Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

BBC: Η «αόρατη» μειονότητα στην Ελλάδα οι Σλαβομακεδόνες







Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ κατά BBC για τα περί «μακεδονικής μειονότητας»




Αντιδράσεις και ερωτηματικά προκαλεί δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση του BBC, στο οποίο υποστηρίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα, η οποία μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν και εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Και όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Το δημοσίευμα του BBC σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, η οποία αναφέρει: «Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”» και προσθέτει: «Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα».

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του 92χρονου κ. Φωκά, σύμφωνα με τον οποίο, «η μητρική του γλώσσα είναι «μακεδονική», μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων».


«Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του, σε ένα χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Ο κ. Φωκάς αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας, ενώ, όπως δηλώνει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» ντόπια. Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες τη «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα - την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.

Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες, ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».

«Τελικά, οι Σλάβοι «Μακεδόνες» βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.


Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.

Οι γυναίκες - οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά - θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητσινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό.

«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές. Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί Σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα.

Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την Aριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις.

Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στη Μακρόνησο, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .

«Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα», αναφέρει το BBC και προσθέτει πως: «ο  ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.

Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», αναφέρει το BBC, τονίζοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης.


Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ κατά BBC για τα περί «μακεδονικής μειονότητας»

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί ρεπορτάζ του βρετανικού BBC για τους Έλληνες σλαβομακεδονικής καταγωγής, το οποίο τιτλοφορείται «Σλαβομακεδόνες, μια αόρατη μειονότητα» στην Ελλάδα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας», τονίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία.

Όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.

11 σχόλια:

