Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Νέα τουρκική NAVTEX αποκλείει πλήρως το Καστελόριζο: Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα και

Άσκηση ελέγχου ναυσιπλοΐας εμπορικών και αλιευτικών σε όλο το Αιγαίο ανήγγειλε η Τουρκία
Λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη, η Τουρκία εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στο Αιγαίο, με άμεση μάλιστα εφαρμογή.
 Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Καστελόριζου, με τη συμμετοχή του τουρκικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.
 Η άσκηση, σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX 473/17, καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά του ακριτικού νησιού με τρόπο που αυτό, όπως παρατηρούν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, να εγκλωβίζεται στον σχεδιασμό της τουρκικής άσκησης.
 Στην οδηγία αναφέρεται ότι η άσκηση θα εκτελεστεί σήμερα από τις 17:00 έως τις 20:00 «σε ξένα χωρικά ύδατα», και δίδονται οι συντεταγμένες.
 Αναλυτές εκτιμούν ότι με την άσκηση αυτή η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση (SRR) η οποία συμπίπτει με το FIR Αθηνών, και ότι πρόκειται «σαφώς για μια κίνηση αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών αρμοδιοτήτων σε μια κρίσιμη περιοχή, για την κατοχύρωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
 Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ταυτόχρονα, ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα για έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX πολύ περισσότερο, προσθέτουν, όταν ο συντονισμός της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αυτή, ανήκει στον σταθμό του Πειραιά.
 Πηγές του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι λαμβάνουν πλέον συστηματικό χαρακτήρα οι ενέργειες με τις οποίες «η Άγκυρα δείχνει να επιθυμεί να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή» και ότι το ίδιο πράττει «και με την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ».




Πηγή: mignatiou.com



Άσκηση ελέγχου ναυσιπλοΐας εμπορικών και αλιευτικών σε όλο το Αιγαίο ανήγγειλε η Τουρκία


Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς ανακοίνωσε το απόγευμα  άσκηση NCAGS στο Κέντρο του Αιγαίου, όπου για τέσσερις ημέρες δηλώνει ότι θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους, νηοψίες σε εμπορικά σκάφη και αλιευτικά, καλώντας όλα τα παραπλέοντα σκάφη να είναι σε επαφή με το επιχειρησιακό κέντρο της Σμύρνης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα LIBERAL.
 Με την άσκηση αυτή, ενώ ήταν ταυτόχρονα σε ισχύ δύο άλλες NAVTEX – η μία για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης γύρω από το Καστελόριζο και η άλλη (NAVTEX 474/17) με πραγματικά πυρά σε μια μεγάλη περιοχή μεταξύ των Ψαρών της Σκύρου και της Ευβοίας- η Τουρκία επιχειρεί να στείλει το μήνυμα της συγκυριαρχίας και επιχειρησιακής διχοτόμησης του Αιγαίου.
 Με τη NAVTEX 474/17, η Τουρκία αναγγέλλει την πραγματοποίηση από 15-19 Μαΐου της άσκησης DENIZ KURDU 2017, μιας άσκησης «Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης εμπορικών Πλοίων» (Naval Cooperation and Guidance For Shipping- NCAGS) σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου βορείως του 37ο Παραλλήλου, βόρεια δηλαδή της Αμοργού.
 Με τη NAVTEX αυτή καλούνται οι «αρχές ναυσιπλοΐας και τα εμπορικά, αλιευτικά σκάφη, μεγαλύτερα των 300 GRT, να συνεργασθούν με το Τουρκικό Ναυτικό Κέντρο (TNSC) που είναι εγκατεστημένο στη Σμύρνη, στη βάση της αρχής «χωρίς κόστος χωρίς καθυστέρηση».
 Τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη καλούνται επίσης να αναφέρονται απευθείας στο Κέντρο της Σμύρνης όταν πλέουν στις περιοχές της άσκησης και να στέλνουν “FORMAT ALFA” 24 ώρες πριν εισέλθουν στην περιοχή NCAGS. Στην τουρκική NAVTEX μάλιστα αναφέρονται και η ηλεκτρονική διεύθυνση και τα τηλέφωνα του Κέντρου της Σμύρνης, στα οποία θα πρέπει να… αναφέρονται τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου:
 E-MAIL: turkishnavyshippingcenter@dzkk.tsk.tr

 TEL: +90 0232 365 58 01 – FAX : +90 0232 367 31 01 N.M.


Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)