Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Την πάτησαν οι αγρότες αλλά τι να πουν;



Προβληματισμός για το συμπύρηνο, με 20 λεπτά τιμολόγησε εργοστάσιο 
τις ποικιλίες του Ιουλίου

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου στις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι Νομοί Πέλλας και Ημαθίας.
Όπως ανέφεραν αγρότες μιλώντας στον ΑγροΤύπο «για ποικιλίες που κόπηκαν τον Ιούλιο, όπως η Κατερίνα, A37 και Φορτούνα τιμολογήθηκαν από εργοστάσιο της βόρειας Ελλάδας στα 20 λεπτά το κιλό έναντι (σαν προκαταβολή δηλαδή), συν ΦΠΑ τις προηγούμενες ημέρες».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα εργοστάσια δεν έχουν σταματήσει να παραλαμβάνουν. Ωστόσο φημολογείται ότι αρκετές μονάδες από τις 26 του μήνα πρόκειται να μειώσουν τις βάρδιες.
Σημειωτέον ότι η ποικιλία Άνδρος είναι τώρα στα τελειώματα, ενώ τώρα ξεκινά η Έβερτ, η οποία δεν έχει πάρει μεγάλο μέγεθος, λόγω του καύσωνα.
Οι αγρότες παραπονιούνται ότι με τέτοιες τιμές δεν βγαίνει το κόστος, το οποίο εξαρτάται από τις αποδόσεις και είναι σχετικό, αλλά υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 500 – 600 ευρώ το στρέμμα.
Τα εργοστάσια από την άλλη, λένε κάποιες πληροφορίες, είναι πολύ αυστηρά φέτος με τις παραλαβές και κόβουν κιλά με το παραμικρό από τον παραγωγό. Παράλληλα, φημολογείται ότι αγόρασαν στην αρχή της σεζόν χαλαζοχτυπημένα ροδάκινα για κλαρίσιο χυμό, στην τιμή των 12 λεπτών το κιλό.

Με πληροφορίες από τον ΑγροΤύπο

1 σχόλιο:

(3)