Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Γιόρτασαν τους Αγίους Θεοδώρους στην Κωνσταντία


 

















Με λαμπρότητα τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου  ο εορτασμός για τους Αγίους Θεοδώρους
στο ομώνυμο εξωκκλήσι της Κωνσταντίας. Αμέσως μετά ακολούθησε σεμνή τελετή, την οποία πλαισίωσε το Δ.ΙΕΚ Αριδαίας με πλούσια εδέσματα και ζεστή φασολάδα για όλο τον κόσμο. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων  και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αλμωπίας Γιώργος Γούδης , ο πρόεδρος της Κωνσταντίας Αντώνης  Κωνσταντινίδης  και ο συνεργάτης μας Χρήστος Παπαδόπουλος,


που κατάγεται από τοοο χωριό.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ανατολικά του χωριού Κωνσταντία,στο Πάικο  , βρίσκεται το αγίασμα των Αγίων Θεοδώρων, από το οποίο πιθανόν πήρε το όνομά του το χωριό Θεοδωράκι (Τούντοορτσι).

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας χριστιανός κάτοικος λεπρός βρήκε εκεί καταφύγιο. Μια νύχτα τού εμφανίστηκαν στον ύπνο οι Άγιοι Θεόδωροι και του είπαν ότι τον γιάτρεψαν και να πάει στο χωριό να διαδώσει το θαύμα. Ο λεπρός ξύπνησε υγιής και έπραξε όπως του ζήτησαν οι Άγιοι. Έτσι ο χώρος καθαγιάστηκε και αποδόθηκε στους Αγίους Θεοδώρους.
Η πιο πιθανή άποψη  πάντως είναι ότι τόσο το αγίασμα των Αγίων Θεοδώρων στην Κωνσταντία όσο και το αγίασμα του Άη-Γιάννη στη Θηριόπετρα υπήρξαν ασκηταριά της Μονής Προδρόμου, που η ύπαρξή της αναφέρεται σε βυζαντινά έγγραφα του 12ου αιώνα.

Ο Χώρος είναι ειδυλλιακός και  μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα της Αλμωπίας και να επισκεφτεί 300μ. πιο ψηλά το όμορφο οροπέδιο, όπου διασκεδάζουν οι Κωνσταντιώτες και όχι μόνο στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, την Πρωτομαγιά κλπ.






2 σχόλια:

  1. τελευταια οι βουλευτες ερχονται μονο σε εκκλησίες και μοναστηρια...και καλα οτι ο κοσμος θα σεβαστει τον χωρο...αλλα και αυτο μεχρι ενα σημειο..καποια στιγμη θα σας παρουν με τις εικονες και τα καντηλια στο κεφαλι μαζι με τα γαμοσταυριδια..γιατι ολα αυτα που ανεφερα..δεν γεμιζουν κοιλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαμανδη..γιατι δεν δημοσιευεις τασχολια;τα γαμοαταυριδια σε πςιραξαν;;μηπως εγινες θεοσεβουμενο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)