Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Επίκαιρη ερώτηση σε ΥΠΑΑΤ για την ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία






Η ερώτηση μου αφορά στις σοβαρές ζημίες λόγω καιρικών φαινομένων στις αγροτικές δενδρώδεις καλλιέργειες των Νομών Πέλλας, Ημαθίας (καθώς και περιοχή Βελβεντού Κοζάνης).
Συγκεκριμένα πέραν του παγετού και των χαλαζοπτώσεων που είναι ζημιές (που θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με βάση τον κανονισμό του) έχει παρατηρηθεί μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες  με συμπτώματα περιορισμένη καρπόδεση, αγονιμοποίητα άνθη καθώς και ατροφικούς καρπούς που πέφτουν.
Με δεδομένο ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ( με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις τόσο των εποπτών του ΕΛΓΑ όσο και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των συγκεκριμένων Νομών) και ακόμη ότι η οικονομία των Νομών αυτών βασίζεται κατά συντριπτικό βαθμό στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα και η ζημιά αυτή έρχεται να προστεθεί σε σοβαρές ζημιές των αγροτικών καλλιεργειών στους Νομούς αυτούς και τα δύο προηγούμενα χρόνια
και  λαμβάνοντας ακόμη υπ’ όψιν:
αφενός την τροποποίηση του άρθρου 5 του Νόμου 3877/2010 που έγινε με το άρθρο 71 του Ν.4235/14 που επιτρέπει την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ μεγάλης ζημιάς πάνω από ορισμένο  ποσοστό ανά Νομό σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες μετά από πόρισμα επιστημονικής επιτροπής που συγκροτείται από τον Υπουργό για την τεκμηρίωση των παραπάνω    
και αφετέρου άλλες ίσως δυνατότητες αποζημίωσης που υπάρχουν μέσω του προγράμματος de minimis, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2016-2020 ή των ΠΣΕΑ κατόπιν, φυσικά, έγκρισης από την ΕΕ για να αποφευχθούν τα αλόγιστα πακέτα τύπου «Χατζηγάκη» που σε τελευταία ανάλυση πέφτουν στις πλάτες των παραγωγών αντί να τους ανακουφίσουν
ερωτάσθε , σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ανακούφιση του αγρότη των προαναφερόμενων Νομών, με ποιά μέσα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Ακόμη αβίαστα προκύπτει η ανάγκη έναρξης της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ μου διατυπώθηκε η πρόθεση του οργανισμού να δεχθεί προτάσεις των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών των Νομών που έχουν δεντρώδεις καλλιέργειες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών με στόχο την πρόσθετη κάλυψη των αγροτών και από άλλες ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του.
Ερωτάσθε αν προτίθεσθε να παροτρύνετε τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για να μην είμαστε κάθε έτος στην δύσκολη θέση να συζητάμε τα ίδια θέματα σχεδόν με τον ίδιο τρόπο
Σας ευχαριστώ  

Απάντηση Υπουργού Βαγγέλη  Αποστόλου

Γιάννης Σηφάκης: Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, να βρεθεί τρόπος για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών Πέλλας και Ημαθίας από την μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες χωρίς κίνδυνο καταλογισμών από ευκαιριακές αποφάσεις που δεν έχουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ
Βαγγέλης Αποστόλου: Αναγνωρίζω ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, συγκρότησα επιστημονική επιτροπή για να μελετήσει από πού και πως μπορεί να τεκμηριωθεί η δυνατότητα αποζημιώσεων χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καταλογισμών και επιστροφής των χρημάτων από τους αγρότες. Ελέγχεται η δυνατότητα αποζημιώσεων από de minimis, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ( θεομηνίες και επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή), ΠΣΕΑ κλπ με έγκριση πάντα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρέμβαση 2η στην επίκαιρη ερώτηση για την ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία

