Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

O Γιάννης Σηφάκης σε Καλύβια και Ριζό για το «ΑΘΗΝΑ» - Προωθείται η λύση που επεξεργάστηκε και πρότεινε ο βουλευτής - οι αγρότες συναινούν






Ο βουλευτής ανέλυσε στους παριστάμενους αγρότες στα Καλύβια και στο Ριζό – θύματα της ΟΠ «ΑΘΗΝΑ» την πρόταση για λύση που είχε παρουσιάσει στην τελευταία συνάντηση μαζί τους στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας πριν 3 βδομάδες. Ζήτησε την συναίνεση τους για να επιδιώξει την προώθηση της στο αρμόδιο Υπουργείο για νομοθέτηση.

Η πρόταση συνίσταται σε αφαίρεση προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων και επιμερισμό του «καθαρού» ποσού ανάλογα με τις χρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κάθε αγρότης, όπως προκύπτουν από τα καταστατικά της «ΑΘΗΝΑ». Το ποσόν που θα πληρώσει ο κάθε αγρότης ( εφόσον ολοκληρωθεί νομοθετική πρωτοβουλία) θα κυμαίνεται ( ανάλογα με τις χρήσεις που συμμετείχε) από 550 € ως 2850 € για τις 3 χρήσεις για τις οποίες καταλογίστηκαν ποσά ( 1996, 2001 και 2002). Θα καθοριστεί ο τρόπος και το χρονικό διάστημα για την καταβολή του ποσού με τρόπο που να μπορούν οι αγρότες να ανταποκριθούν.

Αφαιρουμένων των προαναφερθέντων ( προστίμων κλπ) το συνολικό ποσόν που θα πληρωθεί θα είναι 550.000,00 € ( με επιμερισμό στον κάθε αγρότη από 550€ ως 2850 €).

Μετά από αναλυτική συζήτηση οι αγρότες συναίνεσαν να προχωρήσει ο βουλευτής στην επιδίωξη λύσης με την πρόταση που έχει επεξεργαστεί.

Το πρόβλημα «ΑΘΗΝΑ» με 1200 αγρότες που έχουν δεσμευμένα ΑΦΜ για ποσόν 3.000.000,00 € αλληλεγγύως και εις όλον ( για τις 3 χρήσεις που έχουν γίνει καταλογισμοί), χωρίς δυνατότητα να μεταβιβάσουν οτιδήποτε, να ενταχθούν σε προγράμματα, να πάρουν τα χρήματα της επιστροφής ΦΠΑ κλπ και ακόμη με ποινικά από την ΑΑΔΕ ( καθόσον τέλος του έτους παραγράφεται η δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων) είναι το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της Πέλλας.

Να ληφθεί ακόμη υπ’ όψιν ότι εκκρεμεί η απόφαση του Εφετείου για τις άλλες 7 χρήσεις. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει με αντίστοιχο τρόπο να αντιμετωπιστεί και ο όποιος καταλογισμός για αυτές τις 7 χρήσεις ( αν υπάρξει). Το συνολικό ποσόν των αρχικά καταλογισθέντων για αυτές τις 7 χρήσεις είναι περί τις 500.000,00 €.

Ο βουλευτής βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Υπουργείο όσο και με τους εμπλεκόμενους αγρότες στην προσπάθεια να τελειώσει ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα 15-25 ετών ( που αν δεν λυθεί θα προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό αγροτών και κληρονόμων τους και θα μεταφέρεται και στις επόμενες γενεές) και ακόμη όταν τα στοιχεία των συναλλαγών την εποχή εκείνη είχαν καταστραφεί από τους υπεύθυνους της αστικής εταιρίας.



Αυτή η στιγμή είναι ώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι αγρότες μαζί με τον βουλευτή να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα και ρεαλισμό την πολύ δύσκολη κατάσταση που διαμορφώθηκε σε άλλες εποχές και σέρνεται μέχρι σήμερα. Να λυθεί το θέμα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και να μην μεταφερθεί στα παιδιά και στα εγγόνια των ταλαιπωρημένων αγροτών.

1 σχόλιο:

  1. Ψυχραιμια και νηφαλιότητα μας δουλεύει ψιλό γαζί τύπος
    Αποστέλλονται κατασχετηρια ...δεσμευμένα α.φ.μ και δεν μπορούν να βρουν λύση τόσα χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)