Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ο Guardian για τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ

Ο Guardian για τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ

«Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούνται για δημοσίευση παραπλανητικών στοιχείων», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον Guardian, μετά τις αναφορές στον ελληνικό Τύπο για «διπλές καταχωρήσεις» κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ. Στο ίδιο θέμα, η ανταποκρίτρια του Μέσου στην Ελλάδα αναφέρεται και στις πρόσφατες φωτογραφίες από την «εκδρομή» του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, σε σημείο που «απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, όπου ζει η οικογένεια Μητσοτάκη».

Αναφορά στην πολιτική αντιπαράθεση για τα στοιχεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τον ΕΟΔΥ, το lockdown και τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα κάνει σε ρεπορτάζ της για τον Guardian η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Helena Smith σε θέμα υπό τον τίτλο «Greek officials accused of releasing misleading data».

Σημειώνει, συγκεκριμένα, πως «αποκαλύψεις για στρεβλώσεις στην καταμέτρηση κρουσμάτων κορονοϊού έχουν προκαλέσει αυξανόμενη αντιπαράθεση στην Ελλάδα» καθώς «τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε βράδυ η κυβέρνηση σχετικά με τον κορονοϊό έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή μετά από δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση από την πλευρά του ΕΟΔΥ» την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΜέΡΑ25, ήλπιζε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρονταν στο θέμα στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι "κρύβεται", διότι δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή. "Μπορείτε να κρύβεστε κύριε Μητσοτάκη από τη Βουλή σήμερα, αλλά δεν θα καταφέρετε να κρυφτείτε από την κοινή γνώμη", είπε ο Βαρουφάκης στη Βουλή. Η αντιπαράθεση ώθησε την εισαγγελία να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας μετά από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία διαφορετικά τμήματα του ΕΟΔΥ διατηρούσαν διαφορετικά ψηφιακά αρχεία με αποτέλεσμα τα νούμερα να είναι παραπλανητικά. Η κυβέρνηση», όμως, «χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις "θεωρίες συνωμοσίας"», συνεχίζει.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, «η αντιπαράθεση έχει ενταθεί και από τη συμπεριφορά του ίδιου του Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε τους περιοριστικούς κανόνες. Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ζευγαριού που έκανε ποδήλατο στην Πάρνηθα και πόζαρε με περαστικούς, χωρίς να φορά κανείς μάσκες ή να τηρεί αποστάσεις, όπως σημειώνουν επικριτές. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει τον θόρυβο προκαλώντας περισσότερη οργή και κατηγορίες για "δυο μέτρα και δυο σταθμά", όταν είπε σε δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός "δε θα αρνούνταν ποτέ να μιλήσει ή να φωτογραφηθεί" από πολίτες. "Ο Μητσοτάκης κατηγορείται επειδή είναι ανθρώπινος", είπε.

Τα δρακόντεια μέτρα στο πλαίσιο του lockdown περιλαμβάνουν τεράστια πρόστιμα σε παραβάτες. Μόνο το Σαββατοκύριακο η αστυνομία ενέτεινε τους ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα 780.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν, οι αρχές πρέπει να ειδοποιούνται  μέσω SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση και οι άνθρωποι αποθαρρύνονται να απομακρύνονται πολύ από τα σπίτια τους, αν επιλέξουν να αθληθούν σε εξωτερικό χώρο. Η Πάρνηθα απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, όπου ζει η οικογένεια Μητσοτάκη».

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο ρεπορτάζ, για τις φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, φιλοξενήθηκε και στο Politico.

Το θέμα του Guardian, που δημοσιεύτηκε προ τεσσάρων ημερών, κλείνει με την παράθεση των μέχρι τότε διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα έχει πληγεί από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Επιδημιολόγοι λένε ότι το εθνικό lockdown, που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, δεν κατάφερε να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στη βόρεια Ελλάδα».

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)