Κε Υπουργέ,
Με ικανοποίηση άκουσα, από μέρους σας,  την αναγνώριση του προβλήματος τόσον όσον αφορά το μέγεθος των ζημιών όσο και την προσπάθεια που θα καταβάλετε για την εξεύρεση του πλέον πρόσφορου τρόπου για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών.
Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω, εκ μέρους του αγροτικού κόσμου των
Νομών αυτών που αγωνιά για την δυνατότητα του να ζήσει και να καλλιεργήσει και την επόμενη χρονιά, εκ μέρους των συναδέλφων βουλευτών που παρευρίσκονται εδώ σήμερα ( Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδη, Αντωνίου, Δημητριάδη ) είναι να συγκροτηθεί άμεσα η επιτροπή που αναφέρατε και να προχωρήσει με συγκεκριμένο στενό χρονοδιάγραμμα στην ολοκλήρωση της εξέτασης των πιθανών τρόπων αποζημίωσης.
Φυσικά μας ενδιαφέρει η νομιμότητα, ότι γίνει να πατάει σε στέρεο έδαφος και να μην είναι υπό την αίρεση επιστροφής των όποιων χρημάτων από τον αγροτικό κόσμο. Η ευκαιριακή πολιτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν « ας δώσουμε τώρα να έχουμε τα πολιτικά οφέλη και ας τα γυρίσει πίσω ο αγρότης στο μέλλον γιατί θα τα γυρίσει με άλλη κυβέρνηση και άλλον Υπουργό που αυτός θα φταίει για τους καταλογισμούς» δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους, είναι καταδικαστέα και δεν απηχεί τις διαθέσεις του ταλαιπωρημένου αγροτικού κόσμου.
Ακόμη θα επιθυμούσαμε στην επιτροπή αυτή ( μετά την πρώτη εξέταση του θέματος) να συμμετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος του αγροτικού κόσμου από καθένα από τους Νομούς που προαναφέρθηκαν για να μεταφέρονται απευθείας οι θέσεις και των αγροτών, οι συμφωνίες ή οι αντιρρήσεις τους.
Επιπλέον η συμμετοχή του αγροτικού κόσμου στις προτάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ πρέπει να θεωρείται αυτονόητη όπως , πιστεύουμε, και η συμβολή σας στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων για την ανάθεση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών. Μελέτες  από τις οποίες θα προκύψουν τα δεδομένα για τις όποιες αποφάσεις σε σχέση με την πρόσθετη προαιρετική ασφάλιση όποιων αγροτών επιθυμούν ( πέραν της βασικής ασφάλισης που είναι υποχρεωτική) για να καλύπτονται κατά κάποιον τρόπο από περισσότερες ζημιές με βάση βέβαια προϋποθέσεις που θα τεθούν και σε διαδικασία διαβούλευσης.
Θέλω να είμαι βέβαιος ότι επί των ημερών της Υπουργίας σας θα εκκινήσει η αναγκαία συζήτηση για την στρατηγική ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, που καλύτερα από όλους γνωρίζετε ότι λείπει από τον αγροτικό χώρο όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.  Η συζήτηση για τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και η χωροθέτηση με επιστημονικό τρόπο  καλλιεργειών και ποικιλιών ( αξιοποιώντας και στατιστικά στοιχεία). Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ορθολογική αγροτική ανάπτυξη και στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Κοζάνης, διεύρυνση  της χρονικής περιόδου συγκομιδής και καλύτερα αποτελέσματα στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. 
Κλείνοντας θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι η εξεύρεση λύσης για την ανακούφιση των αγροτών των προαναφερόμενων Νομών ( μέσω του ΕΛΓΑ αλλά και των άλλων λύσεων που προαναφέρατε de minimis, ΠΑΑ, κλπ)  καθίσταται επιτακτική καθόσον η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που ο κόσμος αυτός θα πεινάσει, δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει την επόμενη σαιζόν  και σε ορισμένες περιπτώσεις θα παρουσιαστεί έως και ανθρωπιστικό πρόβλημα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους.




4 σχόλια:

