Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Τελικά που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος;


 








 Την περασμένη Πέμπτη έγιναν με λαμπρότητα  στην Έδεσσα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ολυμπιάδος , μητέρας του Μ. Αλέξανδρου.






Με την ευκαιρία αυτή έρχονται στην επικαιρότητα  και κάποια άλλα περιστικά  που διανθίζουν το παζλ γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο .
Ένα από τα σενάρια αυτά περιλαμβάνεται σε μια πινακίδα που έχει τοποθετηθεί πριν μερικά χρόνια έξω από την Νέα  Ζωή , προς Σκύδρα.



Λίγο έξω από τη Νέα Ζωή, βρίσκεται ο επιβλητικός και μυστηριακός "Τρύπιος βράχος".
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βράχων με περίεργη μορφολογία και υφή. Το κύριο χαρακτηριστικό του , που τραβά αμέσως το βλέμμα του επισκέπτη, είναι η τεράστια τρύπα , που τα παιχνίδια της φύσης δημιούργησαν με το διάβα των αιώνων.
Μια πινακίδα που έχει αναρτήσει κάποιος κάτοικος, πληροφορεί τον επισκέπτη ότι " ο μύθος λέει πως εδώ έφεραν την γυναίκα του βασιλιά Φιλίππου, όπου πέρασε τον τρύπιο βράχο και τεκνοποίησε τον Μέγα Αλέξανδρο".
Στην λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας, εξακολουθεί ακόμη και στις μέρες μας να ισχύει αυτή η δοξασία και πολλοί είναι αυτοί, που πιστεύουν στην "μαγικές" ιδιότητες της περιοχής του βράχου.





Πολλά άτεκνα ζευγάρια επισκέπτονται τον Τρύπιο βράχο και ακολουθούν την εξής ιεροτελεστία:
Η γυναίκα του ζευγαριού που επιθυμεί να μείνει έγκυος πηγαίνει μαζί με τον σύζυγο στην περιοχή, όπου υπάρχει μια τρύπα. Κάνει τρεις γύρους , γύρω από αυτήν , ενώ ο σύζυγος απελευθερώνει το ζώο-συνήθως κόκορα ή αρνάκι- το οποίο έχουν φέρει μαζί τους. Ελπίζουν έτσι, με αυτό τον τρόπο να γίνουν και αυτοί γονείς , όπως και η μητέρα του Μεγαλέξανδρου η Ολυμπιάδα.

1 σχόλιο:

(3)