Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

«Όχι» στον εμβολιασμό των άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca από τους έλληνες ειδικούς

κορονοϊός εμβόλιο astrazeneca εργαστήριο

 

Στον «αέρα» το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών στη χώρα - Τι ανακοινώθηκε για τις μεταλλάξεις

«Ναι» στη χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca» για τον κορονοϊό αλλά μόνο για τα άτομα κάτω των 65 ετών, αναμένεται να εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας, μετά τα τελευταία δεδομένα που υπάρχουν, δημιουργώντας «γρίφο» και για τον σχεδιασμό εμβολισμού στην Ελλάδα.  

Η απόφαση να μην χορηγείται το εμβόλιο στους άνω των 65 ετών έχει ήδη παρθεί στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και το Βέλγιο και όπως όλα δείχνουν, την ίδια οδό εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και τα μέλη της Επιτροπής που συνεδριάζουν το απόγευμα της Τετάρτης (03/02) για να εξετάσουν τα δεδομένα γύρω από το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρίας.

Η ίδια η εταιρία δηλώνει κατηγορηματικά ότι το εμβόλιό της είναι άκρως αποτελεσματικό στους άνω των 65 διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των προαναφερόμενων χωρών, εντούτοις προς ώρας δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι επαρκή.

Αν, λοιπόν και οι έλληνες ειδικοί πουν «όχι» στον εμβολιασμό των άνω των 65 και το υπουργείο Υγείας εφαρμόσει νέα στρατηγική, μοιραία θα υπάρξουν και τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών.

Ελπίδα στον ορίζοντα: Το εμβόλιο της AstraZeneca «φρενάρει» κατά 67% τη μετάδοση από την 1η δόση

Το εμβόλιο της «AstraZeneca» και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 μειώνει κατά 67% τη μετάδοση του ιού από την πρώτη δόση, σύμφωνα με ανάλυση των κλινικών δοκιμών, η οποία επιβεβαιώνει την εμβολιαστική στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης.

Σ’ αυτή τη μελέτη της Οξφόρδης, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί από ομοτίμους πριν δημοσιευθεί, αναφέρεται πως, όχι μόνον οι άνθρωποι που εμβολιάζονται είναι προστατευμένοι από τη νόσο, αλλά είναι λιγότερο πιθανό και να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Άντριου Πόλαρντ, εξήγησε σήμερα στο BBC πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να έχει «τεράστιο αντίκτυπο» όσον αφορά στη μετάδοση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτά τα τεστ είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών και ότι «αυτός ο ιός προσπαθεί με κάθε θυσία να βρει τρόπους για να συνεχίσει να μεταδίδεται».

Η μελέτη δείχνει αποτελεσματικότητα 76% κατά των μολύνσεων έπειτα από μια πρώτη δόση, η οποία διατηρείται για τρεις μήνες. Η αποτελεσματικότητα σκαρφαλώνει στο 82% έπειτα από μια δεύτερη δόση του εμβολίου, που χορηγείται τρεις μήνες αργότερα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, θέλοντας να προχωρήσει ευρύτερα σε εμβολιασμούς, είχε αποφασίσει να αναβάλει έως και 12 εβδομάδες τη δεύτερη δόση ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτήν τη στιγμή στη χώρα χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια, αυτό των AstraZeneca/Οξφόρδης και αυτό των «Pfizer/BioNTech», στα οποία την άνοιξη θα προστεθεί το εμβόλιο της Moderna.

«Η μελέτη στηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο τη στρατηγική που εφαρμόζουμε», υπογράμμισε μιλώντας στο «BBC» ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Δείχνει σ’ ολόκληρο τον κόσμο πως το εμβόλιο της Οξφόρδης λειτουργεί καλά».

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε εμβόλια ήδη από τον Δεκέμβριο και αποφάσισε να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, έχει επικριθεί, ιδιαίτερα από τη Γαλλία. Αντίθετα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν συνιστούν τη χορήγηση του εμβολίου στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, έστω κι αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το ενέκρινε για όλους τους ενηλίκους.

Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε πως οι Βρετανοί «αναλαμβάνουν πολλούς κινδύνους σ’ αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού».

