Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Κονιδάρη στο iEidiseis: Ετοιμότητα για την μετάλλαξη του κορονοϊού στην Βόρεια Ελλάδα

Κονιδάρη στο iEidiseis: Ετοιμότητα για την μετάλλαξη του κορονοϊού στην Βόρεια Ελλάδα

 

Κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού έχουν εντοπιστεί και στη Βόρεια Ελλάδα. Τι λέει στο iEidiseis η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ κ. Άννα Παπά - Κονιδάρη.

Σε 59 ανέρχονται τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των υγειονομικών αρχών.

Τουλάχιστον τρεις φορείς του στελέχους αυτού ταυτοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, λέει στο iEidiseis η υπεύθυνη του εργαστηρίου κ. Άννα Παπά - Κονιδάρη, χωρίς να είναι σαφές, προς ώρας, αν αυτοί περιλαμβάνονται στο προαναφερθέν σύνολο ή αν αποτελούν νέες μολύνσεις.

Όπως μας εξήγησε η καθηγήτρια, το ΑΠΘ είναι σε θέση να διεξάγει τον αναγκαίο έλεγχο, καθώς διαθέτει τα μέσα για να «εντοπίσει» τη μετάλλαξη, αν και ο πλήρης γονιδιακός έλεγχος γίνεται στο ΙΙΒΕΑΑ, στην Αθήνα. Και στα δύο εργαστήρια, η διαδικασία είναι, στο πρώτο της στάδιο, ίδια: ο ΕΟΔΥ προωθεί δείγματα προς έλεγχο (π.χ. από νοσοκομεία ή δομές), και οι επιστήμονες κοινοποιούν πίσω στον Οργανισμό τα αποτελέσματα, τα οποία βγαίνουν σε 1 - 2 μέρες.

Σύμφωνα με την ίδια, αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος συλλέγει, λοιπόν, όλα τα νεότερα στοιχεία, αναμένεται την Πέμπτη, το πιθανότερο.

Στο ερώτημα για το αν η μετάλλαξη του κορονοϊού που πρώτα κατεγράφη στη Μεγάλη Βρετανία είναι πιο μεταδοτική, η κ. Παπά - Κονιδάρη, μέλος της Επιτροπής των ειδικών του Υπ. Υγείας, σημειώνει: «Η πληροφορία αυτή ήρθε από την Αγγλία, όπου έχουν δει αυξημένα περιστατικά» και καταλήγουν «στο συμπέρασμα πως είναι πιο μεταδοτική. Ακριβώς λόγω αυτής της αυξημένης μεταδοτικότητας, ενδεχομένως, το νέο στέλεχος έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της δικής μας».

«Χρειάζονται, όμως, περισσότερες μελέτες», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις αποτελούν φυσική εξέλιξη των ιών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη γρίπη, διαφορετικά στελέχη της οποίας επικρατούν κατά διαφορετικές χρονικές περιόδους.

«Οι εξετάσεις συνεχίζονται καθημερινά», στο πλαίσιο του Δικτύου επιτήρησης που ανακοινώθηκε προ ημερών, κατέληξε η καθηγήτρια, επισημαίνοντας πως η διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα σήμερα, για την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στην Βόρεια Ελλάδα και για ενδείξεις διασποράς στην περιοχή, μίλησε και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Όπως είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας (ΣΚΑΪ) το πρωί: «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)