Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ψήφισαν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για τη παραπομπή έχοντας... τρεις απώλειες - Αποχώρησε λίγο πριν από την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσαν το «παρών» ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (22/07) στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία και με 177 «ναι» και για τα 8 αδικήματα, αποφασίστηκε η παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ψήφισαν ΝΔΚΙΝΑΛ για τη παραπομπή, έχοντας… τρεις απώλειες. Αποχώρησε λίγο πριν από την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσαν το «παρών» ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.
Η ψηφοφορία ήταν μυστική και αφορούσε κάθε μία από τις 8 καταγγελλόμενες πράξεις χωριστά, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, ήτοι άσκηση δίωξης για:
  1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
  2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
  3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
  4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
  5. Απόπειρα Εκβίασης (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
  6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
  7. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ)
  8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)
Στο ψηφοδέλτιο οι βουλευτές σημείωσαν «Ναι» ή «Όχι» ή «παρών» δίπλα από κάθε καταγγελλόμενη πράξη. Όπως είχε γίνει γνωστό, στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Πώς θα συσταθεί το Δικαστικό Συμβούλιο για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου
Την Πέμπτη (23/07), ο πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης την απόφαση της Ολομέλειας. Εκείνο, με τη σειρά του, θα διαβιβάσει στη Βουλή τους καταλόγους των ανωτάτων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι με κλήρωση θα επιλεγούν για τη σύσταση του Δικαστικού Συμβουλίου. Σε νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα αναδειχθούν, τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.
Το Δικαστικό Συμβούλιο θα εξετάσει τις κατηγορίες για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, αλλά και τις ενστάσεις που θα υποβάλλει ο ίδιος, και στη συνέχεια θα αποφανθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειδικό Δικαστήριο.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την ψηφοφορία
Σε θρίλερ εξελίχθηκε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο. Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Στη διαδικασία συμμετείχαν μόνο η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.
Βουλή έδρανα βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ αποχώρηση
Συγκεκριμένα, την απόφαση να αποχωρήσει από την Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή Παπαγγελοπουλου, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δε θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και αμέσως μετά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δε θα συμμετέχει στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή κανένας από την κοινωνία δεν θα πάρει στα σοβαρά τη Βουλή.
Παράλληλα εκτός ψηφοφορίας τέθηκαν τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ελληνική Λύση. «Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, για αυτό και δεν θα συμμετέχουμε στην ψηφοφορία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τα πραγματικά γεγονότα». Αυτό δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας ταυτόχρονα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για «προσπάθεια συγκάλυψης και όχι διερεύνησης και αποκάλυψης του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis».
Οι τόνοι ανέβηκαν από νωρίς και με την ομιλία – παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα κυρίως για τα ελληνοτουρκικά.

Ακολούθησε η μακροσκελής ομιλία του πρωταγωνιστή της ημέρας, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση απαλλαγμένοι από κομματικές σκοπιμότητες.
Κορυφαία στιγμή στην συζήτηση ήταν η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιτέθηκε σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ήθελαν να εφαρμόσουν στην πολιτική το νόμο της ζούγκλας: Να βάλουν φυλακή 2-3 για να κερδίσουν τις εκλογές».

1 σχόλιο:

  1. Μέσα στις ψήφους είναι και η ψήφος του πρώην υπουργού που φέρεται ο υπερκοριός να κατέγραψε για παιδεραστία;
    Πάνω απ' όλα ακεραιότης και ντομπροσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)