Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ο Ζάεφ ψάχνει 80 βουλευτές και ο Τσίπρας 151...

Το “ράλι” στη γειτονική χώρα έχει ξεκινήσει, ο Ζόραν Ζάεφ δίνει τη “μητέρα των μαχών” για να αλλάξει το Σύνταγμά του και στην ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις. Από τη στιγμή που στον...

“χορό” μπήκε για άλλη μια φορά και η Άνγκελα Μέρκελ, το παιχνίδι δείχνει να σκληραίνει και πάλι στην ΠΓΔΜ, αν και στο δημοψήφισμα έγινε σαφές πως ο διεθνής παράγοντας δεν έπαιξε τον ρόλο που αρκετοί θα προσδοκούσαν.

"Θα είναι τώρα σημαντικό να προβείτε στα, ασφαλώς, πολύ απαιτητικά, επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος. Χαίρομαι που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας γι’ αυτόν τον σκοπό”, τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος επιχειρώντας να δείξει πως οι εκλογές δεν είναι ο σωστός δρόμος για τα Σκόπια αυτή τη στιγμή.

Αγωνία στο Μαξίμου
Στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν πως η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει και ότι σύντομα πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις. Τα κομπιουτεράκια στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βγει εδώ και καιρό για το ποιοι θα είναι οι 6 βουλευτές που θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία, όταν θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Αυτή η “πράξη”, ωστόσο, φαίνεται να είνα πολύ μακρινή ακόμα. Η ΝΔ δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου και από τη στιγμή που η διαδικασία στην ΠΓΔΜ φαίνεται να τραβά σε μάκρος, η πλειοψηφία των στελεχών και των βουλευτών ετοιμάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές με ορίζοντα την 26η Μαίου.

Ο απρόβλεπτος κυβερνητικός εταίρος και η πίεση που δέχεται ο Πάνος Καμμένος δημοσκοπικά επιβάλλει στην κυβέρνηση να μην καθησυχάζει. Η μεγαλύτερη εγγύηση για να αποφευχθούν “ατυχήματα” είναι η σχέση που διατηρεί ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Άμυνας. Οι τόνοι με τον Νίκο Κοτζιά έχουν πέσει και αυτό εκτιμάται ως ένα καλό σημάδι, αφού φαίνεται πως και ο υπουργός Εξωτερικών έχει συνταχθεί με την άποψη πως δεν πρέπει να οξύνονται τα πνεύματα. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προτιμά να πάει στις επόμενες εκλογές με κεντρικό ζήτημα το ονοματολογικό ή την οικονομία, η απάντηση για τους επιτελείς της Ηρώδου Αττικού είναι απλή. Επιθυμούν ο Αλέξης Τσίπρας να έχει καταγράψει μια “νίκη” στο Σκοπιανό και οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να αποτελέσουν το βασικό αφήγημα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Αντίστροφη μέτρηση στην ΠΓΔΜ
Οι διεργασίες που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και εκεί στρέφεται το βλέμμα της ελληνικής πλευράς. Ο Ζόραν Ζάεφ προχωρά τη διαδικασία στο “μικρό γήπεδο” της Βουλής, ψάχνοντας τους οχτώ βουλευτές που του λείπουν. Από την αλβανική αντιπολίτευση ο Ζάεφ φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τρεις βουλευτές και έχει φτάσει ήδη στους 72. Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης θα πρέπει να γίνουν τρεις ψηφοφορίες, που απαιτούν 80, 61 και 80 ψήφους αντιστοίχως, με την πρώτη να πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη. Αν αυτή η διαδικασία δεν ολοληρωθεί με επιτυχία  οι βόρειοι γείτονες θα οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες, όμως δεν μπορούν να γίνουν πριν από τις 25 Νοεμβρίου.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάνει ήδη τους υπολογισμούς του, αν και η “εξίσωση” που καλείται να λύσει είναι πολύ δύσκολη. Ποιοι βουλευτές από τους 51 του VMRO θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές; 

Οι φήμες για προσπάθειες χρηματισμού βουλευτών ή συναλλαγής με κάποια μέλη της αξιωματικής αντιπολίετυσης που είναι ήδη υπόδικα είναι ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί με τον Ζόραν Ζάεφ να παίζει και το πολιτικό του μέλλον. «Πρέπει να διαψεύσω όλες τις φήμες που εμφανίστηκαν πάνω στα κεφάλια πολλών βουλευτών για κάποια χρήματα, για κάποιες άβολες καταστάσεις», είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. «Από την πρώτη στιγμή είπα ότι αυτό πρέπει να προχωρήσει σε ένα ευνοϊκό κλίμα, σε κλίμα ευθύνης και αποφασιστικότητας για το μέλλον της "Μακεδονίας"».  

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα
Συνολικά οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τέσσερις τροπολογίες: 

- Το νέο όνομα,  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 

- Τα σύνορα, για τα οποία θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο τους και πως η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. 

- Το άρθρο που κάνει λόγο για φροντίδα για τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο.

- Το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας» από το 1944)...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)