Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Τα κενά που πρέπει να απαντηθούν για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων

Τα κενά που πρέπει να απαντηθούν για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων

 

Ξημερώματα Τρίτης ανακοινώθηκε ξαφνικά απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Τι σημαίνει για διαδηλώσεις, καταστήματα και Ερμού ή πλατείες και ποια είναι τα κενά της απόφασης

Μέχρι τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, απόφαση που έκανε ιδιαίτερο «θόρυβο» για το ξαφνικό της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ.

Η απόφαση ελήφθη, όπως ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ., για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ γίνεται λόγος για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού διάδοσης του κορονοϊού.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως υπάρχει σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας από τις 22 Ιανουαρίου, όπου, μεταξύ άλλων, «προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε την απαγόρευση συναθροίσεων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, διευκρίνισε πως το εν λόγω μέτρο δεν προήλθε από πρόταση της Επιτροπής, προσθέτοντας δε πως εν μέσω πανδημίας δεν είναι λάθος να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Ενώ κριτική στην αιφνιδιαστική απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα από σήμερα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου άσκησε η Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε την απόφαση «κίνηση πανικού» η οποία όπως είπε «έχει και άλλες προεκτάσεις και θα πρέπει να διορθωθεί».

«Ο δείκτης θετικότητας σε πολλές περιοχές ξεπέρασε το 4% και αυτό σημαίνει πώς είναι στο 'κόκκινο'. Ίσως αυτό οδήγησε σε τέτοιες κινήσεις πανικού» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πρότεινε άλλους τρόπους ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα ανοιχτά καταστήματα όπως είναι για παράδειγμα η επέκταση των εκπτώσεων.

«Δεν νομίζω ότι με την αστυνόμευση θα λύσουμε τα προβλήματα, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι, και οι άνθρωποι να ασκούν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους. Πρέπει να έρθουμε κοντά στους ανθρώπους» σημείωσε η κ.Λινού.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας υπογράμμισε πώς κάθε αύξηση επαφών φέρνει αύξηση κρουσμάτων και επανέλαβε την ανάγκη διενέργειας περισσότερων τεστ ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στην βιομηχανία.

 Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή από τους φοιτητές που ζητούν να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές και να επιστρέψουν, ενώ αντιδρούν και στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αύριο ήταν προγραμματισμένο επίσης να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Όμως και η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο, και ιδιαίτερα στην οδό Ερμού, έκανε κυβέρνηση και ειδικούς να ανησυχήσουν και να αναζητούν μέτρα. Βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί πώς και αν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν λιγότερα από 100 άτομα σε έναν δρόμο όπως η Ερμού.

Πάντως, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η απόφαση δεν σχετίζεται ούτε με κάποια προγραμματισμένη συνάθροιση -δηλαδή το φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης- ούτε αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία και καταστήματα -δηλαδή δεν έχει σχέση με τον συνωστισμό στην Ερμού.

Σύμφωνα δε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, είναι «χαλάρωση» το μέτρο ορίου των 100 ατόμων σε δημόσιες συγκεντρώσεις, αφού μέχρι σήμερα ίσχυε το όριο 9 ατόμων. «Όπως και στις άλλες δραστηριότητες, έτσι και στις συγκεντρώσεις, επιτρέπεται να κάνουμε ένα άνοιγμα» σχολίασε. Πρέπει βέβαια να αποσαφηνιστεί και αυτό και συγκεκριμένα αν πχ. θα μπορούν στο εξής να συγκεντρώνονται 99 άτομα σε μια πλατεία, κάτι που απαγορευόταν μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω διευκρινίσεις προκειμένου να ξεκαθαριστεί και το γιατί ανακοινώθηκε το εν λόγω μέτρο αλλά και να αποσαφηνιστεί με κάθε λεπτομέρεια και κανένα κενό το τι θα ισχύσει τελικά.

Σημειώνεται τέλος ότι για τους παραβάτες, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)