Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Άκης Τσοχατζόπουλος: Υποκρισία...

 



Όταν τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα απειλούνται, όσοι τα συναπαρτίζουν ψάχνουν για μαύρο πρόβατο. Συμμέτοχοι σε μια πορεία -ένοχοι και αθώοι, ανύποπτοι και εμπλεκόμενοι- αναζητούν τον... 
αποδιοπομπαίο τράγο. Για να διασωθούν. Οι έντιμοι ως σύστημα. Οι ύποπτοι ως πρόσωπα. Αν τον βρουν, προβάλλουν ότι έχουν καθαρθεί και συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι είναι υπεράνω υποψίας. Στο ΠΑΣΟΚ δεν δυσκολευτήκαν να βρουν ποιος θα άρει τις αμαρτίες των πάντων: ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Πολύ προτού αποφανθεί η Δικαιοσύνης για οτιδήποτε. Όπως έχουμε ξαναπεί η περίπτωση Τσοχατζοπούλου είναι υγιής περίπτωση στον δημόσιο βίο: πολιτικός κατηγορείται για κάτι, παραπέμπεται, δεν πείθει το δικαστήριο και καταδικάζεται. Έτσι πρέπει να γίνεται για να είναι ο δημόσιος βίος διαυγής. Αλλά ξέρουμε ότι δεν γίνεται. Το πρόβλημα δεν είναι όποιος καταδικάζεται. Αλλά όποιοι διαφεύγουν. Στον Τσοχατζόπουλο δεν βρήκαν λεφτά σε κανένα λογαριασμό. Αλλά αυτό που μετράει είναι τι λέει η Δικαιοσύνη. Πήγε στη φυλακή. Από αυτή την άποψη ξόφλησε τους λογαριασμούς τους με την ελληνική Πολιτεία. Τελείως; Σε πρόσφατη δίκη καταδικάσθηκε με αναστολή σε κάθειρξη έξι ετών και 100.000 ευρώ χρηματική ποινή. Δεν είναι τελεσίδικο. Αλλά για την έφεση χρειάζονται 20.000 ευρώ. Ο δικηγόρος του είπε ότι δεν τα έχει. Ούτε μπορεί να τα βρει. Δεν είχε ούτε για το παράβολο. Εδώ εγείρεται ένα θέμα και ας κάνουν πολλοί πως δεν καταλαβαίνουν. 

Ο Άκης στην ισχύ του δεν πείραξε κανέναν στο ΠΑΣΟΚ. Στις πλάτες του ανέβηκαν πολλοί. Και πολλοί επωφελήθηκαν. Οι παροικούντες ξέρουν: ένας αριθμός προσώπων που σχετίστηκαν με την εξουσία επί ΠΑΣΟΚ πλούτισαν. Δεν έχει σημασία αν διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον τους. Ούτε αν ασχολήθηκε ποτέ μαζί τους ο εισαγγελέας. Όλοι όσοι είχαν ρόλους ξέρουν ποιοι πολιτικοί και επιχειρηματίες έβγαλαν λεφτά επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Σε πολλές περιπτώσεις το ψυχανεμίζεται και κοινωνία. Όταν δεν βγάζουν μάτι οι ίδιοι… Δεν κατηγορούμε κανέναν. Αλλά είναι αρκετοί αυτοί για τους οποίους δεν θα ήταν φρόνιμο να βάλει κανείς το χέρι του στη φωτιά. Για το αντίθετο ίσως. Το μαρτυρούν πολλά και πολλοί. Ότι πήραν αποστάσεις από τον πρώην υποψήφιο πρωθυπουργό δεν είναι περίεργο. Ανθρώπινο. Συνιστά όμως καταισχύνη ότι θα τον αφήσουν να πάει πάλι στη φυλακή για 20.000 ευρώ. Όσα ξοδεύουν σε μια εβδομάδα διακοπών τους. Ένα υποπολλαπλάσιο από τις -καταθέσεις τους. Τις φανερές. Για τις άλλες τι να πούμε; Όχι πως δεν υπάρχουν πάντως. Ανάμεσα στις στρατιές των εντίμων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ -πολλοί από τους οποίους έχασαν καριέρες στην πολιτική και δεν τους αγγίζει τίποτε- κάποιοι ελίχθηκαν επωφελώς για τους ίδιους. Αυτοί είναι εδώ ανάμεσά μας- και συχνά κουνούν το δάκτυλο. Κι ας είναι ακόμη ομοτράπεζοι συμφερόντων. 

Κανείς δεν πρόκειται να πεισθεί ότι στον Τσοχατζόπουλο αρχίζει και τελειώνει η διαφθορά επί ΠΑΣΟΚ. Ότι ουδείς έβαλε το χέρι στο μέλι. Ότι κανένας δεν είχε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Ότι όσοι είχαν δικαίωμα υπογραφής ζουν με το μισθό τους και ότι λέει το «πόθεν έσχες» -που κι αυτό φουσκώνει από τη μια περίοδο στην άλλη. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Αρκετοί έχουν λεφτά. Αλλά ένας άρρωστος 84 ετών, που συναναστράφηκε για δεκαετίες με ανθρώπους της πολιτικής και της οικονομίας- και τιμωρήθηκε για ότι του καταλογίσθηκε- δεν βρίσκεσαι απλώς κοινωνικά απομονωμένος, αλλά ωθείται στο φυσικό τέλος υπό εξευτελιστικές συνθήκες. Πρώτοι θα τον αφήσουν αυτοί που ήταν μαζί του στο ίδιο κόμμα για δεκαετίες. Δεν του παρέχουν ούτε καν την ευχέρεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο Εφετείο για τη νέα καταδίκη. Αν ζει ως τότε. Ό,τι και αν έκανε- και έκανε μόνο ότι έχει τη βούλα της Δικαιοσύνης, αλλιώς παίρνει πολλούς η μπάλα- είναι απάνθρωπο. Ό,τι και αν του χρεωθεί αυτό το τέλος δεν του αξίζει. Όπως δεν αξίζει σε κανένα. 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με παιχνίδι υποκρισίας. Σε ένα κόμμα που καταπίνει τη Νοβάρτις και τη Ζίμενς, που συνδέθηκε με αμέτρητα σκάνδαλα και επί διακυβέρνησης του φτιάχτηκαν περιουσίες από στελέχη του, είναι αναλγησία απέναντι σε έναν άνθρωπο που ήταν μαζί τους να κρύβονται πίσω από την, κρατικής προέλευσης, καλοπέρασή τους και να ρωτάνε: «Ποιος Άκης; Ένας κοντός με γυαλιά;»...

Γιώργος Λακόπουλος
anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)