Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Γιώργος Γιόρτσος : «Κλεισθένης»…Για τους πολίτες ή τους πολιτικούς;



Το 2019 έτος εκλογών άρα και αποφάσεων αποτελεί κομβικό σημείο εξελίξεων στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με ένα νέο εκλογικό σύστημα βασισμένο στην απλή αναλογική που στην πράξη δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν σχήματα χωρίς κομματικούς μηχανισμούς και χωρίς προηγούμενη εμπλοκή στον πολιτικό στίβο, βαδίζουμε προς ένα νέο δημοτικό συμβούλιο όπου η πλειοψηφούσα παράταξη είναι βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αυτοδυναμία.
Οι αποφάσεις επομένως θα λαμβάνονται μόνο με τη σύμπραξη τη συνεννόηση και τη κουλτούρα συνεργασίας. Στοιχεία που συνήθως λείπουν από την συνήθη πρακτική μέχρι σήμερα.
Ο «Κλεισθένης» όμως φέρνει τομές ακόμη και στην κατανομή των αξιωμάτων διοίκησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον εκάστοτε Δήμαρχο να ορίζει Αντιδημάρχους από τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Ένα μέτρο που σοφά ο νομοθέτης προβλέπει, ώστε να βοηθήσει τον εκάστοτε Δήμαρχο να επιλέξει τους ικανούς ακόμη κι αν αυτοί προέρχονται από άλλο συνδυασμό.
Επιπλέον σημειώστε το ριζοσπαστικό μέτρο των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων στα Τοπικά Συμβούλια (Συμβούλια Κοινότητας). Στα τοπικά λοιπόν, οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι κάτι που τους δίνει το δικαίωμα να έχουν ελευθερία κινήσεων χωρίς τις διχαστικές δεσμεύσεις του παρελθόντος που πλήγωσαν τις τοπικές κοινωνίες.
Έτσι διασφαλίζεται η συνεργασία, απαλλαγμένη από στοιχεία ρεβανσισμού, όσων αναδειχθούν Πρόεδροι (από την πρώτη Κυριακή) και του συνδυασμού του Δημάρχου αφού θα μπορούν κάλλιστα να συνομιλούν και να συνεργάζονται χωρίς το «καπέλωμα» των παρατάξεων.
Οι κάτοικοι των Κοινοτήτων θα ψηφίζουν σε ξεχωριστή κάλπη και δεν χρειάζεται πια να ρωτούν «ποιον υποψήφιο δήμαρχο στηρίζει ο επικεφαλής στο τοπικό;».
 Όσοι μάλιστα επικεφαλής από νωρίς επενδύσουν σε πιο ανοικτή προσέγγιση θα βγουν διπλά κερδισμένοι αφού θα μπορέσουν να εκφράσουν ευρύτερα στρώματα ενισχύοντας τη συνοχή του χωριού τους.
Επέλεξα μερικές μόνο από τις κομβικές αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης ώστε να αναδειχθούν όσα θετικά φέρνει το νέο σύστημα παρόλη την κριτική που έχει δεχθεί.
Σε μια εποχή που η οξεία οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ούτε την αποχή, ούτε την απαξίωση της κορυφαίας στιγμής της δημοκρατίας, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μας δίνεται μια χρυσή ευκαιρία να αναδειχθούν με τρόπο παραγωγικό, νέες υγιείς φωνές που θα δώσουν νέα ώθηση στο αυτοδιοικητικό πράττειν.
Ας τολμήσω μια πρόβλεψη….Το παράθυρο ευκαιρίας που μας ανοίγεται με το νέο εκλογικό σύστημα θα αναδιατάξει άρδην το πολιτικό προσωπικό.
Και πάντως όχι για κακό!
Με εκτίμηση
Γιόρτσος Α. Γεώργιος
Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

13 σχόλια:

