Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Τι είναι το σκληρότερο lockdown τύπου Βαρκελώνης που αποφασίζουν οι αρχές

Τι είναι το σκληρότερο lockdown τύπου Βαρκελώνης που αποφασίζουν οι αρχές

 

Την επιβολή αυστηρότερου lockdown στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι. Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων περιέγραψε στο iEidiseis το πλαίσιο της εισήγησης που αναμένεται να γίνει στην κυβέρνηση από τους ειδικούς κάνοντας λόγο «μέτρα τύπου Βαρκελώνης».

Lockdown «τύπου Βαρκελώνης» για τις «κόκκινες» περιοχές συζητούν οι λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με όσα δήλωσε μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στο iEidiseis το βράδυ της Τετάρτης.

Κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα έχει ως κύριο θέμα της το πώς θα αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού σε περιφερειακές ενότητες και Δήμους όπου τα κρούσματα όχι μόνο δε μειώνονται αλλά καταγράφουν ακόμη και αυξητικές τάσεις.

Σε 10 περιοχές - Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα  - που προβληματίζουν τους ειδικούς αναφέρθηκε, εξάλλου, και ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα. Σε αυτές προστίθεται, ωστόσο, και η Δυτική Αττική, ενώ στο ενδεχόμενο να σκληρύνουν οι περιορισμοί, όπου χρειάζεται, αναφέρθηκαν νωρίτερα και οι Πέτσας - Χρυσοχοΐδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές. Υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης». «Αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται», πρόσθεσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε από την πλευρά του πως «κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλιώς θα σφραγιστούν οι περιοχές ακόμη και σπίτι - σπίτι... Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί», μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης στην Ελευσίνα, για τον κορονοϊό, όπου συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες.

"Αυτό που ζούμε δεν είναι lockdown"

Το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω, σημείωσε, λοιπόν, πως «αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι lockdown» καθώς και ότι «πάμε σε μέτρα Βαρκελώνης» στις «κόκκινες περιοχές».

Τα μέτρα

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ, φούρνοι και υπηρεσίες υγείας, φαρμακεία, πάροχοι καυσίμων και, λίγο - πολύ, όσες δραστηριότητες επιτρέπονταν και κατά την πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα, πάντα με την αποστολή SMS στο 13033 ή έχοντας σχετική βεβαίωση μετακίνησης, επεσήμανε ο ειδικός. Βάσει του τρέχοντος πλαισίου οι πολίτες θα βγαίνουν από το σπίτι τους και για να πάνε στη δουλειά τους, βέβαια, για τις περιπτώσεις που η τηλεργασία δεν προβλέπεται.

Στις «κόκκινες» περιοχές, επίσης, ενδέχεται να απαγορευτούν οι λαϊκές αγορές, όπως συνέβαινε στα «τοπικά lockdown» που είδαμε στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα. Από το ίδιο «οπλοστάσιο» δε συζητούνται, φυσικά, οι περιορισμοί ωραρίων σε εστιατόρια ή η «μάσκα παντού», καθώς η εστίαση είναι ήδη κλειστή πανελλαδικά, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. 

Σε ισχύ θα βρίσκεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, όπως, αντίστοιχα, ισχύει σε όλη την επικράτεια, με τους ελέγχους να είναι όμως περισσότερο αυστηροί ίσως. Εξυπακούεται, δε, πως μία απόφαση για καραντίνα που θα μοιάζει με εκείνη του Μαρτίου, δε θα περιλαμβάνει δυνατότητες πρόσφατα διαθέσιμες στους πολίτες όπως το click away.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο lockdown της Βαρκελώνης, έκλεισαν όλα τα εμπορικά καταστήματα αλλά παρέμειναν ανοιχτές οι επιχειρήσεις τροφίμων, οι επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away), τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και οπτικών και τα γραφεία τελετών, μεταξύ άλλων.

Τέλος, το μέλος της Επιτροπής ανέφερε πως, κατά τη γνώμη του, τα νέα αυτά μέτρα πρέπει να επιβληθούν άμεσα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, γεγονός που θα «χωρίσει» ξανά την Ελλάδα σε ζώνες με διαφορετικά επίπεδα υγειονομικών περιορισμών. Οι ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες, το πιο πιθανό την Παρασκευή.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 1.190 νέα κρούσματα (1.240 χθες), παρότι συμπληρώνονται 6 εβδομάδες lockdown.

Παράλληλα, η χώρα θρηνεί την κατάληξη ακόμη 85 συνανθρώπων μας που έχασαν τη μάχη με τη Covid-19 το τελευταίο 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ επίσης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, καθώς ανέρχονται σε 552.

Σε συνολικούς αριθμούς, οι θετικές διαγνώσεις στην Ελλάδα, από το «ξέσπασμα» της επιδημίας και μέχρι αυτή την ώρα, είναι 127.557, ενώ τα θύματα της υγειονομικής κρίσης έφτασαν τις 3.870.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1190 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5163 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36669 (28.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1556 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)