Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Πρόεδρος ΕΚΕ Κ. Αποστόλου Αναμένεται καλή χρονιά για το ροδάκινο




 
Μια κανονική παραγωγή, αυξημένη σε σχέση με πέρσι, προδιαγράφεται για φέτος στο συμπύρηνο ροδάκινο. Οι μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες βοηθούν την καλλιέργεια


Τα περσινά αποθέματα κομπόστας είναι πολύ μικρά, αφού πέρσι η παραγωγή περιορίστηκε στα 8,5 εκατ. χαρτοκιβώτια (σε σχέση με τα 10 εκατ. που ήταν στο παρελθόν). Το στοίχημα φέτος είναι αν θα καταφέρει η ελληνική παραγωγή να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις διεθνείς αγορές. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στην ποιότητα των συμπύρηνων ροδάκινων. Το ρώσικο εμπάργκο έκανε μεγάλο αριθμό παραγωγών να εγκαταλείψουν τα επιτραπέζια και να στραφούν στα συμπύρηνα από το 2011 και μετά. Τα στρέμματα που δηλώθηκαν στο περσινό ΟΣΔΕ (οι φετινές βρίσκονται σε εξέλιξη) ανήλθαν σε 172.000 στρέμματα (το 2014 ήταν 117.000).

Το 2012 και το 2014 ήταν χρονιές με καλές παραγωγές συμπύρηνων ροδάκινων, που ανήλθαν σε 445.000 και 425.000 τόνους αντίστοιχα. Το 2015 και 2016 είχαμε μειωμένες παραγωγές, που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια. Φέτος τα δέντρα έχουν καρπούς και φαίνεται ότι θα υπάρξει καλή ποσοτικά παραγωγή. Κάποια προβλήματα υπάρχουν στον κάμπο από παγετό αλλά ακόμη δεν μπορούν να αξιολογηθούν. Στα ορεινά φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών αλλά εκεί οι ποσότητες παραγωγής δεν είναι μεγάλες (30 – 40 χιλιάδες τόνοι). Μετά την περίοδο του αραιώματος θα υπάρξουν πιο ασφαλές προβλέψεις για την φετινή παραγωγή.

Παράνομα στέκια

Ανακοινώθηκε πρόσφατα από το ΥπΑΑΤ ότι θα υπάρξει ξεκαθάρισμα με τα παράνομα «στέκια» παραλαβής ροδάκινων. «Δεν είναι κάτι καινούργιο», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ). Και προσθέτει: «συνολικά 25 παράνομα «στέκια» είχαν εντοπιστεί να λειτουργούν πέρσι. Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας κάθε χρόνο στο ΥπΑΑΤ. Κάθε χρόνο υπογράφεται μια υπουργική απόφαση και όταν έρθει η στιγμή να εφαρμοστεί δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Πέρσι η ΕΚΕ με την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας από κοινού κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για τα παράνομα στέκια στον εισαγγελέα. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνονται έλεγχοι σε όσα στέκια είχαν άδεια αλλά δεν κατάφεραν να βρουν ούτε ένα παράνομο». Ένα ακόμη θέμα που εμφανίζεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι ο «παράνομος» τρόπος που εξάγονται τα ροδάκινα από την χώρα στη Βουλγαρία, ατυποποίητα από το χωράφι. Η νομιμότητα θα πρέπει να επιβάλλεται πάντα».

Εξαγωγές κομπόστας

«Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε μειωμένες εξαγωγές λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή. Αυτό που θέλουμε εμείς από εδώ και μετά, εφόσον τα πράγματα πάνε έτσι όπως πρέπει και εφόσον θέλουμε να ανακτήσουμε τη θέση μας στην παγκόσμια αγορά, είναι να δώσουμε όλοι μεγάλο βάρος στην ποιότητα, γιατί αυτή είναι που πείθει τους αγοραστές να αγοράσουν το προϊόν μας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

«Υπάρχουν θετικές προοπτικές στις εξαγωγές κομπόστας με τον Καναδά λόγω της CETA. Μιλάμε όμως για αγορά που έχει περιορισμένες δυνατότητες. Μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την αγορά των ΗΠΑ, από τον ανταγωνισμό της Κίνας, με τιμές που δεν μπορούμε ούτε να τις πλησιάσουμε εμείς. Περίπου 70% της Αμερικάνικης αγοράς το έχει κερδίσει η κινέζικη κομπόστα, ενώ η ελληνική παρουσία φτάνει στο 20%. Οι κινέζικες εξαγωγές στις ΗΠΑ φτάνουν περίπου στα 5 εκατ. χαρτοκιβώτια ετησίως».

1 σχόλιο:

(3)