Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Αντίθεση του Ε.Υ.Κ. Έδεσσας Αλμωπίας στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση






Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση
που αιφνιδιαστικά και χωρίς ουσιαστικό διάλογο κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας. Στηρίζουμε τους χιλιάδες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που διαχρονικά επιδιώκουν να αποτελούν λειτουργούς της εκπαίδευσης παρέχοντας το έργο τους υπό συνθήκες πραγματικής αυτονομίας.
Με το σχέδιο νόμου αίρεται κάθε εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας από τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, από τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και από την εν γένει λειτουργία του ιδιωτικού σχολείου. Ταυτόχρονα νομοθετείται γεγονός πρωτοφανές που υπερβαίνει ακόμη και την κοινή εργατική νομοθεσία, η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εκπαιδευτικού. Ενδεχόμενη ψήφιση τέτοιων ρυθμίσεων θα πολλαπλασιάσει φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής. Κυρίως όμως θα θέσει σε κίνδυνο το νόμιμο της διαδικασίας της έκδοσης τίτλων σπουδών με αποτέλεσμα να προκληθεί πλήγμα στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές και να οξυνθούν οι ανισότητες.
Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελούν μέχρι σήμερα το μοναδικό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου τηρείται στοιχειωδώς η εκπαιδευτική και εργασιακή νομιμότητα. Αντί της αναβάθμισής τους, επιχειρείται η υποβάθμισή τους σε απλές αμιγείς  επιχειρήσεις κόντρα στη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη. Εκτιμώντας ότι η ουσιαστική διαβούλευση μπορεί να επιλύσει προβλήματα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει με τους φορείς της κοινωνίας έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο για το όφελος του δημόσιου συμφέροντος και του χώρου της Παιδείας.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)