  1. Κύριε Γιάννη είμαι ο νέος αγρότης που ορισμένες φορές σας προτείνω κάποια πράγματα. Όπως πριν από λίγες μέρες σας είχα προτείνει να συνεργαστείτε με τον κο Καρασμάνη για τη δημιουργία ισχυρών μονάδων παραγωγών μιας και ο ίδιος ως υπουργός είχε διασφαλίσει 27 εκατομμύρια για την ίδρυση και τη λειτουργία τους.
    Τώρα έχουμε το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας. Και χάρηκα πολύ που διάβασα στο δελτίο σας να λέτε ότι θα πάτε μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, αγροτικούς φορείς στη Αθήνα για να πιέσετε γιαυτό το θέμα. Ξαφνικά όμως διαβάζω ότι την Πέμπτη θα έχετε συζήτηση στη βουλή γιαυτό το θέμα. Την παρακολούθησα όλη τη συζήτηση. Καλά από τον Aποστόλου δεν περίμενα τίποτε, είναι γνωστή η τακτική του να περιπλέκει τα πράγματα με αοριστολογίες, γενικολογίες που αμφιβάλλω και ο ίδιος αν καταλαβαίνει.
    Δυστυχώς όμως παρέσυρε και εσάς και παίξατε στο γήπεδό του. Πως είναι δυνατόν να εκφράζεται την ικανοποίησή σας , γιατί ο υπουργός αναγνώρισε τη ζημιά ! όταν στις αρχές του μήνα, όπως διάβασα, κατά τη συνάντηση που είχατε μαζί του, είχε αναγνωρίσει ήδη τη σοβαρότητα και το μέγεθος της ζημιάς. Και σας είπε ότι θα έκαμνε σύσκεψη για να πάρει αποφάσεις που θα τις ανακοίνωνε κατά τη συνάντηση που θα είχατε με τους φορείς.
    Αυτό δεν έγινε τελικά, αλλά και πάλι περίμενα να το ανακοινώσει στη βουλή. Ούτε και αυτό έκανε αλλά ούτε και εσείς δεν το απαιτήσατε. Όπως δεν απαιτήσατε δυναμικά να αποζημιωθούμε εφαρμόζοντας το νόμο 4235 του 2014 που είναι και η μοναδική μας λύση. Του ζητήσατε αποζημιώσεις μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την κλιματική αλλαγή. Μα αυτό το μέτρο το κατάργησε ο ίδιος ο κος Αποστόλου! Με αποτέλεσμα να χαθούν να 200 εκατομμύρια που θα ερχόντουσαν στον ΕΛΓΑ.
    Ζητάτε να αποζημιωθούμε μέσα από τα ΠΣΕΑ. Ότι χειρότερο. Ψίχουλα και μετά από 3 χρόνια. Η μόνη λύση επαναλαμβάνω είναι το άρθρο 71 του νόμου 4235 του 2014.
    Γιατί κύριε Σηφάκη δεν επιμένετε σε αυτό; Δηλαδή εφαρμόζουν το νόμο όταν είναι να μας πάρουν τα λεφτά, και δεν τον εφαρμόζουν το νόμο όταν προβλέπει αποζημιώσεις; Μονά ζυγά δικά τους;
    Όμως γιατί έχετε κόμπλεξ με αυτό το νόμο; Επειδή είναι του Καρασμάνη; Ε! και ; τι έγινε; Κάποιου θα ήταν.
    Το πρόσεξα και στην Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέσατε. Και εκεί λέτε: υπενθυμίζουμε το άρθρο 71 του νόμου 4235. ‘Έτσι αόριστα χωρίς να λέτε, ότι μ’ αυτό μπορούμε να αποζημιωθούμε. Γιατί το φοβάστε; Μην κομπλάρετε. Οι αγρότες της Πέλλας θα το εκτιμήσουν πολύ περισσότερο. Το χειρότερο όμως κύριε Σηφάκη που με εξέπληξε ήταν αυτό που είπατε: οτι δηλαδή 2 μέρες πριν τις εκλογές πήραμε παράνομα αποζημιώσεις. Είναι δυνατόν βουλευτής του νομού να λέει τέτοια πράγματα; Σαν να λέτε δηλαδή, να μας πάρουν πίσω τις αποζημιώσεις, όταν ξέρετε ότι είναι νόμιμες. Έχω διαβάσει τα δελτία του κου Καρασμάνη, μιλά με ημερομηνίες, μιλά με ΦΕΚ, αναφέρει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκρίνει τα λεφτά και μάλιστα μου έκανε εντύπωση που στις 28 Οκτωβρίου 2015, Εθνική Εορτή, με εντολή του πήγανε οι συνεργάτες του στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν το φάκελο με τα στοιχεία στους Τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. και εσείς από το βήμα της Βουλής το καταγγείλατε. Ότι δηλαδή πήραμε παράνομα τα λεφτά.
    Γιατί αυτό το ολίσθημα; Δεν μπορώ να το πιστέψω, από σας που σας εκτιμώ πολύ, ότι σας επηρέασε ο φθόνος δηλαδή ότι : «ουκ εά με καθεύδειν το του Καρασμάνη τρόπαιον». Περιμένω εξηγήσεις.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νεε αγροτη απο το γραφειο του Καρασμανη μαλλον "ξεχνατε" οτι επι των ημερων σας κανατε προταση στην ΕΕ για το ΠΑΑ και η ΕΕ την επεστρεψε στην χωρα σαν απαραδεκτη.
      Εχει αναγνωριστει η ζημια ( πολυ βασικο αυτο) και θα μελετηθουν ολοι οι τροποι για να παρουν οι αγροτες αποζημιωση, ειτε απο το Προγραμμα Αγροτικης Αναπτυξης 2016-2020, ειτε απο το de minimis που πρεπει, ομως, να αλλαξουν οι οροι του γιατι ειναι 15000 ευρω ανα παραγωγο ανα τριετια, ειτε απο τον ΕΛΓΑ ειτε σε εσχατη περιπτωση απο ΠΣΕΑ

