Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Οι σημιτικοί του Κυριάκου προκαλούν αναταράξεις στη ΝΔ

Αναταράξεις προκαλούν στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης η
διαχείριση των ελληνοτουρκικών, αλλά και το νομοσχέδιο για την Παιδεία και κυρίως η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Η πολιτική του Μητσοτάκη και των στελεχών που τον πλαισιώνουν σε δύο μείζονα ζητήματα αναδεικνύουν τις διχαστικές τάσεις στη ΝΔ. Μετά την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας, η διείσδυση στα κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης, αλλά και στις χαμηλότερες βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού πλειάδας στελεχών που προέρχονται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προκαλεί δυσαρέσκεια. Φυσικά οι "γαλάζιοι" κομματικοί παράγοντες "εξεγείρονται" κατ' αρχήν γιατί χάνουν αξιώματα. Ωστόσο, τα στελέχη από τον σημιτικό χώρο έχουν ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της ΝΔ. Αυτό μεν περνά απαρατήρητο σε μία σειρά θεμάτων, καθώς βοηθά τον Μητσοτάκη να διατηρεί απήχηση στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις όταν αγγίζει ζητήματα όπως τα εθνικά, που είναι εντυπωμένα στο γονιδίωμα της Δεξιάς. Η συνύπαρξη όλων, από τους ακροδεξιούς μέχρι τους σημιτικούς, υπό την ομπρέλα του νεο-μητσοτακισμού, βρήκε την αιτιολόγησή της στην κοινή επιδίωξη να φύγει και να μην επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ – θεσμικά όπως το έθεσε ο Βορίδης. Είναι αυτό που είχε κάνει π.χ. την Άννα Διαμαντοπούλου, να πει σε παλαιότερη συζήτησή της ότι «στελέχη όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι χρήσιμα γιατί συγκρατούν μία κατηγορία ψηφοφόρων». Ωστόσο, προϊόντος του χρόνου η συνύπαρξη γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς τείνουν να υπερισχύσουν οι αντιθέσεις. 

Η σύγκρουση είναι εμφανής στα εθνικά θέματα αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Είναι ενδεικτικό ότι στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας μαζί με τον προερχόμενο από το "Ποτάμι" Γεραπετρίτη –όπως τον κάρφωσε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης– και τον πάλαι ποτέ σημιτικό Χρυσοχοΐδη, αντέδρασε ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ με αυξημένο ειδικό βάρος που εκφράζει την μετριοπαθή Δεξιά, ο Σουφλιάς. Επίσης, οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Θεόδωρος Φορτσάκης. 

Οι πτέρυγες στη ΝΔ 

Το ερώτημα μέχρι που είναι διατεθειμένη η παραδοσιακή Κεντροδεξιά –ψηφοφόροι και μεσαίο στελεχιακό δυναμικό– να ανεχθούν τη νεοφιλελεύθερη-"εκσυγχρονιστική" μετάλλαξη της ΝΔ, είναι πάντα ανοικτό. Γίνεται δε, πιο δύσκολο και ενδιαφέρον καθώς η δεξιά πτέρυγα δεν είναι ενιαία. Ο Σαμαράς και οι περί αυτόν επιμένουν στα εθνικά, αφού επέβαλαν εν μέρει την πολιτική τους στο μεταναστευτικό. Αντιπαρέρχονται όμως την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και κυρίως την θεσμική αναβάθμιση της καταστολής, που αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Μητσοτάκη. Η μετριοπαθής Δεξιά, που έχει πάντα αναφορά στον καραμανλισμό, έχει επιφυλάξεις όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά αλλά και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής (ισοπεδώνεται από τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις) και στα θέματα καταστολής όπως δείχνουν οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Στα μεν εθνικά θέματα η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ κλιμακώνεται μετά την συνέντευξη Σαμαρά. Ο στενός του συνεργάτης Χρύσανθος Λαζαρίδης, που εκφράζει τον πρώην πρωθυπουργό, σήκωσε το γάντι και απάντησε μέσω διαρροών στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις βολές της Μπακογιάννη και του Γεραπετρίτη, κατά του Σαμαρά. Στην συζήτηση παρενέβη και ο Αβραμόπουλος, υποστηρικτικά στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ψάχνει για ρόλο...

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Σπύρος Γκουτζάνης
slpress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)