Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Έδωσαν ακατάλληλες μάσκες στους γιατρούς ΜΕΘ κορονοϊού του «Αττικόν»

Έδωσαν ακατάλληλες μάσκες στους γιατρούς ΜΕΘ κορονοϊού του «Αττικόν»

 

Παύλος Μαργαρίτης

Μάσκες για «μη ιατρική χρήση» παρέλαβε τις τελευταίες μέρες το προσωπικό των ΜΕΘ κορονοϊού στο «Αττικόν», σύμφωνα με γιατρούς. Τι επισημαίνει στο iEidiseis ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Προβληματισμός επικρατεί στους γιατρούς των ΜΕΘ κορονοϊού στο «Αττικόν», όπου γιατροί και νοσηλευτές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα τους δόθηκαν μάσκες οι οποίες δεν προορίζονται για ιατρική χρήση.

O κ. Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και στέλεχος της Covid-ΜΕΘ του νοσοκομείου, δημοσιοποίησε νωρίτερα σήμερα το ζήτημα, γράφοντας σε σχετική ανάρτησή του:

 «Με αυτές τις μάσκες (σ.σ. βλ. φωτογραφία παρακάτω) καλούμαστε να δουλέψουμε σήμερα. Δεν είναι ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά εξοπλισμός προστασίας εργαζομένων πού έχουν αερόλυμα και σωματίδια στο περιβάλλον τους (μυοκτονίες εντομοκτονίες, ελαιοχρωματιστές, ψεκασμοί, σοβατζήδες, οδοκαθαριστές, κλπ.) και δεν προστατεύουν από ιογενές και μικροβιακό φορτίο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν μπαίνεις στη μονάδα είναι μία χαρά, αν μπαίνεις είναι πρόβλημα...».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Τσαγκάρη στο Facebook, η οποία συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία, στην οποία είναι ευδιάκριτη η αναφορά «non-medical mask», έχε ως εξής:


«Απαιτούμε σαφή, υπεύθυνη ενημέρωση και εξηγήσεις»

Το iEidiseis συνομίλησε το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο «Αττικόν», κ. Μιχάλη Ρίζο, ο οποίος πρόσθεσε στα παραπάνω:

«Έως τώρα και μέχρι πριν μία εβδομάδα περίπου, είχαμε τις ειδικές μάσκες 3M, είτε της κατηγορίας FFP2, είτε της κατηγορίας FFP3, για είσοδο στις Covid-ΜΕΘ. Η εταιρεία αυτή έχει τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε. και τον αρμόδιο εγχώριο φορέα».

«Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, ήρθε καινούρια παραγγελία με μάσκες άλλης εταιρείας, με άλλο κωδικό (διαφορετικό από τον επίσημα πιστοποιημένο), στα κουτιά των οποίων αναγράφεται σαφώς: για μη ιατρική χρήση. Δεν εγγυώνται το ειδικό φίλτρο που προστατεύει από τη διασπορά του ιού με το αερόλυμα του ασθενούς», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Έγγραφο υπογεγραμμένο από τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ έλεγε, πως "δεν υπάρχει πρόβλημα" και ότι εγγυάται ο ίδιος "την ασφάλεια των νέων μασκών", χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση επ' αυτού»

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, το οποίο, όπως εκτιμά ο κ. Ρίζος, μάλλον αφορά και άλλα νοσοκομεία;

Στην άμεση διαμαρτυρία του σωματείου για το θέμα, μας λέει, από τη διοίκηση του «Αττικόν» και την 2η ΥΠΕ απάντησαν στους εργαζόμενους πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην τροφοδοσία των πιστοποιημένων μασκών από τη χώρα παραγωγής, τη Γερμανία, για λόγους που ενδεχομένως αφορούν στη μείωση της παραγωγής επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς κλπ..

«Το πιο εξοργιστικό είναι πως όταν ζητήσαμε εγγύηση ασφαλείας, το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το ζήτημα, ήρθε ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ που έλεγε, πως "δεν υπάρχει πρόβλημα" και ότι εγγυάται ο ίδιος "την ασφάλεια των νέων μασκών" (!), χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση επ' αυτού», συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος. «Απαιτούμε σαφή, υπεύθυνη ενημέρωση και εξηγήσεις από το υπουργείο Υγείας», κατέληξε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)