Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Βουλή: Ηχηρό «όχι» πανεπιστημιακών-αστυνομικών στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

 

Η μεγάλη πλειονότητα των αρμόδιων φορέων τάχθηκε κατά των προβλέψεων του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια.   

Σε απόλυτη απομόνωση βρέθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη Βουλή καθώς η μεγάλη πλειονότητα των αρμόδιων φορέων, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των αστυνομικών, τάχθηκε κατά των προβλέψεων του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, με τους πανεπιστημιακούς να ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι η κύρια προτεραιότητα σήμερα στα πανεπιστήμια δεν είναι οι ειδικοί φρουροί αλλά η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και η αύξηση της χρηματοδότησης. 

Σε τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Ζήσης Μαμούρης, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΝΔ ότι τα πανεπιστήμια είναι «άντρα ανομίας» όπου κατασκευάζονται μολότοφ και διακινούνται ναρκωτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ανήλθε εφέτος στην 180η θέση στον κόσμο ενώ συνολικά εννέα ελληνικά πανεπιστήμια είναι στις 1.000 πρώτες θέσεις ανάμεσα σε 30.000 πανεπιστήμια που αξιολογούνται.  

«Αυτά για όσους πιστεύουν ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν κάνει τίποτα άλλα από το να παραβατεί» είπε ο κ. Μαμούρης και τόνισε ότι τα υπαρκτά προβλήματα φύλαξης και ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα που θα ελέγχεται από το πρυτανικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Μάκης Σιάσος σημείωσε ότι το σώμα πανεπιστημιακής φύλαξης θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να εποπτεύεται από τον πρύτανη και όχι από την αστυνομία.

Την αντίθεσή του με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την αστυνόμευση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΠΟΣΕΕΔΙΠ), Νικόλας Παραλυκίδης ο οποίος σημείωσε ότι η παραβατικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

«Η φύλαξη δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα αστυνόμευσης που θα υπάγεται σε εξωπανεπιστημιακούς φορείς» δήλωσε.

Αστυνομικοί: Όχι σε ξεχωριστό σώμα, να κάνουμε ό,τι και οι ευρωπαϊκές χώρες

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και το γεγονός ότι κατά της ίδρυσης ειδικού αστυνομικού σώματος τάχθηκαν ακόμη και οι ίδιοι οι αστυνομικοί οι οποίο προεξόφλησαν ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και η αστυνομία θα «στοχοποιηθεί» και θα απολογείται «για οτιδήποτε γίνει».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των αστυνομικών υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Γρηγόρης Γερακάκος, παραδέχθηκε ότι το πανεπιστημιακό περιβάλλον έχει «ιδιαιτερότητες» και επιβεβαίωσε παραπέμποντας στις επαφές του με τις αντίστοιχες αστυνομικές ομοσπονδίες του εξωτερικού ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία όπως αυτή που προτείνει το νομοσχέδιο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη.

«Ναι χρειάζεται προστασία αλλά γιατί δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Ευρώπη;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ. Αντίθετα υπέρ της ίδρυσης του ξεχωριστού σώματος τάχθηκαν οι ειδικοί φρουροί οι οποίοι θα το στελεχώσουν μέσω 1.030 νέων προσλήψεων.

Τα πανεπιστήμια υποβαθμίζονται από υποχρηματοδότηση - υποστελέχωση

Σε πολύ οξείς τόνους η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) Νίκη Χρονοπούλου τόνισε ότι η αιτία της υποβάθμισης των πανεπιστημίων δεν είναι τα μεμονωμένα περιστατικά βίας αλλά η συνεχής υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση.

«Δεν επαρκούν τα αμφιθέατρα, ούτε οι εργαστηριακές αίθουσες. Πολλοί φοιτητές καλούνται να πληρώσουν για αναλώσιμα» είπε η κυρία Χρονοπούλου και αποκάλυψε ότι τα 30 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την πανεπιστημιακή αστυνομία αντιστοιχούν στο δεκαπενταπλάσιο του προϋπολογισμού κάποιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

«Γιατί δεν προχωράτε στη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που εργάζονται με χειρότερους όρους εργασίας;» ρώτησε επίσης και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης.

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν μπορεί η αστυνομία να υπάγεται στη Σύγκλητο

Σε αντίθετο μήκος κύματος με την πλειονότητα των φορέων κινήθηκε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ρυθμίσεων αν και παραδέχτηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά η παραβατικότητα στο ΑΠΘ χάρη στη φύλαξη του διοικητικού προσωπικού.

Τόνισε, όμως, ότι πρέπει να δημιουργηθεί και ειδικό αστυνομικό σώμα το οποίο δεν μπορεί να υπάγεται στους πρυτάνεις.

Αγωνία για τη μείωση των εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ταυτόχρονα, πολλοί από τους εκπροσώπους των φορέων εξέφρασαν αγωνία για τα αποτελέσματα που θα έχει για τη βιωσιμότητα τμημάτων και σχολών της περιφέρειας η προωθούμενη μείωση εισακτέων μέσω αλλαγών στο μηχανογραφικό και καθιέρωσης βαθμολογικού πλαφόν εισαγωγής.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ επισήμανε ότι το πρόβλημα των χαμηλών επιδόσεων των μαθητών δεν είναι ζήτημα του εξεταστικού αλλά του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε μια χρόνια παθογένεια με μια εξωεκπαιδευτική παρέμβαση» τόνισε η ΟΛΜΕ και προειδοποίησε ότι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου Κεραμέως θα αυξηθούν οι ανισότητες.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της ΝΔ δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των φοιτητών, των μαθητών και των συλλόγων γονέων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)