Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Τα αποφασισμένα μέτρα για Πάσχα - εκκλησίες και μετακινήσεις εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Τα αποφασισμένα μέτρα για Πάσχα - εκκλησίες και μετακινήσεις εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

 

 Του Κωνσταντίνου Σαρρηκώστα

Το πρωί της Τετάρτης η νέα σύσκεψη των λοιμωξιολόγων. Αποφασίζουν για Πάσχα, μετακινήσεις και εκκλησίες.

Την ώρα που όλη Ελλάδα είναι στο «κόκκινο» όπως προέκυψε από την σύσκεψη λοιμωξιολόγων - επιδημιολόγων, που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης με νέες περιοχές να ανεβαίνουν επίπεδο επικινδυνότητας, το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζουν εκ νέου οι ειδικοί για το Πάσχα.

Ειδικότερα, στην συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα στις εκκλησίες κατά την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση, αλλά και η μετακίνηση εκτός νομού, που ήδη έχει αποφασίσει και ανακοινώσει η κυβέρνηση. 

Πηγές του iEidiseis, το βράδυ της Τρίτης σημείωναν ότι είναι «κλειδωμένη» η απόφαση και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σχετικά με την απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού που σημαίνει ότι αποχαιρετούμε οριστικά το Πάσχα στο χωριό και στην επαρχία γενικότερα.  

Την ίδια στιγμή η συμφωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για τις εκκλησίες φαίνεται ότι θα βρει την πλειοψηφία των ειδικών θετικά προσκείμενους και τα «μέτρα» θα «περάσουν» παρά το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε εισήγηση και στην συνέχεια απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού».

Μένει, ωστόσο, να ανακοινωθεί και επίσημα αν η περιφορά του Επιταφίου γίνει με κόσμο ή χωρίς. Επίσης, στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου προς τις Ιερές Μητροπόλεις, θα προβλέπεται ότι στους ναούς θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 25 τμ και με όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες.

Ως προς τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας, η χώρα παραμένει στο «κόκκινο» και κάποιες περιοχές θα αλλάξουν επίπεδο μπαίνοντας στο «βαθύ κόκκινο» με τα αντίστοιχα μέτρα που προβλέπονται.

Η γενικότερη πάντως εικόνα όπως προέκυψε από την σύσκεψη της Τρίτης είναι πως Πανελλαδικά υπάρχει μια «ήπια αποκλιμάκωση» η οποία θα φανεί έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς από την ερχόμενη εβδομάδα.

Για το θέμα άλλωστε μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 λέγοντας πως «είμαστε από τις 7 Απριλίου σε μια φάση ήπιας αποκλιμάκωσης, σε ένα πλατό σταθεροποίησης», ωστόσο τόνισε ότι «στο σύνολο θα έχουμε μια αυξητική πορεία στην Αττική, αλλά θα ακολουθήσει αποκλιμακωτική πορεία».

Σημείωσε ακόμα ότι από τις 23-24 του μήνα το νωρίτερο θα δούμε αποκλιμάκωση στα κρούσματα κορονοϊού, ενώ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δύσκολη.

8 σχόλια:

  1. η Εκκλησία είναι το καντηλάκι στο σπίτι μας.Και ο Χριστός είναι μέσα μας.Όποιος πιστεύει δεν έχει ανάγκη ούτε από υποκλίσεις ούτε από υποκρισίες.
    Δυστυχώς πολύς κόσμος πάει Εκκλησία είτε απο ενοχές ,είτε απο φόβο ,είτε για δημόσιες σχέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι καταντήσαμε ειδωλολάτρες.Ο κάθε πικραμένος τα φέρνει όλα στα μέτρα του.Ο Χριστός που είναι ο ιδρυτής της εκκλησίας έχει πει τι να κάνουμε.Το πρώτο πράμα που πρέπει να κάνει για να γίνει χριστιανός είναι να διαβάσει το λόγο του Θεού για να μάθει τι θέλει από τον καθένα.Το επόμενο να πάρει το σταυρό του και να τον ακολουθήσει στη θυσιαστική ζωή.Τα υπόλοιπα είναι λόγια της πλώρης.Χαίρετε.

      Διαγραφή
    2. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου να πω πως το οτι μέσα στην εκκλησία έχω συναντήσει τους χειρότερους ανθρώπους(γι'αυτό πρώτος μίλησε ο Χριστός)δε σημαίνει πως θα φύγουμε από εκεί.Αρχηγός είναι ο Χριστός και όχι ο παπάς ή και ο αρχιεπίσκοπος ακόμη.Όλοι οι άλλοι είναι ίσοι.

      Διαγραφή
    3. Που ακριβώς το είχε πει πατριωτη;
      Στις ιδιόχειρες επιστολές Βελόπουλου;

      Διαγραφή
    4. Αυτούς τους παπατζήδες τους μεγαλώσατε και τους δώσατε νόημα εσείς.Εγώ δεν ασχολήθηκα ποτέ μα ποτέ με μαιντανούς.Ο Χριστός πρώτος τα έβαλε με το τότε κατεστημένο στα ίσα με τα περίφημα ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές.Οι εβραίοι θέλαν βασιλιά εκδικητή όπως θέλουν πολλοί ακόμη και σήμερα παντού,αλλά το πλήρωσε με τη ζωή του.Γιατί για νταβατζή ψάχνουν όλοι.

      Διαγραφή
  2. Το επόμενο που θα γένει είναι να ντύσουν τους λοιμωξιολόγους παπαδάκια και να τους βάλουν να ξεσκονίζουν τα στασίδια.
    Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαλέξει τον τρόπο και το μέγεθος της ξεφτίλας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εντωμεταξύ κάτι που ως δημοσιογραφικό blog θα σας ενδιέφερε ίσως:
    "Κατά πέντε θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζει κάθε χρόνο η οργάνωση RSF, όπου φέτος βρίσκεται στην 70ή θέση, με χώρες όπως η Μογγολία, η Ακτή Ελεφαντοστού και το Μπουτάν να την προσπερνούν στην κατάταξη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)