Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΕΟΦ διαψεύδει το υπ. Δικαιοσύνης

«Ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει τη διάδοση μεταδοτικών ιών όπως ο Covid-19», προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει... εγκρίνει απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού έρχεται «μετά τις ερωτήσεις και αναφορές που έγιναν σχετικά με την εγκατάσταση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού ατόμων πριν από την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο». Δηλαδή μετά την τοποθέτηση μιας τέτοιας πύλης στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης και την πρόθεση του υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα να εγκαταστήσει αντίστοιχες πύλες στις εισόδους των δέκα μεγαλύτερων δικαστηρίων της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και δικηγορικών συλλόγων που ζητούσαν επιστημονικές μελέτες που να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ όχι μόνο αδειάζει το υπουργείο που ισχυρίζεται ότι οι συγκεκριμένες πύλες είναι ακίνδυνες και κατάλληλες, αλλά δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το γεγονός ότι ο υπουργός, σε πρόσφατη συνάντησή του με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, «έθεσε στη διάθεση των θεσμικών οργάνων του Σώματος έγγραφα του ΕΟΦ σχετικά με την υγειονομική καταλληλότητα και προσφορότητα των εν λόγω μηχανημάτων».

Προφανώς ο υπουργός προσκόμισε έγγραφα σχετικά με έγκριση από τον ΕΟΦ της χημικής ουσίας «υποχλωριώδες νάτριο», αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο Οργανισμός ενέκρινε τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας για ψεκασμό ανθρώπων, όπως κατηγορηματικά επιβεβαιώνεται στην ανακοίνωσή του.

Κέρδη

Το σκάνδαλο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», το υπουργείο έχει ήδη αγοράσει μια τέτοια πανάκριβη πύλη, αξίας 14.260 ευρώ, με απευθείας ανάθεση από τη νεοσύστατη «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» που ανήκει σε συντοπίτη του υπουργού («Πύλες απολύμανσης από τον τόπο σου, κι ας είναι και... άχρηστες», 2.12.2020). Αν γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργείου να εγκατασταθούν άλλες δέκα πύλες σε δικαστικά μέγαρα, η εταιρεία θα αποκομίσει από το Δημόσιο κέρδη άνω των 150.000 ευρώ. Ενα υπέρογκο ποσό για πύλες που δεν προστατεύουν τη δημόσια υγεία! Πόσω μάλλον που ο υπουργός, για να κάμψει τις αντιδράσεις των δικηγόρων, έκανε λόγο για «προαιρετική χρήση».

Σε πρόσφατη συνεδρίαση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτή την εγκατάσταση των απολυμαντικών πυλών στις εισόδους των δικαστηρίων της πρωτεύουσας. Διαφορετική ήταν η εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. Αντώνη Αντανασιώτη που επισήμανε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τόνισε ότι δεν τέθηκαν υπόψη του Συλλόγου στοιχεία ικανά να θεμελιώσουν την αποτελεσματικότητα των πυλών για την προστασία της δημόσιας υγείας και την έλλειψη ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Με την πρόταση μειοψηφίας του Αντ. Αντανασιώτη τάχθηκαν οι σύμβουλοι Χρήστος Κακλαμάνης, Θανάσης Καμπαγιάννης, Αρτεμις Κατωπόδη, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης και Βασίλης Παπαστεργίου.

Αφού ο υπουργός αποφάσισε να πετάξει το μπαλάκι στους δικηγόρους για να καλύψει την απευθείας ανάθεση στον συντοπίτη του, μένει να δούμε αν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας θα αναθεωρήσει τη στάση του μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ και αν ο Κ. Τσιάρας θα αποσύρει την πύλη από την είσοδο του υπουργείου, μαζί και το σχέδιο εγκατάστασης ακόμη δέκα μηχανημάτων...

Γιώτα Τέσση

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)