Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Φωτιά η τιμή στο ψωμί - Πήγε στο 1,20 ευρώ το κιλό

Φωτιά η τιμή στο ψωμί - Πήγε στο 1,20 ευρώ το κιλό

 
 
Αύξηση στην τιμή του ψωμιού λόγω ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές. Τι λένε παράγοντες του κλάδου.

Προς τα πάνω κινείται η τιμή του ψωμιού καθώς ένα κύμα ανατιμήσεων παρατηρείται σε όλες τις πρώτες ύλες. «Από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%. Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

«Η τιμή του ψωμιού και κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα με ευθύνη του παραγωγού. Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει την τιμή, ούτε η Πολιτεία», δήλωσε αναφορικά με τις διαμαρτυρίες του κόσμου ότι η τιμή του κιλού σε πολλές περιοχές έφτασε το 1,20!

«Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν σιγά-σιγά οι ανατιμήσεις» εξήγησε ο κ. Μούσιος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οι Έλληνες τρώνε το φθηνότερο ψωμί, συγκριτικά με πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με τη Eurostat αναφέρει ότι είμαστε στη δωδέκατη θέση, όσον αφορά, την ακρίβεια στο ψωμί. «Η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat συγκρίνουν τις τιμές των σούπερ μάρκετ, δεν συγκρίνουν τις τιμές των αρτοποιιών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».

Πάντως είτε από σούπερ μάρκετ είτε από φούρνο η τιμή του ψωμιού θα τραβήξει την ανηφόρα προσθέτοντας ένα ακόμη βάρος στον καθημερινό προϋπολογισμό των οικογενειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλασικό κουλούρι, που είναι ίσως το φτηνότερο πρωινό κολατσιό θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 70 λεπτά.
Οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν και κατάφεραν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, αλλά τα πράγματα πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν και στις τιμές των προϊόντων και κατά συνέπεια στην τσέπη του καταναλωτή.
Όπως εξήγησε προ ημερών στο e-thessalia ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου κ. Κώστας Τσουράπας, ο οποίος επικαλέστηκε μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών, το κόστος παραγωγής για ένα τεμάχιο ψωμιού σε φούρνο της γειτονιάς με δύο εργαζομένους, είναι στα 87 λεπτά, που σημαίνει πως αν δεν αυξήσουν την τιμή, οι αρτοποιοί δεν θα έχουν κανένα έσοδο.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ράλι τιμών στο σκληρό σιτάρι που μετά τα 45 λεπτά το κιλό που έπιασε η Φότζια, η εγχώρια αγορά ακολουθεί την ανοδική τάση με την τιμή παραγωγού να παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης να ξεκινά διαγωνισμό με τιμή βάσης τα 43 λεπτά το κιλό. 
Πηγή:ieidiseis.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)