Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα self test

Ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα self test

 

 

Υπόνοιες για σκάνδαλο αφήνουν με ερώτησής τους στη Βουλή για τα self tests 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ιστορία των self tests φέρνει στη βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, 24 βουλευτές/τριες, με πρωτοβουλία των Ε. Αγαθοπούλου, Α. Ξανθού και Ν. Φίλη, επισημαίνουν ότι όπως όλα δείχνουν τα τεστ αυτοελέγχου που έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία προορίζονται, στην πραγματικότητα, για εργαστηριακή χρήση και «βαφτίστηκαν» ως σελφτεστς κατά τη «μετάφραση» των οδηγιών χρήσης.

Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες του διαγωνισμού και η κατακύρωση του 30% των προμηθειών (3 εκ) σε εταιρεία που - σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα - έχει αμφίβολη αξιοπιστία και ύποπτες διασυνδέσεις, δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες σκανδάλου.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η διενέργεια των συγκεκριμένων τεστ είναι υποχρεωτική για συμμετοχή σε δραστηριότητες (π. χ. άνοιγμα των Λυκείων και σε μεταγενέστερη φάση, όλης της εκπαίδευσης) και ως εκ τούτου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν για την αγορά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητείται από τον Υπουργό να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την διαφορά των δύο τύπων τεστ και τις ρυθμιστικές αρχές που τα ενέκριναν προς διανομή και χρήση. Επιπλέον καλείται ο Υπουργός να λάβει μέτρα προκειμένου να αποσυρθούν τα τεστ που προορίζονται για εργαστηριακή χρήση, να διασφαλιστεί η υγεία ανήλικων μαθητών που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν και να αποτραπούν περιβαντολλογικοί κίνδυνοι από την απόρριψη επικίνδυνων συστατικών που περιλαμβάνονται στα κιτ.

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι καλά οι άνθρωποι. Σε περίπτωση θετικού self test το site self-testing.gov.gr λέει ότι ο μαθητής πρέπει να πάει : 1.στο Δημαρχείο Γιαννιτσών Χατζηδημητρίου & Εθ.Αντίστασεως και ώρα 9:00 - 12:00 ή 2.στο ΙΙ Μ/Κ ΜΠ, ΣΤΡΔΟ ΣΧΗ (ΠΖ) ΓΑΤΣΟΥ ΑΓΓΕΛΗ 58200 ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΕΔΕΣΣΑ και ώρα 9:00 - 15:00 για να υποβληθεί σε rapid test. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε το παιδί σας (που μπορεί να έχει συμπτώματα) και να πάτε 30-50 χιλιόμετρα μακρυά και να στηθείτε εκεί σε μιά ουρά και μάλιστα σε συγκεκριμένες (περιορισμένες) ώρες. Δεν μπορεί δηλαδή να κάνει ο μαθητής rapid test στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας ή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό εργαστήριο; Είναι πιό αξιόπιστες οι παραπάνω δομές; (που αμφιβάλλω αν έχουν καν γιατρούς). Εκτός αυτού είναι κοινό μυστικό ότι τα tests που διανέμονται είναι ουσιαστικά rapid tests και μάλιστα με μάλλον μικρότερη ευαισθησία από αυτά που προμηθεύονται οι μικροβιολόγοι. Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)