Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Αλέξης Τσίπρας: Τρόπαια

Γιώργος Λακόπουλος
Γιώργου Λακόπουλου

Τα βλέμματα στράφηκαν στον Τσίπρα και όχι στον Μητσοτάκη ευλόγως: η αγορά των δικαιωμάτων για τα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για τους λαούς. Αντίθετα το - έμπνευσης Μάνφρεντ Βέμπερ- «πιστοποιητικό- διαβατήριο» θα τους χωρίζει.

Στην πολιτική υπάρχουν κανόνες. Ένας είναι ο κανόνας της υπομονής. Συνοδεύεται με την παρατήρηση και έχει σχέση με το χρόνο και τη χρήση του.

Η υπομονή και η παρατήρηση δεν είναι αδρανής κατάσταση. Αντίθετα είναι γόνιμη και δημιουργική. Διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε η δράση του πρωταγωνιστή να έχει συνέχεια και διάρκεια -εξασφαλίζοντας και την επικοινωνιακή της ανάδειξη.

Είναι περίοδος ποσοτικής συσσώρευσης με σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το ποιοτικό άλμα. Αυτό το άλμα είναι η πρωτοβουλία.

Αυτό ακριβώς έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από ιδιοσυγκρασία περισσότερο , παρά από αποδοχή κάποιου είδους πολιτικού μάρκετινγκ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινείται στο μέτωπο της πανδημίας με τρόπο που τον φέρνει στο κέντρο της ευρωπαϊκής σκηνής:

Προωθεί την απόκτηση της πατέντας των εμβολίων από τις κυβερνήσεις και την παραγωγή τους από κράτη, υπέρ των λαών.

Η ιδέα πλανάται από καιρό σαν φάντασμα πάνω από την Ευρώπη. Στα καθ΄ ημάς επιχείρησε να την εισάγει προ καιρού ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Αλλά την «έκαψε» συνδέοντάς τη- εκών, άκων-με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τη μεταχειρίσθηκε ως συνήθως: μόνο για το επικοινωνιακό κερασάκι

Προφανώς συγκρούεται με τον πυρήνα της ιδεολογίας του και τους στόχους της πολιτικής του.

«Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιήσουμε φαρμακευτικές με ένα νόμο και ένα άρθρο», ειρωνεύθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης , όταν έφερε την πρόταση στην τελευταία συνάντησή τους στη Βουλή..

Οι βουλευτές της ΝΔ γέλασαν. Πλην της Ντόρας Μπακογιάννη που βρήκε ευκαιρία να τρολάρει διακριτικά τον αδελφό της: «Καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται την πώληση των εμβολίων για κερδοσκοπικούς λόγους».

Αλλά γελάει καλυτέρα όποιος γελάει τελευταίος. Στις 27 Ιανουαρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε μετ΄ επαίνων την πρόταση Τσίπρα. Υπέρ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -πλην της …Ντόρας !

Στην ίδια συνεδρίαση απορρίφθηκε η περίεργη ιδέα Μητσοτάκη, για το «Πιστοποιητικό Εμβολιασμού». Την απέρριψε επίσης το Συμβούλιο Κορυφής και την αποδοκίμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας

Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, καθώς στη διεθνή σκηνή δεν συνηθίζεται να κλέβει την παράσταση ένας πρώην Πρωθυπουργός και όχι ο εν ενεργεία διάδοχός του.

Τα βλέμματα στράφηκαν στον Τσίπρα και όχι στον Μητσοτάκη ευλόγως: η αγορά των δικαιωμάτων για τα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για τους λαούς. Αντίθετα το - έμπνευσης Μάνφρεντ Βέμπερ- «πιστοποιητικό- διαβατήριο» θα τους χωρίζει.

Η διεθνούς εμβέλειας η πρωτοβουλία Τσίπρα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, ακριβώς επειδή δεν η κυβέρνηση αλλά η αντιπολίτευση μιας χώρας που βάζει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και δημιουργεί όρους αναστροφής του ευρωπαϊκού φιάσκου με τον εμβολιασμό.

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος – που περιθωριοποίησε την αντιπρόεδρο Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης- η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εξασφαλίσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τα διαχειριστεί αναλόγως με τις δυνατότητες της φαρμακοβιομηχανίας του.

Η πρόταση που κατά τον Μητσοτάκη «στερείται σοβαρότητας» -όπως είπε στον ΑΝΤ1- διαμορφώνει κύμα υποστήριξής της στην Ευρώπη. Εν αντιθέσει με τη δική του πρόταση που χλευάζεται – ή προκαλεί ακόμη και αποτροπιασμό.
Καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες έπιασαν στον ύπνο τη Κομισιόν, είναι μήπως αργά γι αυτό που προτείνει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας για να καταστεί το εμβόλιο δημόσιο αγαθό; Θα δείξει. Την απάντηση που δεν έδωσαν οι γραφειοκράτες, μπορεί να δώσουν οι πολιτικοί και οι νομικοί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, στην πρώτη διεθνή αναμέτρησή του με τον Μητσοτάκη , ο Τσίπρας βγαίνει τροπαιούχος. Η πολιτική νίκησε τις μπίζνες.

Είχε προηγηθεί ένα άλλο τρόπαιο , στο ίδιο πεδίο, όταν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι: Οι Πρέσπες.

Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος

Το άρθρο του από τη στήλη του ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ  στο ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)