      Διαγραφή
  2. ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΠΟΛΥ ΡΕ ΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΕΙΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ. ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΟ 3% ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Γιάννη (7:00), γιατί με μπερδεύεται με το γραφείο του Καρασμάνη; Ποιος σας το είπε; Ρωτήστε τον κο Σαμάνδη; Γράφω αποκλειστικά και μόνο στην ιστοσελίδα του και γράφω για όλους τους βουλευτές. Έχω γράψει σχόλια και για τον κο Καρασμάνη. Διαβάζω όλα τα δελτία των βουλευτών και πάντοτε μιλώ, κατά το δυνατόν όσο μπορώ περισσότερο με επιχειρήματα. Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Τώρα για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που κατέθεσε ο κος Καρασμάνης, έχει απαντήσει στον κο Αποστόλου με ντοκουμέντα και εξηγεί ότι το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου του 2015 ήταν το κρίσιμο διάστημα που έπρεπε να γίνει η διαβούλευση και να καταλήξουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πράγμα που δεν το έκανε ο κος Αποστόλου. Και επί ένα χρόνο το κρατούσε στα συρτάρια. Διαβάστε την απάντηση του κου Καρσμάνη.
    Τώρα ας έρθουμε και στο θέμα που μας καίει. Την ΑΚΑΡΠΙΑ.
    Εγώ σας συνεχάρη για την προσπάθεια που κάνατε. Δεν πρέπει όμως να σας πω ότι είστε σε λάθος δρόμο; Αντί να επικεντρωθείτε στο νόμο 4235 άρθρο 71 του 2014 που είναι η μοναδική λύση και να πιέσετε για την εφαρμογή του, εσείς αναλώνεστε στο πακέτο Χατζηδάκη και στην «ευκαιριακή πολιτική» του παρελθόντος όπως είπατε.
    Για ποιο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και κλιματική αλλαγή μιλάτε; Αφού το μέτρο αυτό το καταργήσατε. Ούτε ένα ευρώ δεν μπορείτε να πάρετε.
    Για ποιο de minimis μιλάτε; Αυτό ενεργοποιείτε όταν υπάρχει κρίση στην αγορά: εμπόδια, πτώση τιμών … κλπ. Ούτε ένα δισεκατομμύριο υπάρχει περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το κάνει δεκτό. Θα σας απαντήσει ότι από τη στιγμή οφείλετε σε καιρικές συνθήκες και υπάρχει το νομικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και από κει θα αποζημιώσετε.
    Για ΠΣΕΑ σας είπα μετά από 3 χρόνια, ψίχουλα και οι μισοί θα αποκλειστούν.
    Και ως προς την αναγνώριση της ζημιάς που λέτε ότι είπε ο κος Αποστόλου, αυτό μας έλειπε τώρα, να μην την αναγνωρίσει κι όλας. Και ο ΕΛΓΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΊΖΕΙ.
    Και από αυτό το σημείο αρχίζει ο χορός του παραλόγου και τα μπερδέματα.
    Άρα ο μοναδικός δρόμος είναι η εφαρμογή του νόμου που προείπαμε, του κου Καρασμάνη. Και μην κομπλάρετε.
    Την εφαρμογή του νόμου να την κάνετε σημαία, αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να αποζημιώσετε. Όλα ταλλα είναι φληναφήματα.
    Και το σημαντικότερο ζητήστε ένα μεγάλο συγγνώμη γιαυτό που είπατε στη βουλή ότι τα λεφτά που πήραμε ήταν παράνομα, γιατί θα σας βαραίνει σε όλη σας τη ζωή.
    Συγγνώμη που θα σας το πω αλλά είναι εγκληματική ενέργεια βουλευτής του νομού να λέει τέτοια πράγματα εις βάρος του νομού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)