Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Άγιο Όρος: Σε καραντίνα έξι μοναστήρια...




Τη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού δίνουν οι αρχές στο Άγιον Όρος, όπου ήδη κατέληξε ένας 76χρονος μοναχός από επιπλοκές της COVID-19.

Ο... διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος μιλά στο GRTimes.gr σχετικά με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή της αθωνικής χερσονήσου και τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της διασποράς του ιού.

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Συνολικά έξι μοναστήρια βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε καραντίνα, η οποία μάλιστα οδεύει προς το τέλος της. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα σε μοναχούς. Από επιπλοκές κατέληξε το περασμένο Σάββατο ένας μοναχός 76 ετών, με υποκείμενα νοσήματα» σημειώνει ο κ. Μαρτίνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτήν την στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου συνολικά επτά μοναχοί (τέσσερις στη Θεσσαλονίκη, τρεις στον Πολύγυρο), από τους οποίους ένας αντιμετωπίζει και υποκείμενα νοσήματα.

«Οι υπόλοιποι παρακολουθούνται με οξύμετρα από το Κέντρο Υγείας στις Καρυές. Μόνο ένας μοναχός με κινητικά προβλήματα δεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο αλλά παρακολουθείται και εκείνος με οξύμετρα» αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν εφαρμόζονται πιστά τα μέτρα στις Μονές και τα κελιά του Αγίου Όρους, όπου διαμένουν συνολικά 1.200-1.300 μοναχοί και 400-500 μοναχοί αντίστοιχα, απαντά ότι αυτό δεν συνέβαινε σε όλες τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα σε κάποια μοναστήρια να κολλήσουν σχεδόν όλοι.

Έλεγχοι με rapid test στις πύλες εισόδου της αθωνικής χερσονήσου
«Τελευταία εμφανίστηκαν αρκετά κρούσματα και έτσι ξεκίνησαν έλεγχοι στις πύλες εισόδου. Μέχρι στιγμής, εντοπίστηκαν τρία θετικά κρούσματα, ένας ναυτικός και δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν ασυμπτωματικοί και δεν τους επετράπη η είσοδος» σημειώνει.

Προσθέτει ότι το Κέντρο Υγείας αλλά και τα μοναστήρια είχαν προμηθευτεί rapid test, στα οποία υποβάλλονταν όσοι εμφάνιζαν συμπτώματα ή κρίνονται ως πιθανά κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου δεν επιτρέπονται επισκέψεις όσων δεν διαμένουν μόνιμα στο Άγιον Όρος. Ωστόσο, η είσοδος επιτρέπεται σε όσους απασχολούνται σε έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και σε δημόσιους υπαλλήλους, που εργάζονται εκεί.

Ο κ. Μαρτίνος υπογράμμισε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου είχε μεταβεί στη χερσόνησο του Άθω, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα καθώς είχε σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του κλιμακίου στην περιοχή, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά τους οποίους και τα 200 δείγματα που ελήφθησαν, ήταν αρνητικά.

 

1 σχόλιο:

  1. Προφανώς και δεν κοινώνησαν. Να πώς καρφώνονται!
    Να κοινωνήσουν όλοι (αλλά από το ίδιο κουτάλι) για να ψοφήσει ο ιός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)