Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Το παιδί ούρλιαζε από τον πόνο

«Αφήστε με δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα»...

Όταν είδα το στιγμιότυπο που είχα στα χέρια μου, ανατρίχιασα. Επειδή φορούσα την μάσκα και το κράνος την ώρα που έριχνα τα "κλικ" δεν καταλάβαινα ότι τον είχαν ξεγυμνώσει ή ότι του τράβαγαν τα εσώρουχα. Το είδα όταν...
στάθηκα σε μια γωνία και έβγαλα την μάσκα για να δω τι έχω τραβήξει.
Πρέπει να ήταν γύρω στις 22.00, μετά το τέλος της πορείας, μιας πορείας με μεγάλο όγκο, άκρως ειρηνικής και πολύ καλά περιφρουρημένης.

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή όρμησαν στην πλατεία τρεις διμοιρίες που βγήκαν από Σπυρίδωνος Τρικούπη και Σολωμού και άρχισαν να μας πνίγουν στα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τότε να μαζεύουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Σε εκείνη την φάση εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του. Έκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Άρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον... τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Έπεφτε πολύ ξύλο. Ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου.

Το παιδί να φωνάζει: «Αφήστε με δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα». Ένας γιατρός από τις ομάδες συμπαράστασης των γιατρών και δικηγόρων που είναι παρόντες σε τέτοια γεγονότα έκανε την εκτίμηση ότι έτσι όπως είδε μετά τον μικρό κάτω και πισθάγκωνα να ουρλιάζει από τον πόνο, πριν τον προσαγάγουν, πρέπει οι αστυνομικοί να του είχαν βγάλει την κλείδα.

Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στα μπαλκόνια και να ωρύεται να αφήσουν το παιδί ήσυχο. Πέσαμε κι οι φωτορεπόρτερ γύρω να απαθανατίσουμε το γεγονός αλλά άρχισαν να μας απωθούν οι αστυνομικοί με τις ασπίδες και να μας λένε «μην τραβάτε- φύγετε».

Αφού τον πήραν και του έκαναν προσαγωγή είδαμε ότι πίσω στην πλατεία είχαν μείνει κάποια από τα ρούχα του, το ένα από τα δύο παπούτσια του, το μπουφάν, το κινητό του και κάποια άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Τα συγκεντρώσαμε και τα δώσαμε στους φίλους του να του τα δώσουν.

H φωτογράφος Τατιάνα Μπόλαρη μίλησε στα Dikaiologotika News για τη φωτογραφία που εκθέτει την αστυνομία και το κράτος καταστολής.

πηγη e-tetradio.gr

9 σχόλια:

  1. Ο ελεεινός -που όταν έβαζε τη χώρα στα μνημόνια έλεγε ανερυθρίαστα ότι δεν τα είχε διαβάσει- υλοποιεί τώρα με τη μεγαλύτερη προθυμία την επίθεση των φασιστοφιλελέδων εναντίον κάθε φωνής διαμαρτυρίας.
    Ας θυμηθούμε τι έλεγε για το κόμμα που τον έβαλε υπουργό ΠΡΟΠΟ, για να καταλάβουμε το "ήθος" του "ανδρός"!
    https://twitter.com/Marka149133376/status/1203423363957501953

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ μωρέ το καημένο το παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι σαφές ότι κάθε είδους αστυνομική παρέμβαση είναι από τη φύση της συνυφασμένη με βία, από ήπια ψυχολογική έως φονική. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει γι' αυτό, αλλά βλέποντας τις πρακτικές της προηγούμενης προοδευτικής και φιλολαϊκής κυβέρνησης που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα (ποιος μπορεί να ξεχάσει τις προληπτικές συλλήψεις ...), πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Κουράγιο μόνο σε όσους έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πως θα επιβληθεί ο νόμος;Ρωτάω καλοπιστα.Με την μέθοδο της πειθούς;Πως αντιμετωπίζεις ένα όπλο χωρίς βία;Πως αντιμετωπίζεις μια μολότοφ χωρίς βία....

      Διαγραφή
    2. Η επιβολή του νόμου ειδικά, εξ ορισμού πηγαίνει χέρι-χέρι με (πολύ σκληρή αν χρειαστεί) βία· δε γίνεται αλλιώς. Αναφέρομαι περισσότερο σε φαινόμενα όπως αυτά που σχολιάζονται στα ακόλουθα άρθρα:

      https://www.tovima.gr/2019/12/07/opinions/einai-douleia-ton-mat-na-ekseytelizoun-prosaxthentes/

      https://www.tovima.gr/2019/12/10/opinions/ston-ksero-ton-kampo-mia-spitha-arkei-2/

      Διαγραφή
  4. Αυτοί που λένε κρίμα το παιδί για το Πισοδέρι λέγανε απλά κάνανε την δουλειά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ησουν χορευτρια στο Πισοδερι καλη μου ;
      Και τωρα αγαπητικια του Χρυσοχοϊδη;

      Διαγραφή
  5. και λίγο ξύλο κάνει καλό! Έτσι δεν έλεγαν και οι βασανιστές? τι ψέματα λέω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)