά δεν οφειλόταν σε παγετό θα επιστραφούν στους αγρότες τα χρήματα που πλήρωσαν ή θα πληρώσουν για την δήλωση της ζημιάς.
Ακόμη συζήτησαν την ανάγκη άμεσα να ξεκινήσει με συντεταγμένο τρόπο η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η σύνταξη αναλογιστικών μελετών και η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης για την κάλυψη περισσότερων ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)