Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Συνεχίζεται η απεργία στα κανάλια - Τα αιτήματα

https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/f53245ebdecddcdafc494852e1926307_XL.jpg?t=20201209_150521

 

 Παρατείνεται η απεργία στους τηλεοπτικούς σταθμούς εναντίον των διατάξεων του «νομοσχεδίου Πέτσα» για το εργασιακό καθεστώς στην τηλεόραση.

Νέα 24ωρη απεργία στους τηλεοπτικούς σταθμούς όλης της χώρας, τις ιστοσελίδες τους, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ ΜΠΕ προκηρύχθηκε προ ολίγου από τις Ομοσπονδίες στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, από τις 6.00 σήμερα το απόγευμα έως τις 6.00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Διευκρινίζεται πως από την απεργία, λόγω της οποίας χθες δεν προβλήθηκαν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, εξαιρείται η επίσημη ενημέρωση του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται πως τα σωματεία του κλάδου αντιδρούν στις διατάξεις του «νομοσχεδίου Πέτσα», διατάξεις του οποίου επιφέρουν αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών.

Η ανακοίνωση των Ομοσπονδιών

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΠΟΣΠΕΡΤ) ανακοίνωσαν πως «σε απόλυτη σύμπνοια με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις και σωματεία στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, ΔΙΚΑΙΑ εμμένοντας στο πλαίσιο του ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΥ αιτήματός τους για απόσυρση των αντεργατικών ρυθμίσεων που η κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση μέσω σχεδίου νόμου, προκηρύσσουν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με ΝΕΑ 24ωρη απεργία από τις 18:00 της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου έως τις 18.00 της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου. Στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς Πανελλαδικής και Τοπικής Εμβέλειας και τις ιστοσελίδες τους. Επίσης οι εργαζόμενοι στα κανάλια, τα ραδιόφωνα και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη ΓΓΕ-ΓΓΕ.

Με το μείζον αίτημα του κλάδου για ενίσχυση του έντυπου Τύπου να χρονίζει πλέον σκιωδώς αναπάντητο , ο Κλάδος της Ενημέρωσης έρχεται αντιμέτωπος με ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στις εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς, αλλά και όλων των εργαζομένων στον Τύπο, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν την καθημερινή μάχη της δημόσιας αντικειμενικής ενημέρωσης, στις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες της επιδεινούμενης υγειονομικής κρίσης».

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων εκφράζουν «την κατηγορηματική διαμαρτυρία τους στην επιχειρούμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μέσω ενός νεο-εισαγόμενου μοντέλου "ευελιξίας" το οποίο απειλεί:

  • να καταλύσει τον στενό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων επιφέροντας συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και μαζικές απολύσεις,
  • σε ευθέως περαιτέρω συρρίκνωση στον Ασφαλιστικό μας φορέα, με φραγή δικαιώματος ασφάλισης στους "προσμετρούμενους" εργαζομένους και κατά συνέπεια δραματική μείωση εσόδων», και ζητούν:
  • «την άμεση απόσυρση όλων των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου που υπονομεύουν τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και το δικαίωμα της κοινωνίας για αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση.
  • την έναρξη διαλόγου της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους, για την κατάρτιση ενός αυτόνομου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τους Πανελλήνιους και τους Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς».

Στη βάση αυτή, «τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών κηρύσσουν νέα 24ωρη απεργία από τις 18:00 της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου έως τις 18.00 της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας και στις ιστοσελίδες τους, στα ραδιόφωνα και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ Α.Ε., στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στη ΓΓΕ-ΓΓΕ, με αίτημα την απόσυρση των αντιδημοσιογραφικών διατάξεων του υπό "διαβούλευση" νομοσχεδίου.

Της απεργίας εξαιρείται η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον COVID 19 και οι συνάδελφοι ιατρικοί συντάκτες που υποβάλλουν τις ερωτήσεις». 

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με τη σειρά του, «καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και να περιφρουρήσουν την απεργία σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, στις ιστοσελίδες τους, τα δημόσια ραδιόφωνα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας».

«Ο αγώνας συνεχίζεται», καταλήγει η μεγαλύτερη Ένωση Συντακτών της χώρας, στην ανακοίνωσή της για τη συνέχιση της κινητοποίησης.

Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης

Αξίζει να αναφερθεί πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως και η Διεθνής Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων.

Ο Γιουνές Μζαχέντ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, με θερμά λόγια εκφράζει αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους απεργούς δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ενημερωτικά Μέσα και δηλώνει:

«Η Ομοσπονδία μας συμμετέχει στον αγώνα που δίνετε μη αποδεχόμενοι νόμους και μέτρα, που πλήττουν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Μαζί θα συνεχίσουμε, με την υποστήριξη των Ενώσεων μελών από όλο τον κόσμο, θα εκφράσουμε αλληλεγγύη και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, για να κερδίσουμε αυτή τη δίκαιη μάχη».

Επιπλέον, ο Αντονί Μπελανζέ, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, χαιρετίζει τη σημερινή απεργία εκφράζοντας τα 600.000 μέλη της Ομοσπονδίας από όλο τον κόσμο και δηλώνει:

«Είμαι πεπεισμένος ότι η αλληλεγγύη αποτελεί θετικό παράγοντα για όλους όσους απεργούν και όσους εργάζονται για το γενικότερο συμφέρον και την προάσπιση της δημοσιογραφικής ποιότητας. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)