Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές σε συντάξεις, φορολογία και αναδρομικά το 2021

Χρήστος Μέγας
Χρήστος Μέγας

 

Οι δέκα μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 2021 για συντάξεις, φορολογία και αναδρομικά. Τι αλλάζει στο Ασφαλιστικό από τη νέα χρονιά.

Με 10 αλλαγές σε Οικονομία και Ασφάλιση κάνει ποδαρικό το 2021. Ωστόσο η υγειονομική κρίση, που συμπιέζει υπέρμετρα τα δημοσιονομικά θεμέλια, μοιάζει να είναι το πρόπλασμα νέων περιοριστικών μέτρων αμέσως μετά την υποχώρηση της πανδημίας (αλλά οπωσδήποτε μετά από εκλογές…).

Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν στη φορολογία, τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, αλλά υπάρχει και η αναμονή των αναδρομικών. Αναλυτικά:

1.Τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου (15/1) θα εκδικαστεί η προσφυγή των συνταξιουχικών οργανώσεων κατά της απόφασης της κυβέρνησης για μη καταβολή του συνόλου των αναδρομικών, όπως με σαφήνεια έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας έδωσε τις διαφορές στις συντάξεις άνω των 1.000 € που παρανόμως περικόπηκαν (αφορά την περίοδο Ιουλίου 2015-Μαϊου 2016), αλλά δεν έδωσε και τα Δώρα της ίδιας περιόδου (800 € ευρώ σε κάθε ένα από τους 2,5 εκ. συνταξιούχους). Με αποτέλεσμα, με τα αναδρομικά του 2020 να ενισχυθούν μόνο οι περισσότερο εύρωστοι εκ των συνταξιούχων και όχι οι πιο αδύνατοι.

Η σχετική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να βγει στις αρχές της άνοιξης.

2. Με τις συντάξεις Φεβρουαρίου (στα τέλη Ιανουαρίου) αναμένεται να καταβληθούν οι νέες αυξημένες συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη χρόνο ασφάλισης (ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης 50% για 40 έτη ασφάλισης). Τα αναδρομικά θα είναι 16 μηνών, από τον Οκτώβριο του 2019.

3. Ήδη περί τις 450.000 συνταξιούχοι είδαν την πρώτη αύξηση καθώς δόθηκε η τρίτη κατά σειρά δόση (20% κάθε χρόνο από το 2019) της θετικής προσωπικής διαφοράς. Αυτή θα αποδοθεί πλήρως το 2023.

Πρόκειται για συνταξιούχους προ τις 13ης Μαΐου 2016 που με το νόμο Κατρούγκαλου δικαιούνται μεγαλύτερα ποσά σύνταξης καθώς πλήρωναν υψηλότερες του συμβατικού (20% για επιχειρήσεις και μισθωτούς) ποσοστό εισφορών για κύρια σύνταξη. Αν και όταν θεσπίστηκαν οι μεγαλύτερες εισφορές, αυτό έγινε προκειμένου να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη (με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας), κάτι που δεν ισχύει στον ιδιωτικό τομέα…

4. Οι απολαβές των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα αυξηθούν κατά 1,21% λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες (μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή). Αυτό συνεπάγεται μια πενιχρή αύξηση στο βασικό μισθό των 650 € με μόλις 7,86 ευρώ το μήνα. Αν και για περίπου 700.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με λιγότερα από 400 € (μερική και διαλείπουσα εργασία κ.α.), το όφελος είναι λιγότερο από 4,8 ευρώ το μήνα.

5.Οι επιχειρηματίες, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ακινήτων και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν θα πληρώσουν φέτος εισφορά αλληλεγγύης (για ετήσια ποσά άνω των 12.000 € υπάρχει κλιμακωτή παρακράτηση πέραν του φόρου). Δεν ισχύει ωστόσο αυτή η απαλλαγή για τους δημοσίους υπαλλήλους, του εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και για τους συνταξιούχους.

6. Οι συνταξιούχοι και είχαν αναλάβει εργασία πριν την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13-5-2016) και οι οποίοι δεν είχαν υποστεί μείωση στη σύνταξή τους καθώς υπάγονταν στο προηγούμενο καθεστώς, χάνουν την μεταβατική περίοδο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2021. Από 1/3/21 θα υποστούν περικοπή 30% τόσο στην κύρια όσο καις την επικουρική σύνταξη.

7. Οι συνταξιούχος του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα που θα αναλάβουν εργασία στο δημόσιο ή σε φορείς γενικής κυβέρνησης θα ανασταλεί η κύρια και επικουρική σύνταξη στην περίπτωση δεν έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας μέχρι 28-2-2021

8.Μέσα στο νέο χρόνο θα αλλάξει, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το καθεστώς επικουρικής σύνταξης. Ο σχεδιασμός αφορά στην εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Κάτι που σημαίνει ότι σταδιακά και κάθε χρόνο θα λιγοστεύουν τα έσοδα του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ τα οποία τώρα κατευθύνεται για την καταβολή των παλαιών δικαιωμάτων (ήδη συνταξιούχων). Κάτι που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις αποδοχές των παλαιών ασφαλισμένων.

9.Από το νέο χρόνο ισχύουν νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Ωστόσο αυτά τα όρια (αύξηση των ορίων ηλικίες από 6 μήνες κάθε χρόνο στις περιπτώσεις 35ετίας στο δημόσιο και τα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών και συν 18 μήνες κάθε χρόνο για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με ανήλικο κ.λπ.) αφορούν σε θεμελίωση μέσα στο 2021. Για τα παλαιότερα, θεμελιωμένα όρια οι ασφαλισμένοι διατηρηθούν το δικαίωμα χρήσης οποτεδήποτε στο μέλλον.

10. Μέσα στην άνοιξη (πιθανότατα Μάρτιο) η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αναπροσαρμογή του κατώτατοι μισθού, κάτι που δεν έγινε το 2020. Ενόσω όμως διαρκεί η υγειονομική κρίση θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση η ανακοίνωση σημαντικής ποσοστιαίες αύξησης, ενώ θα επιχειρηθεί και ο συνυπολογισμός της… αύξησης του 1,21% που προήλθε από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ανεργίας κ.λπ (σημείο 4). Σε κάθε περίπτωση πάντως κάποια μικρή αναπροσαρμογή μοιάζει αναπόφευκτη, εν όψει και πολιτικών εξελίξεων (πρόωρες εκλογές κ.λπ.)…

 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)