Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Γιάννης Σηφάκης: Θα ξυπνήσει επιτέλους ο αγρότης της Πέλλας;




Η Πέλλα δεν συμμετείχε σε επιχειρησιακό πρόγραμμα 6.000.000 ευρώ δωρεάν διάθεσης ροδακίνων και χυμοποίησης. Το πήρε σχεδόν όλο η Ημαθία 

Απολύτως αναγκαία η οργάνωση των αγροτών σε ομάδες παραγωγών.
Στο επιχειρησιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης και χυμοποίησης 10.900 τόνων  ροδακίνων,του οποίου η διαχείριση έληξε πριν λίγες μέρες, η Πέλλα δεν διεκδίκησε μερίδιο της πίτας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 13 ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και μία της Πέλλας ( ΟΠ Γιαννιτσών). Αποτέλεσμα η Πέλλα να βγεί έξω από τζίρο περί τα 6.000.000 €. Ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία των προβλημάτων στην παραγωγή ( λόγω καιρικών φαινομένων όλα τα τελευταία χρόνια) αλλά και των οικονομικών δυσκολιών για τον αγροτικό κόσμο η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό θα ανακούφιζε την κατάσταση.
Συγκεκριμένα, ενώ οι αγρότες της Πέλλας διέθεταν σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν για χυμοποίηση ( λιγότερο από 5 λεπτά το κιλό) οι Ομάδες Παραγωγών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα εισέπρατταν 27 λεπτά και με τα διάφορα έξοδα και μεταφορά 47 λεπτά το κιλό.
Οι αιτίες και οι δικαιολογίες πολλές. Η διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος στο παρελθόν με τις ατασταλίες των συνεταιρισμών και τις παρεμβάσεις και των μεταποιητών με τα στέκια ( που αποτέλειωσαν ότι είχε απομείνει), τα προβλήματα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε υφιστάμενες ομάδες παραγωγών ( που προσπαθούμε μάταια μέχρι τώρα να επιλύσουμε και να ορθολογικοποιήσουμε)  και πολλές άλλες. Όμως πλέον όλοι βλέπουν ( συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης που είναι ιδιαίτερα αξιόλογη στην Πέλλα και συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση της πρώτης θέσης παγκόσμια για το μεταποιημένο προϊόν) ότι το πράγμα δεν πάει ούτε βήμα παραπέρα με αυτή την κατάσταση.
 Τώρα ξεκινά το πρόγραμμα για φέτος με συνολική ποσότητα περί τις 7000 τόνους. Θα αφήσουμε , σαν Πέλλα, να επαναληφθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;
Καλώ τον αγροτικό κόσμο της Πέλλας σε συντονισμό και εγρήγορση. Τίθεμαι στην διάθεση του να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην εκ νέου οργάνωση του, στην εκπροσώπηση του και στην διεκδίκηση λύσεων που θα φέρουν τον αγρότη της Πέλλας σε πολύ καλύτερη θέση.

4 σχόλια:

  1. Αστο Γιαννη γιατι αν ξυπνησει δεν ξαναβγαινεις βουλευτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ξυπνησει ο αγροτης της Πελλας και ας μην βγει ο βουλευτης, ειτε οποιος αλλος
      Εσυ, δυστυχως, δεν υπαρχει περιπτωση να ξυπνησεις..

      Διαγραφή
  2. Κύριε Γιάννη και άλλη φορά σας τάχω πει. Σέβομαι την προσπάθεια σας και την ευαισθησία σας για την πλήρη ανοργανωσιά που υπάρχει η οποία είναι εις βάρος των αγροτών, απροστάτευτοι βορά σε κάθε τυχάρπαστο κερδοσκόπο.
    Όμως ο συντοπίτης μας υπουργός είχε βάλει ένα κονδύλι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 27 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία και οργάνωση των Ομάδων Παραγωγών. Μέχρι και τους μισθούς των στελεχών αναγνωρίζονται από το Πρόγραμμα ως επιλέξιμη δαπάνη. Δυστυχώς όμως εδώ και 1,5 χρόνο το Πρόγραμμα αυτό για τις Ομάδες Παραγωγών μένει ανενεργό και δεν αξιοποιείτε. Σας το είπα και την άλλη φορά δεν έχετε κάνει τίποτε. Όπως επίσης και τα 3 εκατομμύρια που πάλι ο συντοπίτης μας υπουργός είχε βάλει, για πρώτη φορά, για χυμό ροδακίνου, όπως έχω διαβάσει, κινδυνεύουν από αυτά τα 2,9 εκατομμύρια να επιστραφούν στα ταμεία των Βρυξελλών, από τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης σας. Και βλέπω ότι και σ’ αυτό το θέμα έχετε μείνει αμέτοχος, ενώ εκδηλώνετε μεγάλη προθυμία όπως λέτε για να μπείτε μπροστά για το καλό των αγροτών. Για μένα η πολιτική δεν πρέπει να είναι μόνο θεωρία και λόγια αλλά πράξεις και αποτελέσματα.
    Πάντα με σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σηφάκη σε προσκαλούμε στην Ομάδα παραγωγών του Άγρα. Πρώτα θα μας ενημερώσεις για το πώς μπορούμε να πάρουμε τα λεφτά που χάσαμε από το κλείσιμο των τραπεζών και από τα capital controls, ύστερα να μας πεις τις ιδέες σου για το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το 24% του ΦΠΑ, από 22 & 29% του φόρου, από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα χωράφια μας, από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, … και μετά θα σου πούμε πως μπορείς, εμάς τους αγρότες, να μας οργανώσεις καλύτερα. Και από κει και πέρα θα περάσουμε καλά. Είμαστε φιλόξενοι, μην μας φοβάσαι από τότε …

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)