Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

«Βράζουν» 5 περιφέρειες της Ελλάδας - Στο 86,1% τα ενεργά κρούσματα - 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84

«Βράζουν» 5 περιφέρειες της Ελλάδας - Στο 86,1% τα ενεργά κρούσματαΤο πού εντοπίζονται τα 16.617 ενεργά κρούσματα στη χώρα περιέγραψε ο Ν. Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Ξεκαθάρισε, δε, πως «σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο».

 

Σε πέντε από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας εντοπίζονται περισσότερα από 8 στα 10 ενεργά κρούσματα. Αυτό τόνισε απόψε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, κρούωντας «καμπανάκι» για την αυστηρή τήρηση των μέτρων στις περιοχές που ο κορονοϊός εξακολουθεί να «πλήττει» με μεγαλύτερη ένταση.

Αναλύοντας τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617».

Η πλειοψηφία τους καταγράφεται, όπως είναι αναμενόμενο, στην Κ. Μακεδονία, ενώ τα λιγότερα εντοπίζονται στην Δυτ. Μακεδονία, όπως ενημέρωσε στη συνέχεια ο ίδιος: «Από αυτά τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7% βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 632, 3,8%, στην Δυτική Μακεδονία».

Με άλλα λόγια, «το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα, το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων», πρόσθεσε, ενώ απέδωσε τις μεγάλες αυτές διακυμάνσεις στο γεγονός πως «σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», με δεδομένο πως οι περιοριμοί είναι οι ίδιοι σε όλη την επικράτεια.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε, επίσης, πως «ανάμεσα στις περιοχές που μας δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας», με τους αρμόδιους αυτοιδιοικητικούς φορείς των «κόκκινων» να μετέχουν σε σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα, «μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον κ. Λιβάνιο, τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Παπαγεωργίου, τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, καθώς και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Παπαστεργίου», για την «αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των ενεργειών μας,με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού».

Στις παραπάνω περιοχές, εξήγησε, «το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση».

Αναλυτικότερα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν ως εξής:

  • 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80,
  • 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84,
  • 486 κρούσματα στην Ημαθία από τα οποία νοσηλεύονται τα 103,
  • 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83,
  • 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38
  • και 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται τα 26.

Ο αρμόδιος υφυπουργός συμπλήρωσε στις ίδιες περιοχές «παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά», ενώ προχώρησε σε έκκληση «στους κατοίκους τόσο των πόλεων, όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης», υπογραμμίζοντας πως «τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς και οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων».

Οι παραπάνω έξι περιοχές, ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά «παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή, είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων» οι:

  • Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης με 4.375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται,
  • των Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται,
  • της Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται,
  • της Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται,
  • της Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται,
  • του Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται,
  • της Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται,
  • των Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται,
  • των Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται
  • και της Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ΓΓΠΠ τόνισε πως «οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιβαρυμένες περιοχές», καθώς «είναι η ώρα οι περιοχές αυτές, οι αγαπημένοι μας συμπολίτες σε αυτές να δείξουν για ακόμη μια φορά επιμονή, υπομονή και να εφαρμόσουν με προσήλωση τα μέτρα που ισχύουν, όπως και στο παρελθόν στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν χάρη στη συνεπή τήρηση των μέτρων, είχε μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο».

Δύο νέα μέτρα από το πρωί της Δευτέρας

Την ίδια στιγμή, «και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα όσο και στοιχεία που προκύπτουν από την ποιοτική ανάλυση των κρουσμάτων στην ιχνηλασία, η Κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δυο επιπλέον μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του:

  • Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
  • Και δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους.

Τα δυο αυτά μέτρα, ισχύουν από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί.

Ακόμη 98 θάνατοι

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 1.667 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Ανησυχητικά εξακολουθούν να είναι τα μεγέθη που σημείωσαν και οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας. 

Ειδικότερα, τα θύματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες είναι 98. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ ανέρχονται σε 612.

Σε συνολικούς αριθμούς, οι θετικές διαγνώσεις ανέρχονται σε 113.185 ενώ τα θύματα της υγειονομικής κρίσης είναι 2.804

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

  • Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.

 

Πηγή: ieidiseis.gr


2 σχόλια:

  1. Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους πολίτες της Αλμωπίας που δεν ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους.
    Οφείλω να συγχαρώ επίσης τον Δήμο Αλμωπίας για την αδιαφορία και την παντελή απουσία του.
    Όλοι εσείς να ξέρετε πως είστε εν δυνάμει δολοφόνοι. Επειδή με τον ωχαδερφισμό και τον κοινωνικό αναλφαβητισμό σας σκοτώνετε φίλους, συγγενείς και γείτονες. Δολοφόνοι κατά συρροή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα τα λες.
      Αλλα να μην πεις ενα μπραβο στο αρτια οργανωμενο επιτελικο κρατος του Κουλη που θωρακισε το ΕΣΥ και μας εκανε να νιωθουμε υποχρεωμενοι.
      Αδικια...

      Διαγραφή

(3)