  1. Επειδή όλοι οι ανιστόρητοι σπεύδουν να μιλήσουν για το θέμα με τίτλους προκειμένου να εξασφαλίσουν την προσωπική τους προβολή, είναι ώρα η Ελλάδα επιτέλους να αξιοποιήσει το πρόβλημα προς όφελός της.
    Πολύ εύκολα μπορεί να αποδείξει με ιστορικά ντοκουμέντα πως η τοπική διάλεκτος είναι ένα κράμα γλωσσών που δημιουργήθηκε στους αιώνες εν απουσία ελληνικού κράτους λόγω τουρκικής κατοχής.
    Δύναται πανεύκολα να αποδείξει ότι το κράτος των Σκοπίων δημιουργήθηκε και συστάθηκε πολιτισμικά "κλέβοντας" ουσιαστικά γλώσσα, πολιτισμό (μουσική, χορούς, ενδυμασίες, ήθη και έθιμα) με αλυτρωτικούς σκοπούς.
    Εάν επομένως, όχι κρατικά βάσει της συνθήκης των Πρεσπών αλλά προσωπικά προσπαθήσουν να επανακτήσουν περιουσίες ή να διεκδικήσουν "μακεδονικές" μειονότητες, ας αναγνωρίσουν ότι κατοικούν σε Ελληνικό έδαφος από αρχαιοτάτων ετών, όπου όχι μόνο ως την Οχρίδα έφτανε η ελληνική κυριαρχία βάσει βυζαντινών μητροπόλεων και επί τουρκικής κυριαρχίας, αλλά και ως τα Σκόπια ακόμη όπου στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα βρίσκουμε ελληνικές επιγραφές.
    Ελλάδα και Μακεδονία είναι αμιγώς συνδεδεμένα. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα Μακεδονική μειονότητα αλλά στα Σκόπια Ελληνική!!!
    Εμείς εδώ, οι ντόπιοι, που τα νιώσαμε όλα όσα περιγράφονται στο άρθρο στο πετσί μας, δεν ξεχνούμε το παιδομάζωμα επί εμφυλίου, ούτε όλους τους συγγενείς μας που αυτοεξορίστηκαν επειδή ακριβώς ήταν "ντόπιοι"...
    Οι Μακεδόνες του Αιγαίου, οι "Αιγαίοι" όπως τους έλεγαν μέχρι πρόσφατα στα Σκόπια, το 1987 ήταν περίπου 400 χιλιάδες!!!
    Καλά θα κάνουν λοιπόν όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα να είναι αντικειμενικοί και καλά διαβασμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι το ελληνικο κρατος 09:10 δεν ανακινει θεμα ελληνικης μειονοτητας στην βορεια μακεδονια,να γελασει και το παρδαλο κατσικι.Μαθε πρωτα τι δηλωνουν οι ανθρωποι αυτοι και μετα γραψε.Μπραβο στους σλαβους που καταφερανε να διδαξουν στους ελληνες της μακεδονιας την γλωσσα και γραφη που τους διδαξανε οι ελληνες κυριλλος και μεθοδιος παρ οτι περασανε τοσοι και τοσοι κατακτητες χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  2. Και συ να διαβάσεις λίγο.δεν είσαι συ μονο ντόπιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 9:10, ζεις στο Νομό Πέλλας και έχεις ιδία γνώση ότι μέχρι την κατάκτηση της περιοχής από την Ελλάδα ούτε ένα χωριό δεν μιλούσε ελληνικά, αλλά Μακεδονικά και Βλάχικα. Η καταπίεση και η τρομοκρατία που υπέστησαν οι κάτοικοι από την νέα εξουσία, σχεδόν εξαφάνισαν αυτές τις γλώσσες. Οι Ρωμαίοι και οι Οθωμανοί κατακτητές ήταν σαφώς πιό δημοκρατικοί από το ελλαδικό καθεστώς.
    Αν διάβαζες και μερικά εξωσχολικά βιβλία θα ήξερες ότι όλα όσα σου μάθανε στο σχολείο για την ιστορία του τόπου είναι χονδροειδέστατα ψέματα. Οι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί ρητά αναφέρουν ότι οι Έλληνες έκαναν αποικίες σε όλα τα παράλια της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης μέχρι τότε που δυνάμωσε το Μακεδονικό κράτος και κατέστρεψε όλες εκείνες τις αποικίες και με το Φίλιππο και τον Αλέξανδρο έστειλε τους Έλληνες κάτω από την Λαμία (Μάχη της Χαιρώνειας 338 π.Χ)
    Μην μπερδεύετε την γνώση της Ελληνικής γλώσσας με την καταγωγή. Η Ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής σε όλη ανατολική κυρίως Μεσόγειο και δεν σημαίνει καταγωγή. Η Ισπανία, η Ρουμανία, οι Βλάχοι, οι Λατινικές χώρες της Αμερικής, είναι λατινικές ως προς τον πολιτισμό, αλλά όχι ως προς την καταγωγή. Γι αυτό η Ιταλία, όπου αναπτύχθηκε η Λατινική γλώσσα, δεν έχει και δεν διεκδικεί κανένα δικαίωμα πάνω σ' αυτές τις χώρες και λαούς. Το κάνει μόνο ο Ελλαδικός σοβινισμός με την ανοχή και στήριξη των Δυτικών δημιουργών του. Ότι και να κάνετε τα ψέματά σας θα αμφισβητούνται και στο μέλλον και τα εγκλήματα του ελληνικού σοβινισμού στη Μακεδονία δεν θα παραγραφούν ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διευκρινίστε παρακαλώ, σε τι ακριβώς διαφωνείτε.
      Διότι, αν κατάλαβα καλά από τα γραφόμενά σας ισχυρίζεστε ότι στην Μακεδονία πριν ή μετά δεν υπήρχαν Έλληνες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
      Σας αναφέρω λοιπόν ένα από τα αρχαιότερα κείμενα, τα "Ορφικά" τα οποία είναι γραμμένα σε άπταιστα Ελληνικά καθώς ο Ορφεύς ο Θραξ ήταν από τη σημερινή Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας. Βλέπετε τότε, δεν υπήρχε καν Μακεδονία, η Θράκη έφτανε έως τη Θεσσαλία.
      Γι' αυτό παρακαλώ, οι ημιμαθείς και οι "πληρωμένοι" σωπάστε, τουλάχιστον απέναντι σε όσους γνωρίζουν πραγματικά και δεν έχουν υποστεί καμία πλύση...

