Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Τα 150.000 εμβόλια τον Ιανουάριο δεν φτάνουν ούτε για υγειονομικούς, γηροκομεία και δομές ψυχικής υγείας!

Βασίλης Σκουρής
Βασίλης Σκουρής

Προς παράταση του lockdown. Μεγάλα ερωτηματικά για τις προμηθεύτριες εταιρείες και γιατί δεν δίνονται τα συμβόλαια στη δημοσιότητα. Έκθετη για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση, που επιμένει απλώς στη... θριαμβολογία, στάση που αντικειμενικά «πριμοδοτεί» το αντιεμβολιακό «κίνημα»! Ερωτήματα για την κίτρινη κάρτα.

Πολιτικά έκθετη είναι-για μια ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα- η κυβέρνηση, καθώς οι θριαμβολογίες για δυο εκατομμύρια εμβόλια το μήνα, αποδείχθηκαν φιάσκο, όπως και οι δεσμεύσεις για έλευση 700.000 εμβολίων τον Ιανουάριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε την «βόμβα» πρωί-πρωί την Τετάρτη, αφού ο πρωθυπουργός απέκρυψε το πρόβλημα το προηγούμενο βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να μην αναλάβει ο ίδιος το πολιτικό κόστος: Τα εμβόλια που θα έρθουν τον Ιανουάριο, θα είναι μόλις 300.000, αντί των 700.000 που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας!

Ο αριθμός δεν φτάνει -ή, στην καλύτερη περίπτωση, φτάνει μόνο και μετά βίας- να εμβολιαστούν οι 115.000 υγειονομικοί, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό στα γηροκομεία και στις δομές ψυχικής υγείας. Για εμβολιασμό δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο των ευπαθών ομάδων, αλλά και ομάδων που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές ή όπως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, ούτε λόγος!

Η καθυστέρηση στον εμβολιασμό, όμως, επαναφέρει στο προσκήνιο, με πολύ περισσότερες πιθανότητες πλέον, της παράτασης του lockdown. Οι πληροφορίες, άλλωστε, επιμένουν πως μόνο τυχαίο δεν είναι που ο πρωθυπουργός-που προφανώς υπήρξε νωρίτερα ενήμερος για τις εξελίξεις- έφερε το μέτρο της μείωσης των ενοικίων των κλεισμένων επιχειρήσεων κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο! Παράλληλα, δημιουργεί ερωτήματα για τον χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, μίνιμουμ ποσοστού που απαιτείται για την ανοσία και που τυχόν καθυστέρησή του θα μεταφέρει προς τα πίσω τις ελπίδες για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Pfizer, εταιρεία παραγωγής του εμβολίου που αναμένεται τον Ιανουάριο, δικαιολογείται τώρα πως η προμήθεια πρώτων υλών του εμβολίου δεν προχωράει όπως είχε σχεδιάσει (!) και ως εκ τούτου μειώνει την κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους. Αντί δηλαδή των 100.000.000 δόσεων που είχε προγραμματιστεί, θα παραχθούν 50.000.000 δόσεις! Είναι δε εντυπωσιακό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα συμβόλαια με τη Pfizer και τις άλλες εταιρίες, κάνοντας λόγο για «εμπιστευτικότητα» με τις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς απαιτείται η συναίνεσή τους για κάτι τέτοιο!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και το θέμα της λεγόμενης «κίτρινης κάρτας», καθώς θα πρέπει να παρακολουθείται για 20 έως 30 ημέρες η υγεία των εμβολιαζόμενων για τυχόν παρενέργειες στην υγεία τους. Κάποιοι εξ όσων γνωρίζουν αναφέρουν με νόημα πως άλλο είναι να παρακολουθούνται 150.000 άνθρωποι και άλλο 700.000 ή ένα εκατομμύριο!

Στις αντικειμενικές δυσκολίες που παρατηρούνται στο εγχείρημα του εμβολιασμού, πάντως, έρχονται να προστεθούν οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης, όπως αυτές με τους 2.000.000 εμβολιασμούς τον μήνα και με την εντύπωση -που δεν απέχει από την πραγματικότητα- ότι «έχει χαθεί η μπάλα»! Κάτι που, επίσης αντικειμενικά, βοηθάει το αντιεμβολιακό κίνημα, που τροφοδοτείται από ασάφειες και μη πειστικές απαντήσεις!

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)