Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Πάμε για αλλαγές στα SMS 13033 για μετακίνηση εκτός Δήμου, το σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων

Πάμε για αλλαγές στα SMS 13033 για μετακίνηση εκτός Δήμου, το σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων

Ένα βήμα πίσω στο lockdown έκανε η Ελλάδα, αφού από σήμερα είναι κλειστά τα σχολεία και πάλι σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ ισχύουν εδώ και μερικές εβδομάδες νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας των πολιτών, απαγόρευση μετακίνησης εκτός Δήμου και νέο ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Με την κούραση των πολιτών να είναι εμφανέστατη τα σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου, για αλλαγές στις μετακινήσεις, ακόμη και για άνοιγμα των σχολείων με μαθήματα μέρα - παρά μέρα είναι στο τραπέζι. Αποφάσεις δεν υπάρχουν, αλλά όλα είναι στο τραπέζι.

Το νέο τοπίο είναι το εξής:

Κλειστά είναι από σήμερα τα σχολεία σε όλη την επικράτεια μέχρι τις 29 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης και να ανασταλεί η διά ζώσης λειτουργίας του. Από το μέτρο ωστόσο εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Κατά το διάστημα αυτό, θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες σε περιοχές όπου λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προκειμένου να αρχίσει η διά ζώσης εκπαίδευση κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, σήμερα ξεκινούν να λειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία με προγραμματισμένα ραντεβού, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση των μελών της Επιτροπής για την επαναλειτουργία τους, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα η Δημόσια Υγεία.

Σκέψη για «σπαστή» άρση lockdown από 22 Μαρτίου

Οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 560, τα κρούσματα κορονοϊού είναι διαρκώς τετραψήφια και το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις λόγω των νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό. Στην κυβέρνηση αναζητούν το σημείο - κλειδί, προκειμένου να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες σταδιακά. Με το κλείσιμο των σχολείων να έχει πάρει παράταση έως τις 29 Μαρτίου, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει πρώτα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το σχέδιο αποσυμπίεσης της κοινωνίας συζητήθηκε και στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Για παράδειγμα, στις 22 Μαρτίου θα μπορούσε να απελευθερωθούν κάποιες δραστηριότητες, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρξει κάποια χαλάρωση στα SMS με τον κωδικό 6, που αυτή τη στιγμή έχει τον περιορισμό να μη γίνεται χρήση του αυτοκινήτου. Ουσιαστικά η άθληση γίνεται μέσα στον ίδιο Δήμο.

Με τα παρόντα δεδομένα και αν τα κρούσματα είναι αυξημένα τις επόμενες μέρες, είναι δύσκολο το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει στις 22 Μαρτίου. Αν ωστόσο καταγραφεί επιπεδοποίηση των κρουσμάτων, τότε η 29η Μαρτίου είναι πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων, με τη χρήση του SMS στον νέο πενταψήφιο 13032 είτε με το click away είτε με το click in shop.

Ταυτόχρονα, όπως γράφει σήμερα το iEidiseis.gr, στο τραπέζι του προβληματισμού βρίσκονται τα σχολεία. Κάποιοι από τους ειδικούς προτείνουν να λειτουργήσουν με υβριδικό τρόπο, δηλαδή κάποιες μέρες διά ζώσης και κάποια μαθήματα που μπορούν να γίνουν δια ζώσης σε τμήματα ολιγομελή.

Σε κάθε περίπτωση η παράταση είναι δεδομένη για μερικές εβδομάδες, έως το τέλος Ιουνίου, αλλά τα κενά που έχουν οι μαθητές από το λουκέτο στα σχολεία είναι αδύνατο να αναπληρωθούν.

Οι 6 κωδικοί SMS 13033 όπως ισχύουν σήμερα

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

1 σχόλιο:

  1. Το λέει ο Πρωθυπουργός εδώ και ένα χρόνο αλλά δεν το καταλαβαίνετε.
    Υπομονή ακόμα δυο βδομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)