Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Τέλος το 8ωρο εργασίας: Έρχεται ωράριο - λάστιχο

Τέλος το 8ωρο εργασίας: Έρχεται ωράριο - λάστιχο

 

Καταργείται το 8ωρο εργασίας με τις μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς μέσα στο Μάιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, που φέρνει αλλαγές στις υπερωρίες, στο 8ωρο και στο συνδικαλιστικό νόμο.

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου. Δηλαδή αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια.

Δεύτερο στοιχείο, οι υπερωρίες που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σήμερα, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.

Βασική πρόταση είναι μία. Παράκαμψη των όποιων συμβάσεων εργασίας και των σωματείων και τον καθορισμό 10ωρης ημερήσιας εργασίας με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η βιομηχανία (σ.σ. κάνει χρήση υπερωριών στο 70% του προσωπικού που απασχολεί) και εν γένει ο ιδιωτικός τομέας (1 στους 2 μισθωτούς κάνει υπερωρίες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ), να μειώσουν το μισθολογικό κόστος. Και καθώς η υπερωρία, πέραν των 120 ωρών το χρόνο, πληρώνεται συν 80% στο ωρομίσθιο, γίνεται σαφές ότι αντιστοίχως θα μειωθεί και το εργατικό-διαθέσιμο εισόδημα.

Μέχρι τώρα οι πρώτες 5 ώρες επιπλέον εργασίας την εβδομάδα χαρακτηρίζονται σαν «υπερεργασία» και είναι υποχρεωτική για τον μισθωτό (8 ώρες για την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας). Δεν απαιτείται προς τούτο συλλογική ή ατομική συμφωνία. Συγκεκριμένα οι 5 ώρες υπερεργασία για το σύστημα του πενθημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η ενώ οι 8 ώρες για το σύστημα του εξαημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η, 46η, 47η, 48η.

Η πραγματοποίηση της υπερεργασίας ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και εφ' όσον ζητηθεί από τον τελευταίο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παρέχει.

Οι παραπάνω ώρες που αναφέραμε, σύμφωνα με το άρθρο 74 του νέου Νόμου 3863/2010, αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%.

Ακολούθως, από την 46η ώρα για την 5νθήμερα εβδομάδα εργασίας και από την 49η για την 6ήμερη εβδομάδα , θεωρείται υπερωρία. Για την υπερωριακή απασχόληση απαιτείται άδεια από το ΣΕΠΕ (έως 120 ώρες τον χρόνο) και οι οποίες αμείβονται με συν 40% επί του ωρομισθίου. Πέραν αυτού του ορίου (120 ώρες) έχουμε προσαύξηση αμοιβής συν 80% στο ωρομίσθιο.

Με βάσει την πρόταση της κυβέρνησης τόσο η υπερεργασία όσο και η υπερωρία τροποποιούνται. Θα αλλάξουν τα πάντα πέραν της 40ης ώρας εργασίας την εβδομάδα (είτε 5νθημερο εφαρμόζεται, είτε 6ήμερο), αφού η διευθέτηση του χρόνου εργασία με ατομική συμφωνία εργαζομένου-εργοδότη θα ξεκινά από την 41η ώρα και για 10 ώρες την εβδομάδα.

Τι λέει ο Κωστής Χατζηδάκης

Στα σενάρια για κατάργηση του 8ωρου εργασίας απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ενώ προανήγγειλε και τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας. 

«Γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. 

Για τα σενάρια περί κατάργησης του 8ωρου, σημειώνει ότι γίνεται με αφορμή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζοντας ότι απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος. 

Πηγή:ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)