Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

«Σκάβουμε τάφους στο σκοτάδι, σκύβουμε το κεφάλι στο δράμα»: Αυτή είναι η κατάσταση στα νεκροταφεία Θέρμης

«Σκάβουμε τάφους στο σκοτάδι, σκύβουμε το κεφάλι στο δράμα»: Αυτή είναι η κατάσταση στα νεκροταφεία Θέρμης

 

 

«Μπροστά στον πόνο μιας μάνας που έχασε το παιδί της από κορονοϊό σκύβεις το κεφάλι» λένε εργαζόμενοι στα νεκροταφεία Θέρμης, όπου οι μισές κηδείες που γίνονται καθημερινά είναι ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. 

Την εικόνα που επικρατεί στα νεκροταφεία Θέρμης στη Θεσσαλονίκη περιγράφουν σε δραματικό τόνο οι εργάτες στα κοιμητήρια.

«Κάθε πρωί ξυπνάμε, πίνουμε τον καφέ μας και ερχόμαστε εδώ να σκάψουμε τάφους μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο. Νιώθουμε έναν κόμπο στο λαιμό, το βλέπεις στα πρόσωπα όλων» λένε σε τοπικά μέσα.

Οι εργαζόμενοι σε ταφή και καθαριότητα στα νεκροταφεία κάνουν λόγο για μια απελπιστική κατάσταση λόγω του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν στο ThessToday.gr, παρότι φορούν μάσκα και ειδικές στολές, φοβούνται για την οικογένειά τους. «Ερχόμαστε σε επαφή με τα φέρετρα συνέχεια» τονίζουν.

Την οδυνηρή νέα πραγματικότητα για τους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό αποτυπώνουν στα εξής λόγια:

«Αν μια μάνα έχει χάσει το παιδί της και σου φωνάζει γιατί πήγαν χώματα στο μνήμα επειδή σκάβουμε δίπλα, μόνο σκύβεις το κεφάλι».

Το σημείο όπου κηδεύονται οι νεκροί από κορονοϊό είναι ξεχωριστό και πιο μακριά από τους υπόλοιπους τάφους. Οι τάφοι αυτοί είναι 10 χρόνων και όχι τριών, γιατί οι νεκροί από COVID είναι σε σακούλα μέσα στο φέρετρο, επομένως η αποσύνθεση κάνει περισσότερα χρόνια. Ίσως τα 10 χρόνια, όπως λένε, να μην αρκούν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως την Τετάρτη έγιναν 20 κηδείες εκ των οποίων οι 10 ήταν ασθενών που πέθαναν από κορονοϊό.

Οι εργαζόμενοι στα νεκροταφεία θίγουν και το ζήτημα των συμβάσεών τους αλλά και των πρωτόγνωρων συνθηκών εργασίας τους.

«Αντί να βρισκόμαστε με τη γυναίκα και τα παιδιά μας, είμαστε εδώ, υπερωρίες» τονίζουν ενώ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν τους έχει στηρίξει οικονομικά με επιπλέον χρήματα ή με κάποιο δώρο.

Εργάτες ταφής και εργάτες στην καθαριότητα έχουν οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίες δεν γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν. «Σε 20 μέρες λήγουν οι συμβάσεις μας και θα έρθουν άλλοι που δεν ξέρουν τη δουλειά και θα χρειαστούν δύο μήνες για να τη μάθουν» επισημαίνουν.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)