Όλα δείχνουν ότι τελικά δεν πρόκειται να επιτραπεί η μετακίνηση το Πάσχα από νομό σε νομό για τα εξοχικά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μείνει και θα ακουστούν τα γνωστά για Πάσχα στο σπίτι, όπως και πέρυσι.
Όλα πλέον δείχνουν ξεκάθαρα ότι το το Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας από νόμο σε νομό θα παραμείνει. Η μετακίνηση φαίνεται ότι δεν θα επιτραπεί για όσους θέλουν να πάνε στα εξοχικά τους.
Η πίεση της κοινωνίας είναια ασφυκτική και προφανώς διαμορφώθηκε από τα ανοιχτά παράθυρα που άφηναν οι υπουργοί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Το σκηνικό όμως άλλαξε και φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις.
Άλλωστε μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να παραπέμπουν σε σταθεροποίηση του τρίτου κύματος της πανδημίας με τάσεις αργής αποκλιμάκωσης, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και η ασφυκτική πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς, με αποτέλεσμα τα τελευταία 24ωρα να εκπέμπεται το μήνυμα πως πιθανώς και να μην επιτευχθεί το... «Πάσχα στο χωριό».
Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Σπαθοβούνι Κορινθίας σήμερα: «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».
Η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρη. Το αφήγημα για να πείσει τον κόσμο και να μην έχουμε απίστευτες εικόνες και εντάσεις στα διόδια ενδεχομένως θα είναι διπλό.
Από τη μία τα πάρτι τα βράδια. Προφανώς οι νέοι αναζητούν τρόπο να βγουν το βράδυ. Αναζητούν τη δική τους διέξοδο μετά από τόσους μήνες περιορισμών. Οπότε ενδέχεται τα πάρτι αυτά να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για το Πάσχα.
Από την άλλη είναι μπροστά το καλοκαίρι. Η γραμμή θα είναι λοιπόν κάντε λίγο υπομονή για το Πάσχα για να περάσετε ένα καλύτερο καλοκαίρι.
Τις επόμενες μέρες αυτές οι δύο στρατηγικές θα ξεδιπλωθούν με στόχο να μπει στην άκρη το Πάσχα.
Η δήλωση του πρωθυπουργού άλλωστε κάτι τέτοιο δείχνει. Αφορούσε την επαναφορά της αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς, με βασικούς αποδέκτες τους παράγοντες του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συσχέτισαν την αναφορά αυτή με την άρση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων εν όψει Πάσχα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει παρόμοια αναφορά.
«Η απειλή παραμένει και γι' αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά με το «Πάσχα στο χωριό» στο Open: «Υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση έπειτα από 14 μήνες στον κόσμο. Γι' αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση, χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα.
Στην εξίσωση μπαίνουν και τα πάρτι... Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Χωρίς να υπάρχει αύριο μαζεύεται κόσμος, ειδικά νεαροί. Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς αλλά και το καλό καιρό. Πάντως ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις».
Αιτήματα για τις Εκκλησίες
Ήδη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε σχετική εισήγηση με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η Εκκλησία προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησίων, καθώς και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών.
Ειδικότερα, η πρόταση της Εκκλησίας είναι να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου στις εκκλησίες.
Παράλληλα, προτείνει να επιτραπεί να γίνονται υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών.
Ακόμη, προτείνεται αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών, με τις ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής να επεκτείνονται μέχρι τις 23:00 ή και τα μεσάνυχτα, ενώ η Ανάσταση μετά τα μεσάνυχτα.
Οι Αθηναίοι ψάχνουν Πάσχα στην εξοχή
Οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν βρει άλλους τρόπους για να ξεχαστούν από την καθημερινότητα και τον κορονοϊό με αφορμή την αργία. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχεία πολύ κοντά στην πρωτεύουσα για να ταξιδέψουν έστω και για λίγο.
Οπως χαρακτηριστικά είπε στο Mega ο Φώτης Τζάνος, εκπρόσωπος εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, για την αυξημένη ζήτηση: «Φέτος στις περιοχές κοντά στην Αθήνα, για το Πάσχα, έχουν φτάσει, χωρίς να είμαι υπερβολικός, στο 95% με 100%. Και προτιμούν τέτοιες τουριστικές περιοχές, όπως το Πόρτο Ράφτη, το Λαγονήσι, τη Βάρκιζα…».
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ενδιαφερόμενοι κάνουν κρατήσεις για το Πάσχα χωρίς προκαταβολή μέσω ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης με τη δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης. Έτσι, εάν τελικά δοθεί το «πράσινο φως» για εκδρομή στο χωριό, να μπορούν να μετακινηθούν.
Tο λέει έναν χρόνο ο άνθρωπας και δεν τον ακούτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάντε υπομονή δύο βδομάδες.