Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Αιματηρός εμφύλιος για το δημοψήφισμα στην Καταλονία...


Τουλάχιστον 840 οι τραυματίες... 90% το «ναι» στην απόσχιση...

Οκτακόσιοι σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από επιθέσεις αστυνομικών της Μαδρίτης σ' όλη την...
Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση καθώς οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκέντρωσε το 90% των ψήφων.


Ωστόσο, οι εικόνες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο σοκ προκαλούν για την πρωτοφανή χρήση βίας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, o Πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, διεμήνυσε ότι η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα ανεξαρτησίας μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ομιλία του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία της προσπάθειας των Καταλανών.

"Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του", τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης, μιλώντας για ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας.
 

Μάχες σώμα με σώμα, «ανοιγμένα» κεφάλια, πλαστικές σφαίρες, κλωτσιές και γκλομπ είναι τα κομμάτια του παζλ που διαμόρφωσαν το εκρηκτικό τοπίο έξω από τα εκλογικά τμήματα της Καταλονίας.

Η Δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας, κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να φροντίσει ώστε οι αστυνομικοί να σταματήσουν να χτυπούν ανυπεράσπιστους πολίτες.

Η τοπική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να καταδικάσουν τη βία.


Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τα επεισόδια ενώ δήλωση έκανε και ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν.  

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα το πρωί σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας.

“Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν,” ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον.


Εντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ισπανίας

Παραίτηση Ραχόι ζητά ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας. Όπως δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «πρέπει να παραιτηθεί άμεσα». Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος «ενός κράτους βίας», χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».

Προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις επιλογές της κυβέρνησης του Ραχόι, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην ηγεσία της Καταλονίας καταβάλλουν από την πλευρά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

H Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι: «η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ,» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο απολογισμός της ισπανικής κυβέρνησης

Η ισπανική αστυνομία είχε κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ' ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

Καταλανικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές εναντίον της καταλανικής αστυνομίας επειδή απέτυχε να κλείσει τα εκλογικά κέντρα

Την ώρα που η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιούσε γκλομπ και πυροβολούσε με σφαίρες από καουτσούκ πλήθη ανθρώπων που επιχειρούσαν να ψηφίσουν σήμερα στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η αστυνομική δύναμη της ίδιας της περιφέρειας επιφύλαξε σε πολλούς ψηφοφόρους πολύ ηπιότερη υποδοχή.
Η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.
Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.
Το δικαστήριο ζήτησε από την περιφερειακή αστυνομία να παράσχει περισσότερες πληοφορίες σχετικά με τις προσφυγές.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης χαρακτηρίζει «δειλό» τον Ραχόι και τον καλεί να παραιτηθεί

Μπλόκο με αίμα στο δημοψήφισμα της Καταλονίας - Συγκλονιστικές εικόνες απο την επέμβαση της αστυνομίας

Συγκλονιστικές εικόνες μετά την επέμβαση της αστυνομίας που προσπαθεί απο την ώρα που άνοιξαν οι κάλπες να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος , επιχειρώντας να απομακρύνει τους πολίτες. 


Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε δρόμους της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες...


Πηγή: real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)