Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πριν τρέξουν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν την κολχικίνη, το φάρμακο που πήρε έγκριση για χρήση κατά του κορονοϊού και στην Ελλάδα.
Μεγάλη ζήτηση βρίσκει τις τελευταίες ώρες στα φαρμακεία η κολχικίνη.
Το γνωστό και φθηνό φάρμακο άρχισε να χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα
κατά του κορονοϊού με την ελπίδα ότι θα μειώσει τις διασωληνώσεις και
τους θανάτους.
Ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλο, οι ειδικοί κάνουν
συστάσεις να μην προμηθεύονται οι πολίτες μόνοι τους από το φαρμακείο
την κολχικίνη και αναλύουν πώς λειτουργεί το φάρμακο, πότε είναι
αποτελεσματικό και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το προμηθευτούν.
Τι είναι η κολχικίνη και πότε χορηγείται;
Το καρδιολογικό φάρμακο θεραπεύει την φλεγμονή, δεν καταπολεμά τον ιό. «Δεν είναι αντιικό φάρμακο, είναι αντιφλεγμονώδες» εξήγησε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Χορηγείται και στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί ο ασθενής να το πάρει και κατ' οίκον, αλλά, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, «οπωσδήποτε με συνεννόηση με τον γιατρό, με συνταγή». «Η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει από την COVID-19. Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε» σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η κολχικίνη χορηγείται σε όσους δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα με τις εξής προϋποθέσεις:
- Έπειτα από θετικό μοριακό τεστ
- Θεραπεία λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38.
Πότε απαγορεύεται ρητά η χρήση της κολχικίνης
Η κολχικίνη απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη, κυκλοσπορίνη και βεραπαμίλη.
Μπορούμε να το προμηθευόμαστε από το φαρμακείο;
«Είναι φάρμακο από του στόματος, δεν είναι ενδοφλέβιο, δεν έχει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Με ιατρική συνταγή και συνεννόηση με τον γιατρό όχι από μόνος του ο πολίτης» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Πώς λειτουργεί η κολχικίνη
«Η κολχικίνη εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να έρθουν στην περιοχή της φλεγμονής και να υποστηρίξουν μια σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση» επισήμανε.
Η χρήση της κολχικίνης για την καταστολή των συμπτωμάτων του κορονοϊού πήρε έγκριση μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.
Αμφιβολίες και ερωτηματικά για τα συγκεκριμένα ευρήματα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση των ελληνικών υγειονομικών αρχών έθεσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας πως «δεν είναι το φάρμακο θαύμα». «Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά της δεν είναι προς το παρόν επαρκή» ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.
Η κολχικίνη λειτουργεί τις πρώτες μέρες νόσησης
Μία ακόμα σημαντική παράμετρο που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τη χορήγηση της κολχικίνης έθεσε και ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγεία, Αχιλλέας Γκίκας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Ήταν ευχής έργον που είχε τόσο καλά αποτελέσματα στην αρχή, δίνεται για το σπίτι, προνοσοκομειακά» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου