Στο EWG της 15ης Μαΐου
συζητούνται τα μεσοπρόθεσμα
μέτρα αναδιάρθρωσης
του ελληνικού χρέους
Την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Μαΐου στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (EWG – Εuro working group) αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την τεχνική οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία συναποφάσισαν ΕΕ και ΔΝΤ στις 25 Μαϊου του 2016 και προορίζονται προς εκτέλεση στο τέλος του προγράμματος το φθινόπωρο του 2018.
Σύμφωνα πηγή των Βρυξελλών που έχει εξαιρετικά καλή γνώση των συζητήσεων, ο στόχος είναι οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών και το ΔΝΤ να έχουν πλήρη αντίληψη του τι μπορεί να γίνει ως τη Δευτέρα 15 Μαΐου και στη συνέχεια οι υπουργοί οικονομικών να δώσουν τις τελευταίες πολιτικές κατευθύνσεις στο Εurogroup στις 22 Μαϊου και οι τελικές αποφάσεις να συμπέσουν με το Εurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Το συνολικό χρονοδιάγραμμα, μαζί με τις κοινοβουλευτικές εγκρίσεις και τη νομοθέτηση των μέτρων από ελληνικής πλευράς δεν θα ξεπεράσει τις 6 εβδομάδες.
Στις Βρυξέλλες, η ίδια καλά πληροφορημένη πηγή, σχολιάζοντας μια πρόσφατη φράση της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ότι “ένας κατάλογος εστιατορίου δεν έχει μόνο τις επιλογές ψάρι ή κρέας”, εξήγησε ότι όταν η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί “το μενού θα λέει τι είδους ψάρι, πως θα είναι ψημένο και με τι θα είναι γαρνιρισμένο”. Στην πράξη η εξήγηση των Βρυξελλών είναι πως η λίστα της 25ης Μαΐου εκτός από τις επικεφαλίδες των μέτρων θα περιγράφει και τη “συνταγή”.
Η τελική φόρμουλα θα συνοδεύεται από έναν υπολογισμό για τη συνολική απομείωση της καθαρής αξίας του χρέους, έναν υπολογισμό των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ως το 2030 και την αντίστοιχη συμφωνία για τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Η τάση είναι η απαίτηση για 3,5% να περιοριστεί στα 4 ή 5 χρόνια (2018, 2019, 2020, 2021 και 2022) και το ποσοστό να πέσει στο 2,5% και 1,5% του ΑΕΠ για τα υπόλοιπα έτη μέχρι το 2030.
Η λίστα των μέτρων της 25ης Μαΐου περιέχει την επιλογή της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, την επαναγορά των διμερών δανείων από τα κράτη μέλη, την επέκταση ωρίμανσης δανείων, τις μετατροπές των επιτοκίων και την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω από χρήματα που θα μείνουν στο πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων και τις επιστροφές άλλων 8 ως 10 δισ. από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων.
Σε σχέση με την επέκταση της ωρίμανσης και δεδομένου ότι ενδέχεται να δημιουργήσει απώλειες για μια σειρά κράτη μέλη (στα διμερή δάνεια του 2010), η συζήτηση αναμένεται να είναι δυσκολότερη από ό,τι στα άλλα σημεία.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόφαση για εξομάλυνση της αποπληρωμής και ελάφρυνση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ήταν δεδομένη από την σύναψη του προγράμματος τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2015 και η φόρμουλα που έχει επιλεγεί, είχε πάντα τη σύμφωνη γνώμη όλων.
Παρομοίως οι Βρυξέλλες, σήμερα που οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, επιμένουν ότι δημοσίως στην όλη συζήτηση δίνονται διαστάσεις που δεν έχει. Υπενθυμίζουν δε ότι η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ο Πολ Τόμσεν έχουν πρόσφατα δηλώσει ότι στη βάση της μόνης ειλημμένης απόφασης, το τελικό μέγεθος (scope) της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστεί το 2018.
10/05/2017 10:29 –
ΚΥΠΕ Aθανάσιος Αθανασίου
– Βέλγιο/Βρυξέλλες
Πηγή: mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου