Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Εκτίναξη κρουσμάτων στην Αθήνα: Πού οφείλεται η μεγάλη διασπορά

Εκτίναξη κρουσμάτων στην Αθήνα: Πού οφείλεται η μεγάλη διασπορά

 Συναγερμός σε κυβέρνηση και ειδικούς για την επιδημιολογική εικόνα της Αθήνας και, συνολικά, της Αττικής, η οποία σήμερα κατέγραψε 652 νέα κρούσματα. Μερίδα των επιστημόνων συσχετίζει την ανησυχητική κατάσταση με την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο λεκανοπέδιο.

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας κυβέρνησης και ειδικών, στη σκιά και της αυξανόμενης παρουσίας, όπως όλα δείχνουν, της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα.

Στην τελευταία ενημέρωση από τον κ. Μαγιορκίνη και την κ. Παπαευαγγέλου, οι οποίοι μίλησαν για αύξηση των θετικών διαγνώσεων στο λεκανοπέδιο, την περασμένη εβδομάδα, της τάξης του 40 - 50%, η διαφαινόμενη έξαρση της επιδημίας στην πρωτεύουσα συσχετίστηκε με την κινητικότητα των πολιτών, την χαλάρωση τους σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων και στις καιρικές συνθήκες.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ιδιαίτερα, θεωρήθηκε πως «παρέσυρε» σε μεγαλύτερη κινητικότητα του κόσμου, πέρα από την κατεύθυνση του στα καταστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευτεί, άλλωστε, και η διάταξη η οποία απαγορεύει την παραμονή καταναλωτών στους χώρους μέσα ή έξω από τα μαγαζιά που εξυπηρετούν μέσω take away, delivery ή και drive - through.

Επισημαίνεται, πάντως, πως οι παραπέρα συνέπειες των εικόνων συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, και όχι μόνο, αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Αντίστοιχα, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να καταγραφούν και οι όποιες συνέπειες από την επαναλειτουργία σχολείων, με τους επιστήμονες να ανησυχούν περισσότερο για την κινητικότητα πέριξ των δημοτικών (γονείς, δάσκαλοι κλπ.) παρά για την «συνεισφορά» των μαθητών στην επιδημία.

Σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, εκείνο που επισημαίνεται είναι ότι το κρύο οδηγεί τον κόσμο σε κλειστούς χώρους, δηλαδή σε περιβάλλοντα ευνοϊκά για τη διασπορά του κορονοϊού. Και παρότι την τρέχουσα εβδομάδα ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται, οι επόμενες εβδομάδες του Φεβρουαρίου θεωρούνται δύσκολοι.

Περαιτέρω, οι επιδημιολόγοι σημειώνουν πως ανησυχητικός παράγοντας είναι το γεγονός πως στην Αττική κατοικεί η «μισή χώρα», με τον μεγάλο πληθυσμό και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές να θεωρούνται επίσης ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού.

Την ίδια ώρα, στους παραπάνω παράγοντες που εκτιμάται πως βρίσκονται πίσω από την «έκρηξη» των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο έρχεται να προστεθεί και το στέλεχος του ιού Β117 που φέρεται να είναι πιο μεταδοτικό του υφιστάμενου και το οποίο ήδη «κυκλοφορεί» στη μεγάλη περιφέρεια.

Επισημαίνεται πως

  • επί 76 δειγμάτων (που «πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση») που ελέγχθηκαν από τα γονιδιακά εργαστήρια, το διάστημα 19 - 27 Ιανουαρίου, τα 31,προερχόμενα από την Αττική όλα, ήταν θετικά στην βρετανική μετάλλαξη (ποσοστό 40,7%), σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
  • Σε προηγούμενη ενημέρωση του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, για ελέγχους το διάστημα 12 - 27 Ιανουαρίου, επί 177 δειγμάτων, θετικά σε μεταλλάξεις ήταν τα 107 (ποσοστό 60%).

Και ενώ τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι ενδεικτικά του «ρυθμού» εξάπλωσης των νέων στελεχών του ιού, καθώς οι έλεγχοι δεν είναι πάντα τυχαίοι, τόσο ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ όσο και οι ειδικοί έχουν κρούσει «καμπανάκι» για τα νέα στελέχη του ιού.

Συνολικά, η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας αφορά σε 204 κρούσματα, μέχρι στιγμής, και σε ένα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού (στη Θεσσαλονίκη). 

Μάλιστα, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό μετέφερε απόψε στο iEidiseis πως η ανοδική τάση της επιδημίας στην Αττική ήδη συσχετίζεται, από μερίδα των ειδικών, με την παρουσία του της Β117 στην πρωτεύουσα. Πολλοί από τους επιδημιολόγους εκτιμούν, άλλωστε, πως το βρετανικό στέλεχος σύντομα θα αντικαταστήσει το παλαιότερο στέλεχος, ως το κυρίαρχο.

Σημειώνεται πως η υποεπιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα νεότερα δεδομένα, περιλαμβανομένων των παραπάνω εκτιμήσεων.

Την Παρασκευή θα ακολουθήσει η «ολομέλεια» της Επιτροπής, από την οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκύψει νέα εισήγηση των λοιμωξιολόγων για αυστηροποίηση του lockdown στην Αττική.

Μεταξύ άλλων, ψηλά στην ατζέντα των περιορισμών που θα εξεταστούν είναι η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση για τους μαθητές και η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για νέο άλμα των κρουσμάτων, το οποίο δε φαίνεται να σχετίζεται με τον αριθμό των τεστ, ο οποίος, το περασμένο 24ωρο, κινήθηκε σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της περασμένης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την καταγραφή ακόμη 1.261 μολύνσεων απόψε, σε σύνολο 16.721 μοριακών και 20.870 rapid τεστ, με την ημερήσια θετικότητα να διαμορφώνεται στο 3,35%.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν οι 652 από τις παραπάνω μολύνσεις. Αυξημένες, μετά από καιρό, εμφανίζονται οι νέες θετικές διαγνώσεις και στη Θεσσαλονίκη (126). Πολλαπλά νέα κρούσματα σημειώθηκαν και σε Αχαΐα (64), Εύβοια (43), Λάρισα (39) και Χαλκιδική (38).

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε 22 νέους θανάτους λόγω της Covid-19 (33 χθες). Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ασθενείς ανέρχονται σε 244.

Σε συνολικούς αριθμούς, οι μολύνσεις στη χώρα είναι 158.716, ενώ τα θύματα της επιδημίας ανήλθαν σε 5.851

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158716, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5988 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49885 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3437 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

  • Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)