Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Κενό ασφαλείας στο σύστημα Πόθεν Έσχες της Βουλής

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Κενό ασφαλείας στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης των περιουσιακών δηλώσεων των πολιτικών προσώπων (Πόθεν Έσχες) διαπίστωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής με αποτέλεσμα να ζητήσουν εσπευσμένα τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρείας για την αξιολόγηση της έκτασης του προβλήματος.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής αναγνωρίζει την ύπαρξη «κενών ασφαλείας» στην ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διαχείριση των δηλώσεων πόθεν έσχες που υποβάλλονται στην ειδική Επιτροπή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Μάλιστα αναφέρεται ότι η Βουλή ανέθεσε σε εταιρεία συστημάτων πληροφορικής να διενεργήσει επί δύο εβδομάδες δοκιμές παρείσδυσης (penetration tests) στη επίμαχη εφαρμογή και στη συνέχεια να καταγράψει τα ίχνη αυτών των παραβιάσεων στο σύστημα ασφαλείας.

Έχει παραβιαστεί ήδη το σύστημα Πόθεν Έσχες της Βουλής;

Με δεδομένη την παραδοχή ότι το σύστημα εμφανίζει κενά ασφαλείας αλλά και ότι τώρα θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά δοκιμές παρείσδυσης γεννάται το ερώτημα εάν το σύστημα Πόθεν Έσχες της Βουλής έχει παραβιαστεί ήδη.

Τα ερωτήματα αυτά ενισχύονται από το γεγονός ότι η Βουλή ζητά από τη συγκεκριμένη εταιρεία να υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας για ενδεχόμενα ευρήματα στο κατά τα φαινόμενα «διάτρητο» σύστημα Πόθεν Έσχες.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)