Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Μακεδόνας και ο Χριστός






 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
 ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ   Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ κ. ΙΩΗΛ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά πορεία διαμαρτυρίας για την Μακεδονία, την οποία διοργάνωσαν  Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι και Φορείς του Δήμου Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ συνοδευόμενος από τον ιερό κλήρο της πόλεως
αλλά και κληρικούς άλλων περιοχών της Ιεράς Μητροπόλεως τέθηκε επί κεφαλής της πορείας μαζί με τον Δήμαρχο Πέλλας Γ. Στάμκο. Πλήθος λαού ακολούθησε από το Δημαρχείο μέχρι τον πεζόδρομο της πόλης, όπου ο Σεβασμιώτατος και ο Δήμαρχος Γιαννιτσών απεύθυναν σύντομους χαιρετισμούς. Στη συνέχεια αναγνώσθηκε και εγκρίθηκε Ψήφισμα από την Συντονιστική Επιτροπή, με το οποίο τονίστηκε η απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών και διατρανώθηκε η απόφαση να συνεχιστεί ο αγώνας διαμαρτυρίας μέχρι την τελική κατάργησή της.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ξεκαθάρισε κατ᾿ αρχήν, ότι τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν, όπως και η πορεία αυτή, δεν γίνεται από αναρχικούς ή ακραία στοιχεία, αλλά από Έλληνες που αγαπούν την πατρίδα τους. Τόνισε μάλιστα ότι ως Χριστιανοί δεν μισούμε κανέναν. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε δύο παραδείγματα από την Αγία Γραφή. Το πρώτο ήταν η έκφραση της μεγάλης λύπης του Ιησού Χριστού για την πατρίδα του, για την πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς έβλεπε τις δυσκολίες και επερχόμενα δεινά προς αυτήν. Τέτοια θλίψη εκφράζει και η Εκκλησία για όσα γίνονται τώρα εις βάρος της πατρίδας μας, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν πως η συμφωνία που έγινε εγκυμονεί δεινά. Το δεύτερο παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Σεβασμιώτατος ήταν από τις Πράξεις των Αποστόλων: Ευρισκόμενος ο Απόστολος Παύλος στην Τρωάδα, είδε σε όνειρο έναν Μακεδόνα, ο οποίος τον κάλεσε με τους λόγους: «Διαβὰς εἰς Μακεδονίαν βοήθησον ἡμῖν», δηλαδή, έλα στην Μακεδονία για να μας βοηθήσεις. Ορισμένοι ερμηνευτές αυτού του περιστατικού υποστηρίζουν ότι ο άγνωστος Μακεδόνας που προσκάλεσε τον Απόστολο Παύλο, ήταν ο ίδιος ο Χριστός, που ήθελε μέσω του κηρύγματος του Αποστόλου να γνωρίσει την αλήθεια ο λαός της Μακεδονίας. Αντιστρέφοντας το παράδειγμα αυτό, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, πρέπει και εμείς σήμερα να πούμε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, στις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε, ”Διαβάς εἰς Μακεδονίαν βοήθησον ἡμῖν”… Ζήτω η Μακεδονία!»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία διαμαρτυρίας έλαβε μέρος και ο Πνευματικός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων Αριδαίας, Αρχιμ. Παΐσιος, και οι μοναχές του Ιερού Κοινοβίου. Παρέστη επίσης και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, εκπροσώποι της Περιφερειακής Ενότητας και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

5 σχόλια:

  1. Δεσποτα αν δεις και εσυ ονειρο ρωτα τον σε τι γλωσσα τους τα ειπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από γελοίους ανθρώπους τι να περιμένεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΣ ΕΠΡΙΞΑΝ ΤΑ ΟΥΜΠΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Πίσω από το χορό του Κ. Μητσοτάκη με τους λύκους του εθνικολαϊκισμού υπάρχει ένα αγριεμένο πλήθος που θέλει τη ρεβάνς και την κυριαρχία του δικού του αξιακού συστήματος. Θέλει να δείξει το εθνικιστικό, θρησκόληπτο, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο πρόσωπό του αποενοχοποιημένα. Να μπορεί να φωνάξει «με τα όπλα θα πάρουμε τα Σκόπια», να μπορεί να κάνει το σταυρό του και ένα τάμα για να έρθει η ανάπτυξη, να μην ανατριτριχιαζει με αυτά που λένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ 400 ΧΡΟΝΙΑ Π Ι Σ Ω ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ.
    ΑΝ ΔΕΝΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΚΑΤΑΡΧΗΝ, Ο ΣΦΙΧΤΟΣ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Α.Ε., ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΧΑΪΡΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)