Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Από τον Στασινόπουλο στη Σακελλαροπούλου – Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση

πρόεδροι δημοκρατίας ΣακελλαροπούλουΙστορική αναδρομή στα πρόσωπα που πέρασαν από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα
Στην Ιστορία περνάει η 22η Ιανουαρίου 2020 ως η ημέρα που εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, λοιπόν, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ αναρριχήθηκε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, όπου έχουν βρεθεί ακόμη επτά πρόσωπα, έξι από την πολιτική και ακόμη ένα από τον χώρο της Δικαιοσύνης.
Από το 1974 και τον Στασινόπουλο μέχρι το 2020 και τη Σακελλαροπούλου
Από το 1974 έχουν εκλεγεί από τη Βουλή στο προεδρικό αξίωμα οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος.

Μετά το δημοψήφισμα του 1974 και την εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας, κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εξελέγη από τη Βουλή προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 206 ψήφους.

Από το 1975, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων με πενταετή θητεία. Ο κάθε εκλεγμένος Πρόεδρος έχει δικαίωμα επανεκλογής μία μόνο φορά.
Με την κατάρτιση και θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος της χώρας το 1975, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εξελέγη στο αξίωμα υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους. Αντίπαλος του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που υποστηρίχθηκε από την Ένωση Κέντρου, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν λευκό.

Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο διαδέχθηκε το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Για την εκλογή του πραγματοποιήθηκαν τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη συγκέντρωσε 179 ψήφους (175 έδρες είχε η ΝΔ), στη δεύτερη 181 και στην τρίτη 183 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ απείχε και από τις τρεις ψηφοφορίες, το ΚΚΕ ψήφισε λευκό, ενώ η Εθνική Παράταξη υπέρ του. Οι βουλευτές της ΕΔΗΚ δεν είχαν ξεκάθαρη θέση, καθώς μερικοί ψήφισαν υπέρ και μερικοί κατά.

Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή διαδέχθηκε το 1985 ο Αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης μετά από τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη συγκεντρώθηκαν 184 ψήφοι υπέρ του Σαρτζετάκη, τον οποίο στήριζαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ενώ βρέθηκαν και δύο λευκά. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Σαρτζετάκης συγκέντρωσε 181 ψήφους, ενώ στην τρίτη και τελευταία 180 ψήφους, την οριακή δηλαδή πλειοψηφία που απαιτεί το Σύνταγμα.

Κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 η μυστική ψηφοφορία αντικαταστάθηκε από ονομαστική.
Τον Σαρτζετάκη διαδέχθηκε το 1990 στο προεδρικό αξίωμα για δεύτερη φορά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην πέμπτη ψηφοφορία με 153 ψήφους, αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί διάλυση της Βουλής, λόγω της αποτυχίας να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τρεις ψηφοφορίες. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε τον Ιωάννη Αλευρά, ενώ ο Συνασπισμός τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο. Η επιστροφή του Καραμανλή στην Προεδρία ήταν απαίτηση της βάσης του κόμματος της ΝΔ, που σε εκείνη την συγκυρία ήταν πρώτο κόμμα, αλλά ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ενθουσιασμένοι με την επιστροφή Καραμανλή.

Τον Καραμανλή διαδέχθηκε το 1995 ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος είχε προταθεί από την Πολιτική Άνοιξη και εξελέγη με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, στην τρίτη ψηφοφορία αναδείχθηκε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα με 181 ψήφους. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες έως το 2005.


Τη «σκυτάλη» πήρε το 2005 ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος προτάθηκε από τη ΝΔ και στη συνέχεια εξασφάλισε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.


Τον Παπούλια διαδέχθηκε το 2015 ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού είχαν προηγηθεί διάλυση της Βουλής και εκλογές, καθώς στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου 2014 η Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει ΠτΔ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ με εξαίρεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ προτάθηκε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Ο Παυλόπουλος έλαβε 233 ψήφους, ο Αλιβιζάτος 30 και παρών ψήφισαν 32 βουλευτές.

Τον Προκόπη Παυλόπουλο διαδέχεται η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου με τη μέρα να αποκτά ιστορική σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η κ. Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τη ΝΔ και υποστηρίχθηκε επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και εξελέγη ΠτΔ με 261 ψήφους.

(Με πληροφορίες από wikipedia)
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)