Πριν από την έγκρισή του από την ΕΕ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε εκφράσει αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Σήμερα πιστεύουμε πως είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τους άνω των 65 ετών».

«Αυτό θα ήταν το Ιερό Δισκοπότηρο της παγκόσμιας ανάπτυξης των εμβολίων»

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, υπολογίζει στον εμβολιασμό για να επιτραπεί μια έξοδος από το αυστηρό lockdown που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τον ιό που έχει στοιχίσει τη ζωή εκεί σε περισσότερους από 108.000 ανθρώπους.

«Αν αυτά τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση στον βαθμό που λέγεται ότι τη μειώνουν, αυτό σημαίνει πως η χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών θα είναι δυνατή νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήταν αν θα έπρεπε να περιμένουμε τη συλλογική ανοσία», σχολίασε η δρ. Γκίλις Ο’Μπράιαν-Τιρ, πρώην πρόεδρος της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής. «Αυτό θα ήταν το Ιερό Δισκοπότηρο της παγκόσμιας ανάπτυξης των εμβολίων», πρόσθεσε.

Θεοδωρίδου: Προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (01/01), η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της «AstraZeneca» στους άνω των 65, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τα αποτελέσματα των ερευνών που το αμφισβητούν.

Σημείωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου υπήρξε μικρός αριθμός συμμετεχόντων μεγάλης ηλικίας, κάτι που καθιστά τα αποτελέσματα για τους 65 και άνω αναξιόπιστα. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca» κυμαίνεται στο 60% και μετά τη δεύτερη δόση στο 82%. «Σε καμία περίπτωση, δεν είναι αναποτελεσματικό εμβόλιο, απλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της «AstraZeneca» λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό Ebola. «Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη του κορoνaϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό», είπε.

«Να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον», συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%. Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

AstraZeneca: Τροποποιείται το εμβόλιο για να καλύπτει πλήρως τις μεταλλάξεις – Έτοιμο ως το φθινόπωρο του 2021

Την ίδια ώρα με βάση ρεπορτάζ από το «BBC», η φαρμακοβιομηχανία «AstraZeneca» και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσαν ότι σχεδιάζουν τροποποίηση του εμβολίου κατά της Covid-19 για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων. Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2021.

«Στοχεύουμε κυρίως στο να έχουμε κάτι έτοιμο έως το φθινόπωρο» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Σερ Μένε Πάγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου. Επισήμανε, πάντως, ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν καλά ενάντια στις μεταλλάξεις που έχουν προκύψει. «Αν και η συνολική αποτελεσματικότητά τους ίσως εξασθενεί λίγο», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση των παραλλαγών του κορονοϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί έως το φθινόπωρο, σημείωσε και ο καθηγητής Άντι Πόλαρντ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ανέφερε ότι ήδη σχεδιάζουν μικροαλλαγές στο εμβόλιο. Εξήγησε ότι πρόκειται για μία γρήγορη διαδικασία και πως θα χρειαστούν μικρές κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου.

Τα σχόλια ήρθαν μετά τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ομάδα, παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης και μετάδοσης του ιού.

Τι ισχύει μέχρι τώρα και για την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού τα άτομα άνω των 75 και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες.

Όλα αυτά, ενώ την Παρασκευή (29/01) η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε και στην έγκριση του εμβολίου της «AstraZeneca», με τον «πόλεμο» για τις δόσεις να συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (01/02) ανακοινώθηκαν ότι αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων από 1,3 σε 2 δισ. για φέτος οι «Pfizer/Βiontech». Επίσης, εκτός από το συγκεκριμένο εμβόλιο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πάρει, ακόμα, έγκριση και αυτά των «Moderna» και «Astrazeneca», ενώ αναμένεται να ακολουθήσει αυτό της «Johnson & Johnson».

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, μέχρι την Τρίτη (02/02) στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 290.947 εμβολιασμοί ενάντια στον κορονοϊό και 244.652 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech». Η επόμενη ηλικιακή ομάδα που είναι να εμβολιαστεί στη συνέχεια είναι οι πολίτες άνω των 75 ετών.

Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)