Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Συνεδρίαση του χειμερινού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

 για την προετοιμασία απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις 

 



 

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποίησης εξ αποστάσεως συναντήσεων, πραγματοποιήθηκε η φετινή τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία συντόνισε ο επικεφαλής του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, συζητήθηκε εκτενώς η προετοιμασία των φορέων ενόψει της χειμερινής περιόδου και, ειδικότερα, τα ζητήματα πρόληψης έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων. Ακόμη, αξιολογήθηκε η θερινή περίοδος, που αφορά κυρίως τις δασικές πυρκαγιές και κατά τη διάρκεια της οποίας δεν σημειώθηκε υψηλός αριθμός επικίνδυνων περιστατικών. Η συμμετοχή των πολιτών στην συνεπή τήρηση των μέτρων προστασίας δασικών πυρκαγιών, οι περιπολίες και ο έλεγχος των παραβάσεων με την επιβολή διοικητικών προστίμων, φαίνεται να διαδραμάτισαν έναν θετικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης.

Από τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων των Φορέων, προκύπτει ότι υπάρχει ετοιμότητα με τα διατιθέμενα μέσα που έχουν οι ίδιοι οι φορείς καθώς, επίσης, και η δυνατότητα αξιοποίησης ιδιωτικών μέσων, μέσω αντίστοιχων συμβάσεων που έχουν καταρτιστεί. Ακόμη, έχει γίνει επαρκής εφοδιασμός άλατος για την αντιμετώπιση του παγετού και των χιονοπτώσεων. Ειδικότερα θέμα που συζητήθηκε ήταν η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων, ανά κατηγορία κινδύνου. 

Σε σχετική δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας  σημειώνει: «Το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και συντονισμού μεταξύ όλων των φορέων είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνεχίζει την συνεργασία της με ιδιώτη εργολάβο για την εκτέλεση του αποχιονισμού, που είναι μία λύση που μειώνει το κόστος για την πολιτεία και εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητες στη διαχείριση του παγετού και αποχιονισμού. Ακόμη, παραλάβαμε τις ημέρες αυτές μία μεγάλη ποσότητα άλατος αποχιονισμού, ενώ υπάρχει ακόμη και μία σημαντική ποσότητα από την περσινή περίοδο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, τους τελευταίους μήνες, έχει ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ειδικότερα, έχουν υλοποιηθεί καθαρισμοί ρεμάτων, στο ρέμα Τσιναρλί, στα Άθυρα, στην Άρνισσα και τα Ξανθόγεια, στο ρέμα Νότιας Περίκλειας, στο ρεμα Καρυδιάς, στο ρέμα Αχλαδοχωρίου, στο ρέμα Μπάλιτζα στο Μελίσσι, στο ρέμα Νησίου, στο ρέμα Σεβαστειανών- Ριζού, στο ρέμα Πλατάνης, της Πολυκάρπης , στην τάφρο Μεγαπλατάνου, στην Τσαρνάκα στο Λουτράκι, στο ρέμα Ντερέκι στην Έδεσσα. Έγινε η αποκατάσταση πρανούς χειμάρρου στον Αρχάγγελο και στο Μοναστηράκι και η αποκατάσταση της κοιτόστρωσης γέφυρας στην Τοπική Κοινότητα Προμάχων. Υλοποιούνται ακόμη τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Εδεσσαίο, στο Λουτράκι και στην γέφυρα προς Τσάκους. Φυσικά, βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή συμφωνητικού έναρξης εργασιών με τους Αναδόχους μία μεγάλη σειρά έργων πολιτικής προστασίας, όπως η ανακατασκευή αναβαθμού και αγωγού άρδευσης στους Τσάκους, η ανακατασκευή αναβαθμών στην Υδραία και στην Ίδα και άλλα. Ακόμη, στο τεχνικό μας πρόγραμμα εντάσσουμε μία σειρά από μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την περεταίρω προστασία των Δήμων της περιοχής μας». 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)