Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ



ΣΑΒΒΑΤΟ 7    ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, 8:00 Π.Μ.
Θα ακολουθήσει γλέντι


Πανηγυρική Θεία Λειτουργία πρόκειταν να τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο 7 Μαρτίου στο αγίασμα των Αγίων Θεοδώρων , έξω από την Κωνσταντία .

 Βρίσκεται ανατολικά του χωριού, πάνω στα υψώματα του Πάικου, , από το οποίο πιθανόν πήρε το όνομά του το χωριό Θεοδωράκι (Τούντουρτσι).

Σύμφωνα με την παράδοση  στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας χριστιανός κάτοικος λεπρός βρήκε εκεί καταφύγιο. Μια νύχτα τού εμφανίστηκαν στον ύπνο οι Άγιοι Θεόδωροι και του είπαν ότι τον γιάτρεψαν και να πάει στο χωριό να διαδώσει το θαύμα. Ο λεπρός ξύπνησε υγιής και έπραξε όπως του ζήτησαν οι Άγιοι. Έτσι ο χώρος καθαγιάστηκε και αποδόθηκε στους Αγίους Θεοδώρους.

Σύμφωνα με  μια άλλη εκδοχή  τόσο το αγίασμα των Αγίων Θεοδώρων στην Κωνσταντία όσο και το αγίασμα του Άη-Γιάννη στη Θηριόπετρα υπήρξαν ασκηταριά της Μονής Προδρόμου, που η ύπαρξή της αναφέρεται σε βυζαντινά έγγραφα του 12ου αιώνα.

Το τοπίο είναι ειδυλλιακό  μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα της Αλμωπίας και να επισκεφτεί 300μ. πιο ψηλά το όμορφο οροπέδιο, όπου διασκεδάζουν οι Κωνσταντιώτες στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)