  1. ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΔΑΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΎΣ ΣΟΥ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΙΚΝΥΕΙΣ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ. ΜΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΖΗΜΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ. ΕΔΩ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ. Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ’αρχας ηθελα να σε ρωτησω φιλε 09:06 ξερεις εσυ κανεναν ο οποιος ηθελεθε να κατελθει στις εκλογες οποιες και αν ηταν αυτες και ξεκινησε κανοντας πρωτα εργα και μετα θεωριες;; Πως θα κανει καποιος εργα αν δεν εκλεγει πρωτα και αναλυοντας πρωτα το εργο στην θεωρια;; Αυτα για να μην μπερδευομαστε για τους σωτηρες που αναφερεις...κατα δευτερον εσυ φιλε μου Γκορτσο που σε γνωριζω πολλα χρονια 3 μηνες πριν δεν ηθελες να ασχοληθεις με τις εκλογες τωρα ξαφνια θελεις..δικαιωμα σου και καλα κανεις..δεν νομιζεις οτι ειναι και λιγο αργα ομως να κανεις συγκεντρωση στο πανθεον και να αφηνεις ενα αρθρο να αιωρειται; Βγες και πες οτι θα κανω συνδιασμο για να χτυπησω τον μπινο οπως και ο μπατσης γτ τελικα δεν εγινα ειδικος συνεργατης.. την αληθεια δλδ..μακαρι να καταφερεις να κανεις συνδιασμο αν και δεν το βλεπω γτ αργησες πολυ και να σου πω οτι τα χωρια μας εδω βγαζουν δημαρχο απο τα τοπικα..

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του.
      Άρα είναι άκομψο να ζητάμε από καποιον να μην το ασκεί γιατι υποκρύπτει αλλα.
      Από την άλλη δεν υπάρχουν αυτοκλητοι σωτηρες και μαλιστα οι περισσότεροι από αυτούς που ήδη κατέχουν θώκους και αξιώματα δεν μας εχουν συνηθίσει σε έγνοια για τον τόπο και τα προβλήματα

      Πάντως επειδή κι ε΄γω γνωρίζω καλά τον Γιόρτσο σε βεβαιώνω ότι σε όλες του τις τοποθετήσεις στις παρέες και στο δημόσιο λόγο όπου τον έχω ακούσει πάντα θίγει όχι μόνο τα προβλήματα αλλά κυρίως εστιάζει στις λύσεις
      Προσωπικά τον εμπιστεύομαι απολυτα αν και θεωρώ ότι τελικά λίγοι με το ίδιο τεχνοκρατικό στυλ θα πλαισιώσουν το σχήμα του
      Ας ελπίσουμε να μην κάνει εκπτώσεις

      Διαγραφή
    3. Δύσκολη η πολιτική αρένα για νέους
      Πολύ ανθρωποφαγια με το καλημέρα
      Πολιτισμένα πραγματα

      Διαγραφή
  2. πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και μάλιστα με μια δυναμική.Το θέμα ειναι να είμαστε πρωτοπόροι και να βλέπουμε τα πράγματα που έρχονται.Μακάρι να μην αποφασίζει το καφενείο...και η άγνοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
    ΔΙΟΤΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ

    ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΠΠΙΚΟΙ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προχωρά παληκαρι Γιώργο κι ας μην σε ξέρω.Φτανει με τους Ανηψιους και γιούς πρώην Δημάρχων.Λιγη ντροπή δεν έχουν .Και Γλύφτες και πατριδοκάπηλοι,και βολεμένοι και υποκριτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα τοπικά είναι πλέον ανεξάρτητα, τι δεν καταλαβαίνετε;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο και να είναι εν πολλοίς προκαθορισμένη η πολιτική ζωή ενός τόπου, υπάρχουν πάντα παράθυρα ανοιχτά να μπει καθαρός αέρας.Κι αν πράγματι κάποιοι λένε πως υπάρχουν άνθρωποι - υποψήφιοι δήμαρχοι χαμηλής νοημοσύνης που μπορεί να μας παραπλανησουν με ειδικές θέσεις κτλ ας πάψουν τουλάχιστον να παριστάνουν τους έξυπνους αυτοί που τους πιστεύουν !!! Καλή επιτυχία φίλε μας Γιώργο με υπομονή και επιμονή. Με εκτίμηση Μ. Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΡΘΡΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΩΣ ΓΙΟΡΤΣΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ή ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΟΥ Ή ΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΗΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι νέοι του τόπου μας , που πρέπει να ξεφύγουν απ τα δεσμά των μπαμπάδων.Ειναι πια περίεργο να έχουν ίδια όνειρα γονείς και παιδιά. Εάν ακόμα οι οικογένειες ψηφίζουν σαν τα πρόβατα, ελπίδα δεν υπάρχει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιτέλους ας γίνει η αλλαγή στην Αλμωπία
    Με νέα πρόσωπα άφθαρτα χωρίς εξαρτήσεις

    σημαντικό που στα τοπικά οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. άλλος ένας δημοσωτήρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)