      Διαγραφή
    2. Απορώ κύριε Σαμάντη γιατί δεν δημοσιεύσατε την απάντησή μου.
      Επανατοποθετούμαι λοιπόν:
      Στην περιοχή της Μακεδονίας ομιλούνταν η Ελληνική γλώσσα πριν καν αυτή ονομαστεί Μακεδονία. Απόδειξη αυτού αποτελεί ο Ορφεύς ο Θράξ του οποίου τα Ορφικά είναι γραμμένα σε άπταιστα Ελληνικά. Θράξ δε, καθώς ο Ορφέας καταγόταν από την σημερινή Λεπτοκαρυά Πιερίας και η περιοχή της σημερινής Μακεδονίας ονομαζόταν Θράκη.
      Στην περιοχή ομιλούνταν η Ελληνική γλώσσα ανέκαθεν έως την κάθοδο των σλαυικών φύλων από βορρά στα βυζαντινά σύνορα από τον 7ο έως τον 9ο αι. Από τότε, λόγω απουσίας κράτους και πολύ περισσότερο από τον 11ο αι. που άρχισαν οι εναλλασσόμενες κατοχές της περιοχής από διάφορους (σλαύους, βούλγαρους, φράγκους, σαρακηνούς, τούρκους) αναπτύχθηκε και άνθισε το ιδιότυπο γλωσσικό μας ιδίωμα το οποίο περιλαμβάνει λήμματα σλαυικής, βουλγαρικής, λατινικής, ελληνικής και τουρκικής γλώσσας.
      Πρόκειται για ένα καθαρά γηγενές γλωσσικό ιδίωμα το οποίο ελλείψει ελληνικής παιδείας κατά τη διάρκεια του τουρκικού σκοταδισμού αντικατέστησε και εξάλειψε πλήρως την ελληνική γλώσσα.
      Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι για το ιδίωμά μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τη μουσική και τους χορούς μας.
      Διαφωνώ όμως με εκείνους που επιμένουν πως υπάρχει μακεδονική μειονότητα μη ελληνική στον χώρο της Μακεδονίας μας.
      Όσοι συνεχίσουν να επιμένουν σε αυτή την άποψη καλό θα είναι να ελέγξουμε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

      Διαγραφή
    3. Aκομα ζεις εσυ ρε πασοη?αντε στη σπηλια σου ξανα..

      Διαγραφή
    4. Πολύ σωστά λες μερικά πράγματα. Η Μακεδονία όντως λεγόταν ή ανήκε στην ευρύτερη Θράκη. Τα μπερδεύεις όμως σκόπιμα καθώς λες έλληνα το καθένα που μιλούσε ελληνικά. Τα ελληνικά ήταν διεθνής γλώσσα και την μιλούσαν όλοι οι στοιχειωδώς μορφωμένοι κυρίως των παραλίων της ανατολικής Μεσογείου.

      Διαγραφή
  4. το εκπληκτικο ειναι που ο φασιστας αρχοντας της Εδεσσας, απέκλεισε τις αρκουδες της Εδεσσας απο το προγραμμα των εκδηλωσεων, ενω ολα τα προηγουμενα χρονια συμπεριλαμβανονταν και συμμετειχαν, επειδη (λεει) τον κατηγορησαν οτι τους κυνηγαει, τους μηνυει, τους στελνει αστυνομιες, πυροσβεστικες και δασαρχεία. Οι καταδικες και τα προστιμα, βεβαια που εφαγε ο προεδρος ειναι γεγονός και εχουν καταχωρηθεί. Οπως επισης εχουν καταχωρηθεί οι χαρακτηρισμοί του αρχοντα στο σταρ τιβι ως "σκοπιανοί" και "φιλοσκοπιανοί", για τα μελη του συλλόγου, που βεβαια προβαλουν και προωθουν τοπικά δρώμενα ήθη και εθιμα που καταδιωκει μετά μανίας ο φασιστας αρχοντας. Δεν συμπεριλαμβάνει τις αρκουδες στο προγραμμα των εκδηλωσεων, επειδή ειναι μιάσματα, ειναι χολεριασμένοι, ειναι εχθροι και χαλανε την σουπα των φανατικων.Ομως ως μεγαλοψυχος τους κανει την χαρη να συμμετεχουν ατυπως, οπως ορισμένοι κομπλεξικοι που κρυβουν το παιδι τους που εχει προβλημα. Για τοσο καφρο και φασιστα μιλαμε που θελει οι εδεσσαιοι να τον ξαναψηφισουν..........Δ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πηγα στην σολουν να δω της αρκουδες και τελικα γιναν κοτες οι αρκουδες κο κο κο??μα εσεις οι μακεντοντσκι οι απογονοι του αλεξαντερ τσαρ μακεντοτσκι φοβαστε??ετσι θα κανετε την μακεδονια του αιγαιου??

      Διαγραφή
  5. Ελα μεθαυριο στην Εδεσσα που θα κανουμε το γυρο της πολης να δεις πιος ειναι κοτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)